Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılan 567 yıllık tersane konut yığınına dönüştürülüyor: “İstanbul’a ihanet ediyorlar!”

Fatih Sultan Mehmet'in 1455'de yaptırdığı tersaneye, Tamince ve eski AKP Milletvekili Kart tarafından otel ve konut projesi yapılıyor. Arkeolog Yavaşçay, İstanbul’a yapılan tüm bu ihanetlerin şehre çok ciddi zararlar verdiğini söyledi.

Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılan 567 yıllık tersane konut yığınına dönüştürülüyor: “İstanbul’a ihanet ediyorlar!”

GERÇEK GÜNDEM - MELİSA GÜLBAŞ

Taşkızak ve Camialtı Tersanelerini kapsayan Haliç Tersaneleri, Fatih Sultan Mehmet zamanında 1455 yılında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul kuşatması sırasında donanmaya ait gemilerden bir kısmını karadan yürüterek Haliç’e indirmesi tarihe geçti. İstanbul’un fethinden sonra, 1455 yılında Haliç’te bugünkü tersanenin bulunduğu tarafta Bizans tersanesinin kalıntıları üzerine sadece birkaç gözden ibaret ilk tersane olan Haliç Tersaneleri kuruldu. Böylece Osmanlı, tarihi boyunca önemli hizmetler görecek dünyanın en eski endüstriyel tesisinin temelini atmış oldu.

Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılan 567 yıllık tersane konut yığınına dönüştürülüyor: “İstanbul’a ihanet ediyorlar!” - Resim : 1

Günümüzde ise yaklaşık 550 yıllık tarihe sahip Taşkızak Tersanesi ‘Tersane İstanbul Projesi’yle konut yığınına dönüştürülüyor.

Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılan 567 yıllık tersane konut yığınına dönüştürülüyor: “İstanbul’a ihanet ediyorlar!” - Resim : 2

TAMİNCE VE ESKİ AKP MİLLETVEKİLİ KART’IN PROJESİ: 5 OTEL, YALI DAİRELERİ VİLLALAR…

Son dönemde AKP’ye yakınlığıyla bilinen Rixos Otellerinin sahibi Fettah Tamince ve 22.dönem Rize AKP milletvekili Abdulkadir Kart tarafından yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilen ‘Tersane İstanbul Projesi’ kapsamında tarihi tersaneye 5 otel, 270’in üzerinde mağaza, 4500 kapasiteli otopark, 280 yat kapasiteli iki marina, 67 yalı dairesi ve 5 yalı villası inşa ediliyor. İhaleyi önce Rixos Otellerinin sahibi Fettah Tamince’nin, ardından 22.dönem AKP milletvekili Abdülkadir Kart’ın kazandığı ortaya çıkmıştı.

Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılan 567 yıllık tersane konut yığınına dönüştürülüyor: “İstanbul’a ihanet ediyorlar!” - Resim : 3

TEMELİ ERDOĞAN ATTI

15. yüzyıldan bu yana varlığını sürdüren Taşkızak Tersanesi’ni tamamen konut yığınına dönüştürecek olan ‘Tersane İstanbul Projesi’nin temeli, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılmıştı. 567 yıllık tersaneyi konut yığınına dönüştürecek olan projenin temelini atan Erdoğan ise, konuşmalarında “Ecdadın mirasına sahip çıkıyoruz” ifadesini sık sık dile getirmeye devam ediyor.

“İSTANBUL’U ÇİRKİNLEŞTİRMEK İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPIYORLAR”

Siyasi iktidarın İstanbul’u çirkinleştirmek için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, Taşkızak Tersanesi’ne yapılan projenin tarihi tersaneye çok ciddi zararlar verdiğini söyledi:

“Tarihi tersaneye 5 lüks otel, 600’ın üzerinde yaşam birimi, 280 yat kapasiteli 2 marinaya sahip lüks yalı daireler, 270’in üzerinde mağaza, ve 4500 kapasiteli otopark yapılıyor. 5 otelin arasında yapımı 2023 yılı içerisinde tamamlanacak olan Rixos Otel de bulunuyor. Ayrıca bu tersanenin arkasında yeşil bir alan bulunuyor, bu alanda mezarlık ve şehitlik var. Zaten İstanbul’da çok az yeşil alan var. O yeşilliklerin önünü de binalarla, otellerle kapatarak İstanbul’u iyice çirkinleştiriyorlar. İstanbul dünyanın en güzel şehirlerinden birisi, biz çirkinleştirmek için elimizden geleni yapıyoruz.”

Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılan 567 yıllık tersane konut yığınına dönüştürülüyor: “İstanbul’a ihanet ediyorlar!” - Resim : 4

“ÇİRKİN YAPILAR İNŞA EDİLİYOR”

Bakanlığın ‘Tersane İstanbul Projesi’ni yapmak için özel bir şirketle anlaştığını söyleyen Yavaşçay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakanlık bu tersaneyi bir şirkete ihaleyle veriyor. Şirket de buraya otel yapıyor. Tersaneye ait tarihi yapılar ve atölyeler bu proje yüzünden zarar görecek. Şehrimizin en muhteşem yerlerinden biri olan Haliç’e böyle çirkin yapılar inşa ediyorlar.”

Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılan 567 yıllık tersane konut yığınına dönüştürülüyor: “İstanbul’a ihanet ediyorlar!” - Resim : 5

Öncesi - sonrası

ERDOĞAN “İHANET ETTİK” DEMİŞTİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı bir konuşmasında İstanbul’un kıymetinin bilinmediğini söyleyerek, “Biz bu şehre ihanet ettik, bundan ben de sorumluyum” demişti.

Erdoğan’ın temelini attığı ‘Tersane İstanbul Projesi’yle İstanbul’a ihanet edildiğini söyleyen arkeolog Yavaşçay, “Bu projeden sonra Haliç eski dokusunu kaybedecek. Maalesef bundan geri dönüş yok ama gündeme getirilmesi gerekiyor ki insanlar yapılan tüm bu ihanetleri bilsin. İnsanlar ileride İstanbul’a nasıl ihanet edildiğini, tarihi eserlere nasıl zarar verildiğini daha iyi görecek.“ ifadelerini kullandı.

Etiketler
İstanbul Konut Milletvekili Zarar