Çorlu Tren Katliamı Davası'nda sona doğru yaklaşırken... 'O salondan adalet çıkmayacağını biliyorum'

Çorlu Tren Katliamı'nın duruşmalarında sona gelinirken, Barış Terkoğlu, katliamda hayatını kaybeden 9 yaşındaki Oğuz Arda Sel'i ve Çorlu'da süren adalet mücadelesini kaleme aldı.

Çorlu Tren Katliamı Davası'nda sona doğru yaklaşırken... 'O salondan adalet çıkmayacağını biliyorum'

Üzerinden 5 yıl geçen Çorlu Tren Katliamı’nın duruşmalarında sona gelinirken, gazeteci Barış Terkoğlu, katliamda hayatını kaybeden Oğuz Arda Sel’i köşesine taşıdı.

Çorlu Tren Katliamı’nda 7’si çocuk 25 yurttaş hayatını kaybederken, Oğuz Arda Sel de bu katliama kurban giden yurttaşların arasındaydı. Kazanın üzerinden yıllar geçmesine rağmen adalet halen sağlanamadı.

Terkoğlu, yazısında, asıl sorumluların kollandığına dikkat çekerek, şunları kaleme aldı:

Anlatsam “Zaten biliyordum” dersiniz…

Asıl sorumluları kollayan soruşturma. Doğru inşa edilmemiş tren yolu. Liyakatsiz yöneticiler. Onları koruyan politikacılar. Suçlunun yağmur, kazanın kader diye anlatılması. Meclis’te AKP-MHP oylarıyla reddedilen araştırma önergeleri. Resmi açıklamaya göre 25 kişinin katledildiği, 340 kişinin yaralandığı kazanın asıl sorumluları yargılanamazken Arda’nın annesinin adaletsizliğe isyan ettiği sözleri nedeniyle yargılanması. Ailelerini kaybedenlerin üstüne copla, gazla, dayakla susturulması. Çocuk mezarı ziyaretinin bile polis takibinde yapılması. Duruşmalara bile gelmeyen bakım servis müdürü Mümin Karasu, hepi topu 1 ay 14 gün hapislikle davanın tek tutuklanmış sanığı olurken mağdur ailelerin avukatı Can Atalay’ın milletvekili olduğu halde aylardır hapiste tutulması. Uzaktaki Barcelona, Arda’nın ailesinin yanında olurken bizim hükümetin ailelere düşman gibi davranması. Politikadan uzak bir hayat süren Mısra Öz’ün, oğlunun ölümünün ardından politikleşmesi, “Başka Ardalar ölmesin” diyerek TİP’ten vekil adayı olması...

Yarın 1 Eylül. Sona yaklaşan davanın duruşması var. Adımı nasıl biliyorsam o salondan adaletin çıkmayacağını da biliyorum. Her şeyi geçtim, sanıklar ceza alsa dahi, infaz düzenlemeleri (2020) sayesinde, muhtemelen bir gün bile hapis yatmayacaklarının farkındayım.

Ben size Arda’yı anlatırken Arda’nın öldüğü yaşta olan oğlum Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’ne kalmasını kutluyor. Arda yaşasa, 14 yaşında olacak, kuşkusuz maçı izleyip o da sevinecekti. Ama Arda, hesap vermeyen sorumlular nedeniyle, hep 9 yaşında kalacak.

“Adalet rayların altında kalmasın” temennisiyle biten kitabı kapatıyorum. Dilimden “Tren kazaları politiktir” cümlesi dökülüyor. Bir gün annelerin oğulları değil, oğulların anneleri anlattığı kitaplar yazacağız. O gün Ardalar hep hak ettiği yaşta olacak...

Yazının tamamı için tıklayın.

Etiketler
Çorlu tren kazası Dava Barış Terkoğlu