Gezi davasında gerekçeli karar açıklanmıştı: Osman Kavala'dan tepki

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan ş insanı Osman Kavala, Gezi davasının tepki çeken gerekçeli kararı üzerine açıklama yaptı.

Gezi davasında gerekçeli karar açıklanmıştı: Osman Kavala'dan tepki

Gezi davasının tepki çeken gerekçeli kararı üzerine, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan iş insanı Osman Kavala açıklama yaptı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Osman Kavala’yı, Gezi eylemlerini organize ederek hükümeti devirmeye çalıştığı gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet, diğer 7 sanığı da bu eylemlere yardım ettikleri gerekçesiyle 18’er yıl hapse mahkum etmesine ilişkin davada gerekçeli kararını açıklamıştı.

Mahkeme, gerekçeleri kararında, eylemlerin hükümeti devirmeye çalışmaya yönelik olduğunu, bu amaçla şiddet ve cebir kullanıldığını kanıtlamak için Yargıtay’ın "28 Şubat postmodern darbe" kararını gerekçe göstermişti.

Kararda, Kavala'nın "George Soros'un kurduğu Açık Toplum Enstitüsü'nün ülkedeki temsilciliği olan Açık Toplum Vakfı üzerinden Gezi eylemlerini organize ettiği" ifadeleri yer almıştı.

OSMAN KAVALA: "VİCDANİ KANAATE DAYANDIRILARAK AÇIKLANMIŞ"

Gerekçeli karar üzerine avukatları aracılığıyla tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden açıklama yapan Osman Kavala, “Bana verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, vicdani kanaate dayandırılarak açıklanmış” dedi.

Kavala açıklamasının devamında şunları ifade etti:

"İlk iddianamede Gezi eylemlerinin yöneticisi olmakla suçlanıyordum. Karar gerekçesinde ise protestoculara akıl hocalığı yaptığım iddia edilmiş. Hangi suç sayılan eylem için akıl vermiş olduğum meçhul.

Hukuk devletinde yargıçların yükümlülüğü, olguları tarafsız gözle inceleyerek nesnel değerlendirmelerde bulunmak, somut deliller tereddüde mahal bırakmayacak şekilde suç işlendiğini gösteriyorsa mahkumiyet kararı vermektedir.

Vicdanları, yargıçların maddı çıkar, ideolojik inanç, siyasi baskı gibi faktörlerden dolayı bu ilkelerden ve gukuk normlarından sapmalarını engeller. Hukuk devletinde suç işlendiğini gösteren hiçbir somut delil olmadan bir insanın müebbet hapse mahkum edilmesinin vicdani kanaat ile gerekçelendirilmesi mümkün değildir.”

Etiketler
Gezi davası Osman Kavala Hapis cezası