Büyükada Rum Yetimhanesi Vakfı'nda seçim çıkmazı; Rum'dan Rum'a 'Ajanlık' suçlaması

Büyükada Rum Yetimhanesi Vakfı'nda 24 Aralık'ta yapılması beklenen seçim öncesinde seçim tertip heyeti mevcut yönetimin oluşturduğu listeye karşı rakip çıkan listeyi düşürdü. Adaylardan biri hakkında ajanlık iddiası ortaya atıldı. Taraflar iddiaları Gerçek Gündem'e anlattı.

Büyükada Rum Yetimhanesi Vakfı'nda seçim çıkmazı; Rum'dan Rum'a 'Ajanlık' suçlaması

Azınlık vakıfları, 10 yıllık aranın ardından 18 Haziran’da yayınlanan seçim yönetmeliğiyle yeni yönetim kadroları belirlemek için çalışmalara başladı.

Yönetmeliğin çıktığı günden beri ihtiyaçları karşılamadığı gerekçesiyle şikayetler dile getirilmesine rağmen, Ermeniler Kasım ayı itibariyle seçimlerini başlatırken Rum, Yahudi ve Süryani toplumları Aralık ayının başıyla birlikte sandıklarını kurdu.

ÇIKMAZA GİRDİ

Bazı vakıflarda seçim süreci sancılı geçerken Büyükada Rum Yetimhanesi Vakfı’nda süreç çıkmaza girdi.

32 yıldır seçim yapamayan Yetimhane Vakfı’nda Dimitri Karakaş başkanlığındaki mevcut yönetime karşı rakip bir liste oluştu. Yeni listenin adaylarının askıya çıkmasının ardından bazı isimler hakkında iddialar ortaya atılarak itiraz süreci başlatıldı.

Seçim Tertip Heyeti, listeden bir kişinin Yunanistan Başkonsolosluğu'nda çalıştığı ve ajan olabileceğiyöp gerekçesini öne sürdü. Ayrıca bir kişinin de ruhani (din görevlisi) olduğu ve bir başka adayın ise üç farklı vakıfta yönetimde olduğu gerekçesiyle aday olamayacağı söylendi. Ajan olduğu iddia edilen ve ruhani olduğu söylenen kişilerin adaylıkları düşürülürken diğer adayın, adaylık süreci devam etti.

AJANLIK İDDİASI

Seçim Tertip Heyeti Başkanı Erdost Barış Ürcan, konuya ilişkin olarak Gerçek Gündem’e yaptığı açıklamada “İtirazlara ilişkin olarak din adamı olan kişinin fotoğrafları ve diğer adayın bir dergideki röportajında kendisinin konsolosluk çalışanı olduğu kendisi tarafından ifade ediliyor. Biz de bu iddialara ilişkin bir rapor hazırladık ve Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü’ne sunduk. Özellikle ajanlıkla ilgili iddia var. Bu iddia ulusal güvenlik açısından önemli bir konu. Bunun araştırılmasına yönelik bir talepte bulunduk. Gelinen noktada Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü iddialara ilişkin değil, genel bir cevap vererek ‘takdir seçim tertip heyetinindir’ dedi” şeklinde konuştu.

Ürcan, listenin düşürülmesinin sadece ajanlık iddiasından dolayı gerçekleşmediğini ama bu konunun araştırılması gerektiğini söyleyerek açıkça sordukları sorulara Bölge Müdürlüğü’nden yanıt alamadıklarını ifade etti.

Ruhaninin (din görevlisi) aday olamamasına ilişkin olarak ise Ürcan, şunları kaydetti:

“Bir genelge var bu konuyla ilgili. Ayrıca Vakıflar bana bunu sözlü olarak beyan ettiler. Yüksek rütbeli bir din adamının aday olamayacağını beyan ettiler. Olmasının Lozan hükümlerine aykırılık teşkil edeceği söylendi. Yazılı bir yanıt istedik ama gelinen noktada genel bir yanıt verilerek ‘takdir seçim tertip heyetinindir’ denildi.”

Blok liste olduğu için listenin tamamının düştüğünü söyleyen Ürcan, “Aldığımız kararlarla ilgili usule, yasaya aykırı bir durum varsa dönüş yapın, dedik. İptal yoluna da gidilebilirdi. Ancak böyle bir şey olmadı” dedi.

Ürcan, mevcut yönetimin listesindeki bazı isimlerin istifa ettiği halde istifasının kabul olmamasına ilişkin olaraksa şunları söyledi:

“Bu istifalar seçime 21 gün süreden az kaldığı için kabul edilmesinin uygun olmadığını belirttim. Bundan kaynaklı olarak böyle bir işlem yapıldı. Raporda da mümkün olamayacağını ifade ettim. Usule aykırı bir durum varsa iptal edilsin. VGM usulsüz bir durum olsaydı cevap verirdi diye düşünüyorum.”

AJANLIK İDDİASINA YANIT

Ajanlık iddiasıyla karşı karşıya kalan şahsın avukatı Cem Sofuoğlu ise iddiaya yönelik iftira davası açacaklarını söyledi. Sofuoğlu, ayrıca manevi tazminat davası da açacakları ve Ürcan hakkında baroya şikayette bulunacaklarını dile getirdi.

Sofuoğlu, “Bu listenin seçilmesini engellemek adına yapıldı. Seçim Tertip Heyeti elinde olmayan bir yetkiyi kullanıyor. Orada bir boşluk var yeni yönetmelikte. Yönetmelikten kaynaklanıyor ama amaç ikinci listenin seçime girmesini engellemek” dedi.

“AVUKAT TAMAMIYLA TARAFLI DAVRANIYOR”

Düşürülen listede yer alan isimlerden Sava Kotam, Gerçek Gündem’e yaşananları anlattı. Kotam, mevcut yönetim kurulu tarafından belirlenen seçim tertip heyetini genelde kendi toplumları içinden seçtiklerini söyledi. Ancak yetimhanede mevcut yönetiminin böyle bir tercihi olmadığını ifade etti. Mevcut yönetimin listesindeki bazı isimlerin de istifa ettiğine dikkat çekerek “Demokratik bulmadıkları için istifa ettiler. Avukat tamamıyla taraflı davranıyor” dedi.

Kotam, ruhaninin aday olamayacağı iddiasının doğru olmadığını dile getirdi; bir adaylarının, üç farklı vakfın yönetiminde olduğu iddiasına ilişkin olarak ise “Bir kişi üç vakfın yönetiminde olabilir ancak burada bir yanlışlık oldu. Aday değilken başka bir vakıfta aday gösterilmiş ve yönetime girmiş. Ancak adayımız üç vakıftan birinden istifa edebilir ve bu sorun çözülebilir” diye konuştu.

Ajanlık iddiasını da öne sürdüklerini söyleyen Kotam, “Bu suçlaması karşısında ne kadar zor durumda kaldığı düşünün. İşinden olabilir ya da daha ciddi sonuçlar doğurabilir” ifadesini kullandı.

Sava Kotam mevcut yönetimin kendi listesinden de 4 tane istifa olduğunu ancak listeyi düşürmediklerini kaydetti. Seçim Tertip Heyeti’nin istifaları kabul etmediğini dile getiren Kotam, “VGM tüm yetkiyi Seçim Tertip Heyeti’ne vermiş. Hiçbir şekilde müdahil olmuyor. Seçimden sonra konuya dahil olacağını söylüyor. Bizim de elimiz kolumuz bağlanıyor. Hiçbir şey yapamıyoruz” diye konuştu.

ÜRCAN: RUM GAZETESİ İLANIMIZI REDDETTİ

Seçim Tertip Heyeti Başkanı Ürcan, listenin düşürülmesine dair tebligatın VGM tarafından 16 Aralık Cuma günü "takdir seçim tertip heyetinindir" yanıtının gelmesinin üzerine elden tebligat yapılması için dilekçe verdiğini söyledi. VGM'nin elden tebligat verdiğini söyleyen Ürcan, "Seçime az kaldığı için posta yoluyla ulaşması çok zaman alacaktı. Bu yüzden elden tebliğ edilmesini talep ettim" dedi. Ayrıca seçim ilanını Apoyevmatini gazetesine vermek istediklerini ama reddedildiğini iddia eden Ürcan bu nedenle Milliyet gazetesine verdiklerini söyledi.

APOYEVMANTİNİ'DEN YANIT

Apoyevmantini gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve imtiyaz sahibi Mihail Vasilyadis, herhangi bir ilan gelmediğini bu yüzden yayınlamadıklarını söyledi. Vasilyadis, Gerçek Gündem'e yaptığı açıklamada "Dimitri Karakaş ilan göndereceğiz diye telefon etti ama göndermedi. 'Biliyor musun VGM diğer tarafın listesini iptal etti. En başa papaz koymuşlar' dedi. Ben de ona yönetmeliği en baştan doğru bulmadığımı anlattım. Bana 'E ne yapalım' dedi. Ben de şakayla karışık Batı Trakya'yı örnek verdim. 'Bak camiye giriyorlar el kaldırıyorlar. Bunu yapalım istersen, dedim. Fakat sonra kendisine 'ben bunlarla ilgilenmem' dedim. Bana 'istemiyorsan göndermeyelim' dedi ama neden istemeyeceğim bu ilandır. Gönder, dedim. İçeriden bir ses 'göndermeyelim' dedi. Bu öğlene kadar kontrol ettim, ilan gelmedi. Ben de yanlış anlaşılmasın diye aradım. 'Şu ana kadar gelmedi, dedim. Vazgeçti bizimkiler, dedi. Oradan ücret alacağım neden ilanı yayınlamayayım" diye anlattı.

SEÇİM TERTİP HEYETİNİN KARARI MAHKEMEYE TAŞINDI

2 gün sonra seçim olmasına rağmen hala gazete ilanlarının da verilmediğine dikkat çeken Kotam, haksızlık yaşadıklarını söyleyerek dava açtıklarını ifade etti.

Mevcut yönetim ve Vakıflar Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğü hakkında dava açılarak, dava dilekçesinde seçme ve seçilme hakkının seçim tertip heyeti tarafından ihlal edildiğinin altı çizildi. Mevcut yönetimden aday olan ancak daha sonra seçmenin yanıltıldığını düşündükleri gerekçesiyle istifa eden adayların istifalarının seçim tertip heyeti tarafından kabul edilmediği de ileri sürüldü.

Adaylıkları düşürülen adaylara seçim tertip heyetinin herhangi bir tebliğ de bulunmadığının da belirtildiği dava dilekçesinde 2 gün kalan seçim sürecinde davalıların hakkını aramasının önüne geçildiği kaydedildi.

Davalılar, dava sonuna kadar seçim işlemlerinin durdurulmasını ve liste düşürme ve tek listeyle seçime gitme kararının iptal edilmesini talep ediyor.

“ÜMİDİMİZ VGM’NİN YETKİ BELGESİ VERMEMESİ YÖNÜNDE”

Davanın avukatı Nihan Nişancı da listenin düşürülmesine dair hiçbir tebligat gönderilmediğinin altını çizerek “Seçim tertip heyeti başkanı olan meslektaşım Agos'a beyanat veriyor ancak hakları haleldar olanlara kararını resmi bir şekilde tebliğ etmiyor. Hal böyle olunca bu tutumun arkasında kötü niyet arıyoruz” dedi.

Nişancı şöyle devam etti:

“Seçime birkaç gün kala karara karşı hak arama yolunu kapatma gayreti içinde oldukları kanaatindeyim. Seçimin ipleri seçim tertip heyetinin elinde. Dolayısıyla iki gün sonra biz tek liste halinde seçim işlemlerine devam ediyoruz dedikleri takdirde seçim gerçekleşir. Buna paralel olarak adli yargıdaki süreç işleyecektir. Ümidimiz, seçimin tek liste ile yapılması durumunda, vakıflar bölge müdürlüğünün, hukuka aykırı işlemlere bir dur demesi ve de yetki belgesi vermemesi yönünde.”

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Büyükada Seçim