Dört kez beraat etmişti: Pınar Selek hakkında kırmızı bülten çıkarıldı

Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin açılan davada dört kez beraat eden sosyolog Pınar Selek yeniden yargılanıyor. Mahkeme Başkanı, Pınar Selek hakkında ifadesinin alınması için kırmızı bülten çıkartıldığını açıkladı.

Dört kez beraat etmişti: Pınar Selek hakkında kırmızı bülten çıkarıldı

GERÇEK GÜNDEM /

Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin açılan davada dört kez beraat eden sosyolog Pınar Selek yeniden yargılanıyor. Davanın ilk duruşması bugün 14:00'te Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi'nde, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.

Duruşma, yoğun katılımdan dolayı adliyenin en büyük mahkeme salonuna alındı. Duruşmada Pınar Selek’i savunmak üzere avukatları babası Alp Selek, kardeşi ve avukatı Seyda Selek ve çok sayıda avukat yer aldı.

Duruşmayı izleyenler arasında Boyun Eğmeyen Fransa Partisi (LFI) milletvekilleri Elise Leboucher, Pascale Martin ve asistanı Félicie Kempf, Paris Belediyesi Meclis Üyesi Raphaelle Remy-Leleu de yer alıyor.

Ayrıca duruşmayı CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TİP Milletvekili Ahmet Şık ve HDP Millletvekili Musa Piroğlu da takip ediyor.

"YARGITAY HÜKÜM MAHKEMESİ DEĞİL, DENETİM MAHKEMESİ"

Mahkeme Başkanı, Pınar Selek hakkında ifadesinin alınması için kırmızı bülten çıkartıldığını açıkladı. Ayrıca diğer sanık olan Abdülmecit Öztürk için de kırmızı bülten çıkarıldı.

21 Haziran 2022 tarihinde Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Pınar Selek'in eski Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını gerektiğini belirterek Selek hakkındaki beraat kararını bozmuştu.

Dosyanın geri gönderildiği İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi, bozma kararı doğrultusunda Selek hakkında tutuklama ve kırmızı bülten çıkartılması için Adalet Bakanlığı'na başvurulmasına karar verdi.

Mahkeme başkanı dosyanın geldiği aşamayı özetledikten sonra ve Selek’in savunmasının alınması için Fransa’ya başvurduklarını açıkladı. Selek hakkında kırmızı bülten başvurusu yapıldığını hatırlatan hakim, “İade hususu Fransa Adalet Bakanlığı’nın takdirinde. Fransa barolarından gelen avukatlara da tercüman aracılığıyla beyan hakkı vereceğiz” dedi.

Duruşmada söz alan Avukat Akın Atalay: “Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun son kararından sonra yargıdaki en üst merci olarak ne söylediyse mahkemelerin ona uyma zorunluluğu var gibi bir izlenim doğuyor. Ancak biz bu görüşte değiliz. Yani sadece adalet, hakkaniyet açısından değil, tekrar beraat kararı verilmesinin yasal dayanakları da var” beyanında bulundu.

Atalay, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bozma kararı sonrası mahkeme yeni hüküm verecektir ve bu karar da temyiz olacaktır. Biz daha önce yargılamayı yapmıştık, dört kez beraat verildi. Yeni bir hükümle beraat kararı vermesini talep ediyoruz. Yargıtay bildiğimiz gibi hüküm mahkemesi değil, denetim mahkemesi. Hüküm mahkemeleri beraat kararı veriyor. Hukuki denetim yapılması için Savcı Yargıtay’a gönderiyor.

Ancak Yargıtay hukuki denetim yapması gerekirken uygulamada Yargıtay hukuki denetim yetkisini aşıyor. Yargıtay olay mahkemesi yerine geçmiş ve doğrudan delil değerlendirmeye geçerek esasa dair hüküm kurmuş. Kanunen hüküm değil ancak uygulamada bu sonucu doğuruyor. Bu durum hakkaniyet ve adalet duygusunu zedeliyor. Olay mahkemesi tam dört kez beraat diyor ancak hukuki denetim yapması gereken mahkeme tutuyor, ‘mahkumiyet vereceksin bir de şu sebeplere dayandıracaksın’ diyor. Mahkeme bağımsızlığına aykırı.”

BİR SONRAKİ DURUŞMA 29 EYLÜL'DE GÖRÜLECEK

Avukatların beyanlarının ardından mütalaasını sunan duruşma savcısı, bozma ilamına uyulması yönünde görüş bildirdi. Selek’in ifadesinin bulunduğu yerde alınması talebinin reddedilmesini isteyen savcı, yakalama kararının infazının beklenmesini talep etti. Bir sonraki duruşma tarihi 29 Eylül, saat 14:00 olarak belirlendi.

KAYMAKAMLIKTAN BASIN AÇIKLAMASINA YASAK

İstanbul'da Çağlayan Adliyesi 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşma öncesi yapılacak basın açıklaması Kağıthane Kaymakamlığı tarafından yasaklanmıştı.

NE OLMUŞTU?

9 Temmuz 1998 yılında Mısır Çarşısı'nda yedi kişinin öldüğü, 127 kişinin de yargılandığı patlamaya ilişkin davada Pınar Selek, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun Haziran 2022'de beraat kararını bozmasıyla yeniden ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanacak.

Mahkeme, Ocak ayında Fransa'da yaşayan Selek için kırmızı bülten ve yakalama kararı çıkartılmasına karar vermişti.

Etiketler
Beraat Mısır Mahkeme Patlama