Kamu dışı sağlık çalışanlarından Bakan Bilgin’e: ‘Bize kadro geliyor mu?’

Kamu Dışı Aile Sağlığı Çalışanları Platformu çatısı altında toplanan sağlık çalışanları özlük haklarını talep ediyor. Çalışma Bakanı’na seslenen kamu dışı aile sağlığı çalışanları, “Bize kadro geliyor mu?” diye sordu.

Kamu dışı sağlık çalışanlarından Bakan Bilgin’e: ‘Bize kadro geliyor mu?’

ECE SEÇİL ŞAHİN / GERÇEK GÜNDEM

Aile Hekimliği sisteminde hizmet veren 3600 kamu dışı aile sağlığı çalışanı, birinci basamak sağlık hizmetinde yer almalarına rağmen kadroda yer almadıkları için özlük haklarından tam olarak yararlanamıyorlar.

2010 yılında hayata geçirilen Aile Hekimliği uygulaması 12 yıldır sürüyor. Ancak aile sağlığında kamu çalışanlarının yanı sıra kamu dışından alınan hemşire, ebe ve acil tıp teknisyenleri de bulunuyor. Kamu dışı çalışanlar, kamuda çalışanlarla aynı koşullarda çalışmalarına rağmen kendilerine 12 yıldır verilmeyen kadroyu talep ediyor. Kamu dışı aile sağlığı çalışanları nöbet, eğitim gibi kamunun gerektirdiği tüm faaliyetlerin içinde yer alıyor ancak özlük haklarını alamıyorlar.

“KAMU DIŞI AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANLARI DEVLETİ TARAFINDAN KORUNMAYI BEKLİYOR”

Seslerini duyurmak isteyen kamu dışı sağlık çalışanları, son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e seslendi ve taleplerine yönelik bir çalışmanın yapılıp yapılmadığını sordu.

Konuyla ilgili Kamu Dışı Aile Sağlığı Çalışanları Platformu’ndan yapılan açıklamada, “Birinci basamak sağlık hizmetinde her vatandaşın bir aile hekimi bir de aile sağlığı çalışanı bulunmaktadır. Her ailenin tüm sağlığını korumak geliştirmek ve hastalık halinde erkenden tedavisini sağlamaktadır. Kısacası ailenin koruyucu melekleridir. Pandemi boyunca önce onlara koruyucu sağlık hizmeti vermiş, gebe, bebek, yaşlı tüm sağlık taramaları, aşıları hiç sekteye uğramadan devam etmiştir ve etmektedir. Ancak Aile Hekimliği sisteminde çalışanlar ‘kamu’ ve ‘kamu dışı’ melekler olarak maalesef bölünmüştür Koruyucu sağlık hizmeti veren 3600 kamu dışı aile sağlığı çalışanı var. Peki onları kim koruyor? Koruyucu sağlık hizmeti veren aile sağlığı çalışanları 12 yıldır devleti tarafından korunmayı bekliyor.” denildi. Tek beklentilerinin ‘iş güvencesi’ olduğunu söyleyen kamu dışı aile sağlığı çalışanları, 12 yıldır kadro beklediklerini ve bu süre içerisinde ne kırsal bölgelerde yaşayan ailelere hizmet götürdüklerini ifade etti.

Kamu Dışı Aile Sağlığı Çalışanları Platformu, ‘Şu an gündem de olan Calışma Bakanlığı’nın sözleşmelilere kadro çalışmasında yer alıp almadıklarını merak ettiklerini’ kaydetti. Çalışma Bakanı Bilgin’e seslenen platform üyeleri, “Bize kadro geliyor mu?” diye sordu.

Etiketler
Kadro Ordu