Sürücü kursu eğitmenlerinin mağduriyeti Meclis'e taşındı!

Sürücü kurslarına bağlı eğitim aşamalarında görülen eksikler ve sınav süreçlerinde yaşanan yetkisiz görevlendirmeler Meclis gündemine taşındı.

Sürücü kursu eğitmenlerinin mağduriyeti Meclis'e taşındı!

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Barış Atay, sürücü kurslarında ve bu kurslarda verilen eğitimlerde yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istenen yazılı önergede Atay, direksiyon eğitmenlerinin fazladan ve ücretsiz çalıştırıldığını, yetkisiz kişilerin sınav komisyonlarında görevlendirildiğini ve sürücü kurslarında verilen eğitimlerle, sınavların ölçme-değerlendirme süreçlerindeki eksiklerin ülkemizde yaşanan trafik kazalarıyla ilişkili olduğunu belirtti.

'SINAV GÖREVLENDİRME ÜCRETİ ÖDENECEK Mİ?'

Kurslarda görev alan eğitim personellerinin yetkisiz oldukları halde sınav komisyonlarında ücretsiz olarak görevlendirildiği belirtilen ve bu çalışanlara ücret ödenecek mi diye sorulan yazılı önergenin tamamı şu şekilde:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Barış Atay MENGÜLLÜOĞLU
Hatay Milletvekili"

Ülkemizde trafik kazaları sonucu çok sayıda insan hayatını kaybetmekte, sakat kalmakta ve yaralanmaktadır. TÜİK verilerine göre son 13 yılda (2004 – 2017 yılları arasında) yaklaşık 14 buçuk milyon trafik kazası meydana gelmiş, bu kazalarda 68 bin 228 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 3 milyon 220 bin kişi yaralanmıştır. Son 5 yılın istatistiksel verilerine bakıldığında, sürücü kusuru ile meydana gelen kazalar %89 gibi yüksek bir oranla ilk sırada gelmektedir.

Ülkemizde sürücü belgesi almak için düzenlenmiş olan eğitim ve sonrasındaki ölçme değerlendirme sistemi pek çok sorun barındırmaktadır. Sürücü kurslarında çalışan direksiyon eğiticilerinin aslen eğitim personeli olduğu ve sınav komisyonunda görevlendirilemeyecekleri ifadesi Motorlu Taşıt Sürücü Kursu Yönetmeliği’nde açıkça yer almasına rağmen aynı yönetmeliğin başka maddelerinde eğiticinin sınav günü yapması gerekenler tanımlanmıştır. Direksiyon sınavlarında yasal olmayan şekilde görevlendirilen direksiyon usta eğiticileri bu görevlendirme ıçin herhangi bir ücret almamakta, mesai günlerinden izin gösterilerek fazla mesainin üstü örtülmektedir.

Sınav günleri asli görevleri dışında çalıştırılan direksiyon eğitmenleri, sürücülük yaptığı sırada gerçekleşebilecek bir kazada, iş kazası hükümleri geçerli olmayacağından, iş göremezlik durumunda işsizlik tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Direksiyon sınavlarının önceden belirlenmiş güzergahta yapılmasının ezberci yaklaşıma neden olduğu, sınav güzergahından çıktıktan sonra farklı koşullarda araç kullanamayacak sürücülerin sürücü belgesi alabilmesiyle sonuçlandığı sürücü eğitmenlerince dile getirilmiş bir gerçektir. Sürücü kurslarında, özellikle küçük yerlerde sertifikasız kişilerce eğitim verildiği, derslere devamlılığın denetlenmediği iddia edilmektedir.

Bu çerçevede,

1- Eğitim personeli olarak tanımlanan direksiyon eğitmenlerinin fiilen sınav komisyonlarında görevlendirilmesi ve şoför olarak çalıştırılması doğru mudur?

2- Direksiyon usta eğiticilerine sınav görevlendirmesi için ücret ödemeyi düşünüyor musunuz?

3- Trafikte motorlu araç kullanma gibi riskli bir iş, resmi tanımda yer almadan neden direksiyon eğitmenlerine yaptırılmaktadır?

4- Bir sürücü adayının olabilecek en farklı koşulları tanıyarak trafiğe çıkmaya hak kazanmasının gerekliliği açıkken, neden belirlenmiş güzergâhta sınav yapılmaya devam edilmektedir?

5- Ülkemizde nitelikli sürücülerin yetişmesi için, sürücü kurslarında verilen eğitime ve yapılan sınavlara yönelik bir denetleme ve iyileştirme planınız var mıdır?

Etiketler
Sürücü Kursu