Suruç'un tek tutuklu sanığı ile canlı bomba arasında bağlantı 'kurulamadı'

Gerekçeli kararda; canlı bomba Abdurrahman Alagöz ile tek sanık Yakup Şahin arasında bağlantı kurulmadı.

Suruç'un tek tutuklu sanığı ile canlı bomba arasında bağlantı 'kurulamadı'

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015 tarihinde Kobanê’deki çocuklara oyuncak götürmek amacıyla Amara Kültür Merkezi'nde Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) öncülüğünde bir araya gelen gençlere yönelik IŞİD'in canlı bomba saldırısında 33 kişinin ölümüne ilişkin davanın gerekçeli kararı açıklandı.

Davanın 22 Ekim’de görülen karar duruşmasında, tek tutuklu sanık Yakup Şahin'e 34 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilerek kapatılan dosyada Şahin'in canlı bomba Abdurrahman Alagöz'le bağlantısı kurulmadı.

289 sayfalık gerekçeli kararda, iddianamenin özeti, iddia makamının esas hakkında mütalaası, sanık Yakup Şahin'in yaptığı savunma ile Suruç için Adalet Platformu avukatları, katliamın tanıkları, yaşamını yitirenlerin ailelerinin beyanları yer aldı.

'SULTANAHMET BOMBACISI' OLARAK SERVİS EDİLEN KİŞİNİN TANIKLIK TALEBİ REDDEDİLDİ

Kararda, İçişleri Bakanlığı tarafından 12 Ocak 2021 tarihinde “Sultanahmet ve Suruç saldırılarının patlayıcılarını temin eden DEAŞ'lı terörist yakalandı” başlığıyla servis edilen açıklamada adı geçen Azzo Halaf Süleyman el Aggal için tanık olarak dinlenmesi talebi hatırlatılarak, “Bahse konu kişinin gerek sanık Yakub Şahin, gerekse diğer sanıklar Deniz Büyükçelebi ve İlhami Balı hakkında beyanı olmadığından” tanık olarak dinlenmesi talebinin reddedildiği belirtildi.

TEK TUTUKLU SANIĞA VERİLEN KARARIN GEREKÇESİ AÇIKLANDI

Kararda, İlhami Bali ve Deniz Büyükçelebi’nin yakalamalı olarak aranmaları ve ifadelerinin henüz alınamamış olması nedeniyle her iki sanık açısından dosyanın tefriki ile yeni esas alacak dosya üzerinden yargılamanın devam edileceği ifade edildi.
Tek tutuklu sanık Yakub Şahin hakkında 'Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme', 'Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma' suçundan cezalandırılması için kamu davası açıldığı, Ankara’da benzer suçlamalarla açılan dosyalar nedeniyle hüküm kurulmasına yer olmadığı belirtilen gerekçeli kararda, sanığa, “Tasarlayarak ve Yangın, Su Baskını, Tahrip, Batırma, Bombalama ya da Nükleer, Biolojik, Kimyasal Silah Kullanarak Öldürme”den 34 kez ağırlaştırılmış müebbet, aynı gerekçeyle öldürmeye teşebbüsten bin 890 yıl, tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmadan 10 yıl ve 40 bin TL para cezası verildiği belirtildi.

CANLI BOMBA BAĞLANTISINA YER VERİLMEDİ

Gerekçeli kararda, canlı bomba Abdurrahman Alagöz ile sanık Yakub Şahin arasında herhangi bir bağlantı ile katliamın perde arkasındaki bağlantıları yer almadı.

Etiketler
Suruç