Kedilere işkenceyi 'normalleştiren' soru kaldırılmış

Soru, bir ders kitabında değil, üniversiteye hazırlık test kitabında yer alıyor. Alıntı yapılan paragraf ise Necip Fazıl Kısakürek’in hayatını anlattığı kitabı Kafa Kağıdı’ndan alınmış.

Kedilere işkenceyi 'normalleştiren' soru kaldırılmış

Evrensel - Sosyal medya platformu Twitter'da paylaşılan ve bir ders kitabında kedilere işkence etmeyi konu alan test sorusunun kaynağını araştıran doğrulama platformu teyit.org, sorunun des kitabında değil üniversiteye hazırlık kitabında yer aldığı bilgisine ulaştı.

Söz konusu soru Twitter'da, 7 Ocak 2019 tarihinde paylaşıldı. Teyit.org’a da ihbar olarak gönderilen fotoğrafın kedilere işkenceyi konu alan bir soruyu gösterdiği iddiası doğru. Ancak soru, Milli Eğitim Bakanlığı’nın listesinde yer alan bir ders kitabından değil, üniversite sınavlarına hazırlık amaçlı bir test kitabında yayımlanmış. Test kitabını hazırlayan yayınevi kitaplardaki ilgili soruyu kaldırmış. Soruda alıntı yapılan paragraf ise Necip Fazıl Kısakürek’in hayatını anlattığı otobiyografik eseri Kafa Kağıdı’ndan alınmış.

İddia konusu soru, Fides Yayınlar ı tarafından yayımlanan “%100 ÖSYM Soru Tipleriyle Paragraf” başlıklı test kitabının Eylül ve Ekim 2018 baskılarının 135. sayfasında yer alıyor. Bu kitap, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2018-19 Eğitim ve Öğretim Yılı ders kitapları listesinde yer almıyor.

SORUNUN BULUNDUĞU SAYILAR TOPLATILDI

Sosyal medyada ortaya çıkan tepkiler üzerine Yayınevinin Twitter üzerinden bir açıklama yaptığı ve bu açıklamada, kitabın yeni baskısında soruya yer verilmediğini belirttiği görülüyor. Nitekim kitabın Aralık 2018 baskısında bu soru çıkarılmış.

Fides Yayınları ile iletişime geçen teyit.org, Yayınevi’nin önceki aylarda aldıkları birkaç telefon ile sorunun farkına vardığını ve Aralık 2018 baskısında tartışmalı soruya yer vermediğini öğrendi. İlgili baskıların başyazarı ile ilişiğini kesen Yayınevi, dağıtım şirketinin, sorunun bulunduğu Eylül ve Ekim 2018 baskılarının iadesi için kitabevlerine yönelik duyuru yaptığı bilgisini verdi.

Kedilere işkenceyi 'normalleştiren' soru kaldırılmış - Resim : 1

PARAGRAF NECİP FAZIL KISAKÜREK’İN 7-8 YAŞLARINI ANLATTIĞI BİR BÖLÜMDE YER ALIYOR

Nitekim ilgili dağıtım şirketinin sitesindeki iade duyurusu görülebiliyor. Başka bir deyişle, sorunun bulunduğu baskılar piyasadan toplatılıyor.

İddiaya konu olan paragraf ise Necip Fazıl Kısakürek’in hayatının son yıllarında kaleme aldığı otobiyografik eseri Kafa Kağıdı’ndan. Paragraf, eserin Büyük Doğu Yayınları tarafından yapılmış Aralık 2017 baskısının 80. sayfasında bulunuyor. Olay, Kısakürek’in 7-8 yaşlarını anlattığı bir bölümde yer alıyor.

Etiketler
Para Üniversite