TBB’de seçim günü: Büyük baroların desteklediği Sağkan, hükümetin destek verdiği Feyzioğlu’nu yenebilecek mi?

TBB 36. Olağan Genel Kurulu dün Ankara’da başladı. Genel Kurulun ikinci gününde mevcut başkan Metin Feyzioğlu ve Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan yarışıyor.

TBB’de seçim günü: Büyük baroların desteklediği Sağkan, hükümetin destek verdiği Feyzioğlu’nu yenebilecek mi?

GERÇEK GÜNDEM/ Türkiye Barolar Birliği’nde büyük seçim bugün. Sabah dokuzda başlayan oy verme işlemleri akşam beşe kadar devam edecek. Daha sonra oyların sayımı başlayacak.

Seçimde iki aday yarışıyor. Biri Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) mevcut başkanı Metin Feyzioğlu, diğeri Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan.

Her iki TTB Başkan Adayı da düne kadar sır gibi saklı tuttukları listelerini bu sabah itibariyle avukatlara açıkladılar.

Dün yaşanan gerilimlerden sonra bugün genel kurul gayet sakin geçiyor.

Gerçek Gündem’in konuştuğu avukatlar, seçimin başa baş gittiğini ancak Erinç Sağkan’ın kılpayı önde olduğunu ifade ettiler.

Erdoğan son dönemde iyi ilişkiler geliştiren Feyzioğlu’nun listesinde İstanbul, Ankara ve İzmir’den isim yok.

Sekiz yıldır Türkiye Barolar Birliği başkanlığı görevini yapan Feyzioğlu’nun listesinde Türkiye’nin en büyük baroları İstanbul, İzmir, Adana, Antalya barolarından isim bulunmuyor.

Yıllarca Ankara Barosu Başkanlığı yapan Feyzioğlu’nun listesinde başkentten de isim bulunmuyor.

TBB Başkanı’nın listesinde Ağrı Barosu Başkanı Mehmet Salih Aydın, Bilecik Barosu Başkanı Halime Aynur, Siirt Barosu Başkanı Nizam Dilek, Sinop Barosu Başkanı Hicran Kandemir, Tokat Barosu Başkanı Melih Yardımcı, Çorum Barosu Başkanı Kenan Yaşar, Elazığ Barosu Başkanı Mustafa Yentür, Bitlis Barosu Başkanı Fuat Özgül, Isparta Barosu eski Başkanı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu ile Giresun Barosu delegesi Gültekin Uzunalioğlu yer alıyor.

2014 yılında Danıştay’daki toplantıda kendisiyle kavga ederek salonu terk eden (o dönem başbakan) Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bugün iyi bir ilişki yürüten TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Nisan ayında bir youtube kanalına verdiği röportajda Erdoğan hakkında ‘‘ Tayyip Bey gerçek bir insan, plastik değil. Şimdi bir siyasetçi tipi vardır plastik, öfkesi de sevgisi de duygulanması da hep rol icabıdır. Tayyip Bey gerçekten öfkeleniyor, gerçekten gözleri doluyor, gerçekten gülümsüyor. Bence bu çok önemli bir özellik bir siyasetçi için. Hangi makamda olursanız olun gerçek olmak güzel bir şey, doğru bir şey’’ yorumunda bulunmuştu.

BÜYÜK BAROLAR ERİNÇ SAĞKAN'A DESTEK VERİYOR

Feyzioğlu’na yönelik muhalefetin etrafında toplandıkları Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan’ın listesinde ise İstanbul dışında Türkiye’nin en büyük barolarından başkanlar ya da delegeler yer alıyor.

Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez, Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Adana Barosu delegesi Veli Küçük, Kırklareli Barosu Başkanı Turgay Hınız Sağkan’ın Aksaray Barosu Başkanı Ramazan Erhan Toprak, İzmir Barosu delegesi Ercan Demir, Muş Barosu delegesi Abdülbaki Çelebi, Şırnak delegesi Ali Bayram, Ankara Barosu delegesi İsmail Cumhur Bozkurt Sağkan’ın Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu adayları oldu.

Geçtiğimiz yaz baroların Ankara’ya yaptığı yürüyüşe destek veren Sağkan, aralarına almayarak sırt çevirdikleri Feyzioğlu hakkında, "Meslektaşı zor durumdayken, meslektaşı darp edilirken, meslektaşı yerlerde sürüklenirken, koltuk bulamayıp çamurlarda otururken kalkıp gelmeyip, daha sonra iş çözülmüş, gerekli uzlaşı sağlandıktan sonra olay mahalline gelerek kendi üzerine bir kısım payeler katma gayesi olan bir baro başkanı seyretmek durumunda kaldık" demişti.

TBB'NİN DELEGE YAPISININ DEĞİŞTİRİLMESİ FEYZİOĞLU'NA YETECEK Mİ?

Türkiye Barolar Birliği’nin 2017 yılında yaptığı genel kurulda 486 delege oy kullanırken 2020 yılında yapılan düzenleme ile çok sayıda avukata sahip olan büyük baroların delege gücü çok büyük ölçüde tırpanlanarak delege sayısı 263’e düşürüldü.

49 bin 567 avukatın üye olduğu İstanbul Barosu’nun 13 delegesi varken toplam üyesi Tunceli (48) Ardahan (53), Artvin (123) Çankırı (126) Hakkari (135) 195 olan beş baronun toplam TBB delege sayısının 15 olması delege yapısındaki bozulmayı gözler önüne seriyor.

Gerçek Gündem’e konuşan avukatlar, delegasyonda yapılan ve büyük haksızlık içeren bu değişikliğin temel amacının Metin Feyzioğlu’nun başkanlığının sürdürmesine destek olmak olarak açıkladılar.

Etiketler
Metin Feyzioğlu Ankara Seçim