Bülent Şık, 'Kanser Raporu' nedeniyle hakim karşısında

Dr. Bülent Şık, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan kanser raporunu açıkladığı için 12 yıl hapis cezası ile yargılanıyor.

Bülent Şık, 'Kanser Raporu' nedeniyle hakim karşısında

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan kanser raporunu açıkladığı için hakkında 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Dr. Bülent Şık bugün ilk kez hakim karşısına çıktı.

Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen ve Türkiye’de kanser vakalarının sık görüldüğü bölgelerde bulunan kanser yapıcı kimyasalları tespit etmeyi amaçlayan projeye ilişkin bulguları kamuoyuyla paylaştığı gerekçesiyle hakkında dava açılan Dr. Bülent Şık’ın ilk duruşması Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görülüyor.

2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma Bülent Şık’ın kimlik tespiti ile başladı. Şık savunmasına “İddianamede yöneltilen ‘Yasaklanan bilgileri temin etme’, ‘Yasaklanan bilgileri açıklama’ ve ‘Göreve ilişkin sırrın açıklanması’ suçlamalarına yanıt vermek için Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen projenin amaç ve kapsamına değinmek istiyorum” diyerek başladı.

Şık konuşmasına şöyle devam etti:

Veri ve bilgi ile ne kastettiğime açıklık getireyim. ‘Veri-veriler’ ile araştırma çalışmasından gözlem, analiz veya ölçüm yöntemleri ile elde edilen ama bir işleme ya da bilimsel değerlendirmeye tabi tutulmayan enformasyon parçacığı ya da sayısal değeri ifade ediyorum. ‘Araştırma çalışmalarından elde edilen bilgi’ ifadesi ile verilerin istatistiksel yöntemlerle analiz edildiği, mevcut akademik bilgi birikimiyle değerlendirildiği, sonuçlar çıkarıldığı ve bu sonuçların ne anlama geldiğinin açıklığa kavuşturulduğu durumu ifade ediyorum. Sağlık Bak.’nın 2011-2016 arasında yürüttüğü ve ‘Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli İllerinde Çevresel Faktörlerin ve Sağlık Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi’ başlıklı projenin amacı halk sağlığını tehdit eden bir durum olup olmadığını belirlemekti. Araştırma her biri bağımsız olarak yürütülen 16 farklı araştırma projesinden oluşuyordu. Bu projelerin isimlerine yer vererek yürütülen araştırmanın kapsamının genişliği hakkında bir fikir edinmek olanaklıdır.

Duruşma Şık'ın savunması ile devam ediyor.

Etiketler
Hapis cezası Kanser Sağlık Bakanlığı