Kavala'nın avukatından AİHM kararı açıklaması

AİHM’in son Kavala kararının Türkçe çevirisi yapıldı. Osman Kavala’nın avukatı Köksal Bayraktar, kararla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Kavala'nın avukatından AİHM kararı açıklaması

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilen Osman Kavala, 1739 gündür hapiste bulunuyor.

Kavala’nın başvurusu üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ihlal kararı vermiş, Türkiye’yi mahkum etmişti.

AKP tarafından tepkiyle karşılanan karar uygulanmadı. Avrupa Konseyi, AİHM kararının uygulanmaması nedeniyle Türkiye’ye karşı “ihlal prosedürü” uygulamaya başladı.

Dosyanın tekrar gönderildiği AİHM, geçen aylarda verdiği kararında Türkiye’nin mahkeme kararını uygulamadığına hükmetti.

KAVALA’NIN AVUKATI: BU DURUM YARGININ HUKUK DIŞI AMAÇLARA ALET EDİLMESİ VE HUKUKUN DOLANILMASI ANLAMINA GELMEKTEDİR

AİHM’in son kararının Türkçe çevirisi yapıldı. Kararla ilgili Osman Kavala’nın avukatı Köksal Bayraktar yazılı açıklama yaptı.

Bayraktar açıklamasına şunları kaydetti:

“Bilindiği gibi Mahkeme, 2019 yılında oybirliği ile alınmış olan, Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılması gerektiğine hükmeden kararını Türkiye’nin yerine getirmediğine, bunun için gerekli iyi niyetli davranışı göstermediğine hükmetmiştir.

AİHM kararında, Kavala’nın tutukluluğunun sürdürülmesi farklı suçlamalarla olsa da, bütün suçlamaların Mahkeme’nin daha önceki kararı kapsamında incelediği ve suç işlendiğine dair makul şüphe uyandıracak nitelikte bulmadığı delillere ve olgulara dayandırıldığı vurgulanmaktadır.

AİHM kararının ortaya koyduğu acı gerçek, yasaların ve yasal prosedürlerin Osman Kavala’nın tutukluluğunu devam ettirmek ve önceki AİHM kararını etkisiz hale getirmek amacı ile kullanılmış olduğudur.

Hukuk Devleti ilkesi ile bağdaşmayan bu durum, maalesef yargının hukuk dışı amaçlara alet edilmesi ve hukukun dolanılması anlamına gelmektedir.

Etiketler
AİHM Osman Kavala