Mehmet Görmez yıllar sonra anlattı: Diyanet'in yöneticilik teklifini tarikat lideri onay verince kabul etmiş

Mehmet Görmez, Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı teklif edildiğinde Mehmet Emin Er'e sorduğunu, ondan onay aldıktan sonra teklifi kabul ettiğini söyledi. Er, Nakşibendi - Halidi geleneğinin önemli isimlerinden birisiydi.

Mehmet Görmez yıllar sonra anlattı: Diyanet'in yöneticilik teklifini tarikat lideri onay verince kabul etmiş

GERÇEK GÜNDEM - Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, hükümete yakın Yeni Şafak gazetesinin yazarı olan Serdar Tuncer’in kurduğu Youtube kanalına konuk oldu.

Görmez programda, çocukluğu, ailesi, eğitim hayatı başta olmak üzere hayatına dair birçok detaya değindi.

“MEHMET EMİN ER HOCAYA SOR”

Görmez, kendisine Diyanet İşleri’nde yöneticilik teklif edildiğinde babasına danıştığını aktardı. Görmez, şunları kaydetti:

“Babam rahmetli, ben önce kendisine danıştım, çünkü 48-50 sene içinde bulunduğu bir müessese; Diyanet. Ve o Diyanet’te ‘Başkan Yardımcılığı teklif edildi, ne diyeyim’ dedim. ‘Mehmet Emin Er hocaya sor, onun cevabı benim de cevabımdır’ dedi.

Hocaya sordum. Hoca kabul etmemi istedi. ‘Mutlaka kabul edin’ dedi. Bazı yol gösterici nasihatlerde bulundu. Ve ben kabul etmiş oldum…”

NAKŞİBENDİ-HALİDİ GELENEĞİNDEN GELİYORDU

Görmez’in, Diyanet’te yöneticilik teklifini sorduğu Mehmet Emin Er, 2013 yılında 104 yaşındayken vefat etti.

Er’in cenaze namazını o dönem Diyanet İşleri Başkanı olan Mehmet Görmez kıldırdı. Görmez, 11 yaşından itibaren Mehmet Emin Er’in kendisinin hocası olduğunu söyledi.

Mehmet Emin Er, Osmanlı’nın son dönemlerinde Diyarbakır’ın Külüyan Köyü'nde doğdu. Gaziantep, Adana, İstanbul ve Bursa'da dönemin İslam alimlerinden dersler alan Er, tahsil için Suriye’ye de gitti.

Kürt ulemâ ve Nakşibendi-Hâlidî geleneğinin son temsilcilerinden biri olan Allâme Şeyh Mehmet Emin Er, Said Nursi'nin eski öğrencisi olarak da biliniyor.

Eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Er’in torunlarından birisiydi.

Etiketler
Mehmet Görmez Ordu Nakşibendi Tarikat