AKP'nin 'enleri' yetmedi: Hukuka güven geriledi, açlık arttı, vatandaşlar mutsuz

İktidar, seçime az bir süre kala sıklıkla 'Avrupa'nın en yüksek', 'en büyük' binalarını inşa ettiklerini anlatmayı sürdürüyor. Ancak veriler, bunların vatandaşları mutlu etmeye yetmediğini gösteriyor.

AKP'nin 'enleri' yetmedi: Hukuka güven geriledi, açlık arttı, vatandaşlar mutsuz

GERÇEK GÜNDEM

Türkiye'de Cumhur İttifakı ortakları AKP ve MHP'nin sıklıkla Haziran 2023'te yapılacağını yinelediği seçimlere on dört ay kala iktidar, bugüne dek hayata geçirdikleri 'hizmetleri' anlatma yarışına düştü.

Bu 'yatırımlara' bakıldığında çoğunluğu ulaşım ve altyapı çalışmaları oluştururken, geri kalanında 'Avrupa'nın en büyüğü', 'Dünyanın en uzunu', 'Avrupa'nın en yükseği' diye nitelenen bina inşaatları öne çıkıyor.

Avrupa'nın en büyük adliyesi: İstanbul Adalet Sarayı (Eski adıyla Çağlayan Adliyesi)

Avrupa'nın en yükseği: Çamlıca Kulesi.

(Tamamlandığında) Avrupa'nın en yüksek binası: İstanbul'daki Merkez Bankası binası.

Dünyanın en uzun asma köprüsü: 1915 Çanakkale Köprüsü.

Bunlar, son yıllarda öne çıkan 'enlerdi'. Ek olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz yıl eğitimle ilgili şöyle bir açıklama yaptığını hatırlatalım:

"Türk yükseköğretim sistemi ileri bir seviyeye ulaştı. Üniversite sayımızı 77'den 207'ye çıkardık. Almanya'dan çok çok ilerdeyiz onu söyleyeyim, Merkel'e '8 milyon 400 bin üniversite gençliğimiz var' deyince şöyle bir 'Üff' dedi."

Peki beton yatırımlarının insanlara yansıması ne?

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK ADLİYESİNE SAHİP TÜRKİYE, ADALETE GÜVENDE SINIFTA KALDI

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 2021 raporuna göre Türkiye hem eğitim hizmeti hem adalete güvende sınıfta kaldı.

Gallup verileriyle hazırlanan Government at a Glance başlıklı rapor iki yılda bir yayınlanıyor ve 36 ülkeyi irdeliyor. Türkiye eğitim hizmetlerinde memnuniyette yüzde 27 oranla son sırada yer aldı. Türkiye’yi yüzde 36 ile Yunanistan takip etti. Şili yüzde 43 ile sondan üçüncü.

Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında sınıfta kaldığı bir diğer alan ise adalet.

Rapora göre Türkiye OECD ülkeleri arasında adalete güven en fazla azaldığı ülkeler arasında. Son 10 yıl içinde 22 puan düşüşle Türkiye’de adalete güven yüzde 38’e geriledi.

Medeni hukukun etkin bir şekilde uygulanması ve hükümet baskısı altında kalmaması başlıklarında da sınıfta kalan Türkiye, ‘suçun etkin kontrolü’nde de OECD sınırının altında kalarak 0,8’den daha düşük bir puan aldı.

Hukukun üstünlüğü konusunda ise Danimarka (0,94), Norveç (0,94) ve Finlandiya (0,92) gibi İskandinav ülkeleri ilk sıralarda yer alarak daha güçlü bir bağlılık gösterirken, Türkiye (0,30) ve Macaristan (0,40) daha zayıf bir performans sergiledi.

ERDOĞAN '8 MİLYON ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİYLE' ÖVÜNÜYORDU: DİPLOMALI İŞSİZLERİN SAYISI AVRUPA'NIN ÜÇ KATI

Geçtiğimiz haftalarda Avrupa İstatistik Ofisi’nin 2020 verileri alınarak, Türkiye’de ilkokul ve üniversite mezunlarının işsizlik oranlarını karşılaştırıldı.

Oranlar, Türkiye’yi Avrupa’da yine olumsuz anlamda özel bir ülke statüsüne getirdi.

Eurostat verilerine göre Türkiye’de üniversite mezunlarının işsizlik oranı, ilkokul mezunlarının işsizlik oranından daha yüksek.

YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE 180 ÜLKE ARASINDA 96. SIRAYA DÜŞTÜ

Türkiye’nin olumsuz tablo sergilediği bir diğer alan ‘dürüstlük ve yolsuzlukla mücadele stratejisi.’

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, geçtiğimiz ocak ayında 2021 yılı Yolsuzluk Algı Endeksi'ni yayımladı. Türkiye son 10 yılda en çok puan kaybeden ülkeler arasında yer alarak 38 puanla 180 ülke arasında 96. sıraya düştü.

EN UZUN ASMA KÖPRÜDEN KİM GEÇECEK?
AKARYAKIT FİYATLARI EN ÇOK TÜRKİYE'DE ARTTI

Eurostat'ın Harmonize Tüketici Fiyatları Endeksi’ne (HICP) göre Şubat 2022 itibariyle enerji fiyatları açık ara en çok Türkiye’de yükseldi. Türkiye’de enerji fiyatları yüzde 97 ile artarken ikinci sırada yüzde 66 ile Belçika bulunuyor. AB ortalaması yüzde 29 olurken enerji fiyatları Malta’da değişmedi.

ASGARİ ÜCRET, AÇLIK SINIRININ ALTINDA

Yine geçtiğimiz hafta Türk-İş tarafından açıklanan ‘açlık ve yoksulluk sınırı araştırması’na göre; dört kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 4 bin 928 TL’yi buldu.

Böylece açlık sınırı, 4 bin 253 TL’lik asgari ücretin 675 TL üzerine çıktı.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarını ifade eden 'yoksulluk sınırı' 16 bin 52 TL’ye, bekar bir işçinin 'yaşama maliyeti' ise aylık 6 bin 473.98 TL’ye yükseldi.

İNSANLAR MUTSUZ

Geçtiğimiz haftalarda Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (SDSN), ‘2022 Dünyanın En Mutlu Ülkeleri’ raporunu yayımladı.

Küresel anket verilerinden yararlanarak belirlenen rapora göre, İskandinav ülkeleri, her yıl olduğu gibi bu sene de en üst sıralarda yer aldı. Türkiye ise 8 basamak gerileyerek 112. oldu. Araştırma, 146 ülke arasında yapıldı.

Liste değerlendirilirken ülkelerin kişi başına düşen gelir, özgürlük, sağlık ve sosyal yardım imkanları, yolsuzluk karnesi, eğitim ve alım gücü gibi kriterlerin baz alındığını belirtelim.

Bu verilere bakıldığında, betona yatırımın vatandaşların en öncelikli ihtiyacı olmadığı ortaya çıkıyor.

Etiketler
Seçim