Perinçek'ten ayrılamayan 'Erdoğan'a aşık' Ethem Sancak'ın serüveni

İktidara yakınlığı ve aldığı devlet ihaleleriyle tanınan Ethem Sancak'ın son dönemdeki açıklamaları gündem oldu. Öte yandan Ethem Sancak'ın siyaset ve iş dünyasındaki serüveni ise dikkat çekiciydi.

Perinçek'ten ayrılamayan 'Erdoğan'a aşık' Ethem Sancak'ın serüveni

GERÇEK GÜNDEM - İktidara yakınlığı ve aldığı devlet ihaleleriyle tanınan Ethem Sancak, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde, dün düzenlenen “Türkiye’nin güvenliği ve NATO” konferansında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Eski AKP MKYK üyesi Ethem Sancak açıklamasında, "Amerika Birleşik Devletleri'nin desteğiyle iktidara geldiklerini" söyledi ve NATO’nun “şeytani bir örgüt” olduğunu söyledi.

Sancak açıklamasında, “Tayyip Erdoğan ile Esad birbirine düşman diye Suriye ile Türkiye neden birbirine düşman olsun? Esad çok adam kesti. Biz adam kesen birçok ülkeyle kardeşiz”, “Uygurların refah seviyesi Yozgat’ın üç katı” gibi ifadeler de kullandı.

AKP'NİN AKSİNE RUSYA'NIN YANINDA DURDU

Öte yandan başta NATO ve Batı ülkeleri olmak üzere Türkiye Rusya’yı Ukrayna saldırıları üzerine kınarken, Rus basınına konuşan Ethem Sancak, AKP’li siyasetçilerin aksi yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Sancak, "NATO geçmişten gelen kanserdir, urdur. Teröristleri destekleyen, 2016'da darbeye kalkışan da NATO’dur” ifadelerini kullanmıştı.

PERİNÇEK İLE BENZER ÇIKIŞLAR YAPMAYA BAŞLADI

Tüm bunlarla birlikte, Ethem Sancak’ın NATO’yu sert sözlerle eleştirmesi ve Rusya’ya yakın durması bir dönem yanında yer aldığı Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in açıklamalarını akıllara getirdi. Perinçek de benzer bir şekilde son dönemde Türkiye’nin NATO yanında yer almasını eleştirmişti.

Perinçek, “Türkiye, Ukrayna konusunda çok ciddi yanlışlar yaptı; tarihi fırsatı kaçırdı” demişti.

AKAR VE KALIN İLE TERS DÜŞTÜ SOYLU İLE AYNI ÇİZGİDE BULUŞTU

Öte yandan Türkiye’nin NATO politikası üzerine AKP’li isimlerin açıklamaları da dikkat çekmişti. Başta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın olmak üzere çeşitli açıklamalarla NATO ile arasındaki bağı korumaya çalışırken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, batı ülkelerini kast ederek “Onların tezgahlarına güvenmiş olsaydık aynı Ukrayna gibi olurduk” diye konuşmuştu.

İktidar içerisindeki NATO tartışmaları sürerken Ethem Sancak’ın el yükseltip "Amerika Birleşik Devletleri'nin desteğiyle iktidara geldiklerini” söylemesi ve

NATO’nun “şeytani bir örgüt” olduğunu söylemesi gündeme oturdu.
Tüm bunlarla birlikte, “Erdoğan’ı gördükçe aşık oldum” diyen ve AKP MKYK üyeliği de yapmış olan Ethem Sancak’ın siyaset ve iş dünyasındaki serüveni de bir o kadar dikkat çekiciydi.

Peki kimdi Ethem Sancak? Doğu Perinçek ile başlayan siyaset serüveni AKP’ye nasıl evrilmişti? İş dünyasındaki tartışmalı yükselişi nasıl gerçekleşmişti?

ETHEM SANCAK'IN YÜKSELİŞİ

1958 yılında Siirt’te doğan Ethem Sancak, ilk ve orta okul eğitimini burada tamamladı. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde lisans eğitimi alan Sancak, üniversite yıllarında Türkiye İşçi Köylü Partisi'nin (TİKP) güneydoğu ve doğu sorumluluğu ile Diyarbakır İl Başkanlığını yaptı.

1987 yılında Es Ecza Deposu’nu, 1989’da kozmetik ve itriyat alanında eczanelere hizmet sunan Esko Itriyat’ı, 1993 yılında ise Hedef Ecza Deposu’nu kurdu.
Hedef Ecza Deposu'nun 2001 yılında Alliance Boots ile ortaklık kurması sonucu kurulan Hedef Alliance Holding yönetim kurulu başkanlığını yaptı.

MEDYA PATRONU OLMUŞTU

2014'te iktidara yakın Star ve Akşam gazetelerinin patronu olan Ethem Sancak, o yıl Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) elinde olan BMC'yi ihaleye tek başına girerek satın aldı. Sancak'ın o dönem BMC için TMSF'ye ödediği bedel sadece 752 milyon liraydı.

"İlk öğretmenim sayın Doğu Perinçek'ti, tabi sonuçta soluğu Tayyip Erdoğan'ın yanında aldım" diyen Ethem Sancak’ın siyaset serüveni de iş hayatı kadar hareketliydi.

PERİNÇEK SERT SÖZLER SÖYLEMİŞTİ

Ethem Sancak’ın 2008 yılında FETÖ kumpası olan Ergenekon davasındaki tavrı dikkat çekmişti. Ayrıca Doğu Perinçek, duruşmada Ethem Sancak’la ilgili şu sözleri söylemişti:

“Ethem Sancak, 2001 yılında İşçi Partisi yandaşı büyük bir işadamı, bugün ’Tayyip Erdoğan’ın sevdalısıyım’ diyor. Ethem Sancak, 2001’de MİT’in şemasında listede ama bugün Kanal 24’ten, Star Gazetesi’nden iftiralar dağıtan konumda.”

ERDOĞAN'A AŞIK ADAM SANCAK: "ANAM, BABAM, ÇOCUKLARIM FEDA OLSUN"

Sancak, 2015 yılına gelindiğinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a olan sevgisini “Anam, babam, çocuklarım sana feda olsun Erdoğan" sözleriyle ifade etmeye başladı. Sancak, “Erdoğan'ın dürüstlüğünü, yiğitliğini gördüm, gördükçe aşık oldum. Doğrusu solculuk dönemimde Mevlana ile Şems’in arasındaki aşka anlam veremiyordum. Tanıdıktan sonra gördüm ki böyle bir ilahi aşk iki erkek arasında olabiliyor” diye konuştu.

AKP'NİN KRİTİK KADROLARINDA GÖREV YAPTI

Sancak bu dönemlerde AKP Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu üyeliği ardından da AKP MKYK üyeliğinde bulundu.

Ancak son bir yılda Ethem Sancak bir dönem yan yana olduğu Aydınlık hareketine yakın durmaya başladı.

PERİNÇEK İLE TEKRAR BULUŞTU

2019 yılında, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Sakarya'daki Tank Palet Fabrikasını Katar ile satın aldığı söylenen BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ile birlikte türkü söyledi. Bu süreçten sonra iki eski dost ismin siyasi alanda da yakınlığı tekrar başladı.

Aradan iki yıl geçti, Vatan Partisi’nin bir kuruluşu olan Görev Vakfı’nın, Asya Çağı Üniversitesi, burs ve huzurevi projelerini, iş adamı Ethem Sancak’la birlikte yürütecekleri öğrenildi.

AYDINLIK HAREKETİNE DÖNDÜ

Geçen haftalarda ise Cumhur İttifakı’na destek veren Perinçek, Ethem Sancak'ın da içinde bulunduğu bir heyetle Rusya'ya gitti. Burada AKP’nin aksine NATO’yu eleştirip Rusya yanında tavır alındı.

Aradan günler geçti Ethem Sancak, "İlk öğretmenim sayın Doğu Perinçek'ti, tabi sonuçta soluğu Tayyip Erdoğan'ın yanında aldım" dedi.

Son olarak, Aydınlık ile yola çıkan Erdoğan’a aşığım diyerek AKP’de kritik üyelikler yapıp devletin en önemli mallarını himayesine alan, daha sonra Perinçek’le barışıp NATO’ya bayrak açan Sancak, "Amerika Birleşik Devletleri'nin desteğiyle iktidara geldiklerini" söyledi.

Yani Perinçek ile yola çıkan ardından Erdoğan ile yan yan yürüyen Sancak, son dönemdeki çıkış ve açıklamalarıyla özellikle NATO karşısında aldığı tavırla Aydınlık hareketi ile yoluna devam edeceği izlenimi oluşturdu.

Etiketler
Ethem Sancak