10 yıl boyunca sahte evrak imzaladığı öne sürülen savcıların dosyası Yargıtay'da

Erciş Adliyesi’nde 10 yıl boyunca sahte evraklarda imzası olan altı savcının dosyası Yargıtay’a gönderildi.

10 yıl boyunca sahte evrak imzaladığı öne sürülen savcıların dosyası Yargıtay'da

Erciş Adliyesi’nde 10 yıl boyunca sahte evraklarda imzası olan altı savcının dosyası Yargıtay’a gönderildi. ‘Görevi ihmal’ suçundan yargılanan emanet savcısının avukatı Tuncay Keserci, “O dönem ki emanet memuru Metin Zeytun profesyonelce sahte evraklar düzenleyip, emanetten eşya çıkarma işlemlerini usule uygun yapmış ki savcıların denetim olanağını kaldırmıştır” iddiasında bulundu.

Van’ın Erciş Adliyesi’nde yaşanan skandallar zinciri polisin 20 Nisan 2019 tarihinde yaptığı operasyonla ortaya çıkmıştı. Operasyonda Erciş Adliyesi’nde İdari İşler Müdürü olan Metin Zeytun adli emanet bürosunda tutulan 16 kilo uyuşturucuyu çıkarıp, satmaya götürürken yakalanmıştı. Operasyonun ardından soruşturma genişletilirken, Zeytun’un adliyenin adli emanet bürosuna teslim edilen malzemeleri yıllardır gizlice sattığı belirlenmişti. Tutuklu yargılanan Metin Zeytun mahkemede suçunu itiraf ederek, “Ben adliyenin hesabından genelde param olmadığında internet bankacılığı yetkim olduğundan kendime para aktarıyordum. Daha sonra bu paralarla bahis oynuyordum. Başsavcılara paranın Maliye’ye yatması için çekilmesi gerektiğini söyleyerek yazıları imzalatıyordum. Başsavcılar paraları maliyeye yatırdığımı düşündüğünden bana bunları hiç sormadı. Sözleşmeli personellerin maaşını hesaba yatırdıktan sonra ihtiyacım olduğu için kendi hesabıma aktarıp kullandım. Emanetten 30 kg civarında uyuşturucu çıkardım, sattım” demişti.

DOSYA YARGITAY'DA

Medyaport'tan Kübra Köklü'nün haberine göre, bilirkişi raporunda ise emanet deposundaki 3 ton uyuşturucunun imha edilmiş olarak gösterildiği tespit edildi. Bu raporun ardından 2011 yılından bu yana Erciş Adliyesi’nde görev yapan ve hazırlanan sahte evrakları imzaladıkları belirtilen altı adli emanet savcısı hakkında Bölge Adliye Mahkemesi’nde ‘görevi kötüye kullanmak’ ve ‘görevi ihmal’ suçlarından dava açıldı. Erciş Ağır Ceza Mahkemesi’nde altı emanet savcısının yargılanmasına başlandıktan sonra dosya Yargıtay’a gönderildi.

“Görevi ihmal” suçundan yargılanan emanet savcısının avukatı Tuncay Keserci dosyaya ilişkin Medyaport.net’e açıklamalarda bulundu. Altı emanet savcısının açığa alınmadıklarını, halen görevlerine devam ettiklerini belirten Keser, ''Yargılanan savcılar belirli dönemlerde Erciş Adliyesi’nde emanete bakan savcılardır. Erciş Adliyesi dosyayı Yargıtay’a gönderdi. Savcılar ‘görevi ihmal’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan yargılanıyor. ‘Görevi ihmalden’ yargılanan savcılar hakkında 3 aydan 1 yıla kadar ceza istenirken, ‘görevi kötüye kullanma’ suçunda yargılanan savcılar hakkında ise 6 aydan 2 yıla kadar ceza isteniyor. Bana göre savcıların hiçbir kusuru yok. Ceza almalarını gerektirecek hiçbir eylemleri yok. Çünkü savcılar denetim görevlerini yapmış. Ama o dönem ki emanet memuru Metin Zeytun profesyonelce sahte evraklar düzenleyip, emanetten eşya çıkarma işlemlerini usule uygun yapmış ki savcıların denetim olanağını kaldırmıştır. Bu nedenle savcılara yüklenecek bir kusur yok. Dosyada savcıları suçlayacak somut bir delil de yok” dedi.

SUÇLU MEMURA ÜSTÜN BAŞARI BELGESİ

“Bu savcılar kurban olarak seçildi” diyen Keserci dosyaya ilişkin şunları anlattı:

“Müvekkilim görev yaptığı süre boyunca emanetteki tüm evrakların sahte olduğunu, emanet torbalarındaki mühürlerin bozulduğunu ve emanetteki paraların vadeli hesapta olması gerekirken o hesapta olmadığını bizzat tespit etmiş. Buna rağmen onun hakkında da ‘görevi ihmalden’ dava açıldı. Savcılar savunmalarında, ‘Biz denetimimizi yaptık. Ama emanet memuru profesyonel bir şekilde bu işi yaptı. Denetim yaptığımız esnada bunu ortaya çıkarma gibi bir durum yoktu’ dedi. Bu savcılar kurban olarak seçildi. Dosyada derinlemesine araştırma yaparsanız işin içine başsavcıların da girmesi gerekiyor. Sonuçta o evraka başsavcı da imza attı. Savcı ne kadar sorumluysa başsavcı da o kadar sorumludur.

Adalet Bakanlığı Müfettişleri de geri denetim yapıyorlar ve bir şey bulamıyor. Hatta bunun üzerine Metin Zeytun’a üstün başarı belgesi veriyorlar. Zeytun’un üstün başarı belgesi aldığı yıllarda adliyeden uyuşturucu çıkartıp sattığı iddia edildi. Bu dosyayı altı savcı üzerinden kapatmaya çalışıyorlar. Savcıların beraat edeceğini düşünüyorum.”

Etiketler
Yargıtay Avcılar Savcı