AYM kararına rağmen gözaltı: Cumartesi Anneleri serbest bırakıldı

AYM kararını ardından Galatasaray Meydanı'na çıkmak isteyen Cumartesi Anneleri/İnsanları gözaltına alındı. AYM, eylemlere yönelik 2018 yılında gerçekleştirilen saldırı nedeniyle hak ihlali kararı vermişti.

iframe style="width:100%;height:100%;position:absolute;left:0px;top:0px;overflow:hidden" frameborder="0" type="text/html" src="https://www.dailymotion.com/embed/video/x8kbklz?autoplay=1" width="100%" height="100%" allow="autoplay" allowfullscreen>

,Gerçek Gündem /

Cumartesi Anneleri, Anayasa Mahkemesi'nin 16 Kasım 2022 tarihli Maside Ocak kararının ardından 943. Hafta buluşması için Galatasaray Meydanı'na çıkmak istedi. Ancak polis, Galatasaray Meydanı'na çıkmak isteyenlere izin vermedi ve 16 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar saatler sonra serbest bırakıldı.

Gözaltına alınanlar arasında yer alan Avukat Eren Keskin, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Cumartesi Anneleri'ne müdahalenin hak ihlali olduğuna yönelik kararın yok sayıldığını ve polisin eylemcileri darp ederek gözaltına aldığını vurguladı. Keskin, "Burası bir polis devleti. En yüksek yargı organının verdiği kararın polisin gözünde hiçbir kıymeti yok. Saatlerce keyfi olarak, hiçbir ihtiyacımız karşılanmadan gözaltında tutulduk. Şiddet gören arkadaşlarımız oldu" ifadeleriyle gözaltılar hakkında açıklama yaptı.

AYM kararına rağmen gözaltı: Cumartesi Anneleri serbest bırakıldı - Resim : 1

Gözaltına alınan Cumartesi İnsanları/Anneleri şöyle oldu:

Mikail Kırbayır
İrfan Bilgin
Eren Keskin
Maside Ocak
Sebla Arcan
Besna Tosun
Ali Tosun
Ali Ocak
Hanım Tosun
Yasemin Bektaş
Aylin Tekiner
İkbal Eren
Setenay Yarıcı
Hanife Yıldız
Leman Yurtsever
Nuray Çevirmen

AYM kararına rağmen gözaltı: Cumartesi Anneleri serbest bırakıldı - Resim : 2

AYM'NİN CUMARTESİ ANNELERİ/İNSANLARI KARARI

Cumartesi Anneleri/İnsanları'ndan Maside Ocak, 700. haftadaki (25 Ağustos 2018) polis saldırısını Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı.
Maside Ocak başvurusunda "24 yıldır süren etkinliğin barışçıl bir şekilde yapıldığını, yasaklamaya ilişkin herhangi bir tebligat yapılmadığını ve bunun yanı sıra kolluk gücünün orantısız güç kullanarak toplantıyı dağıttığını, müdahale ve gözaltı sırasında yaralandığını belirterek kötü muamele yasağı ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğini" dile getirdi.
Yüksek mahkeme "kötü muamele" iddiasını reddederken, Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Maside Ocak'a 13 bin 500 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
Karar oy çokluğuyla çıktı. Karara karşı oy kullanan tek isim ise İçişleri Bakanı yardımcısı iken AYM üyeliğine atanan Muhterem İnce oldu.
Etiketler
Galatasaray Cumartesi Anneleri Gözaltı Saldırı