Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan EYT çıkışı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'ın EYT, Sedat Peker ve faiz sorularına yazılı yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan EYT çıkışı

AKP'nin önceki seçimlerde vaat olarak sunduğu ancak çözüme kavuşturmadığı 'emeklilikte yaşa takılanlar' (EYT) gündeminde tartışmalar ve formül önerileri sürerken bir açıklamada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'dan geldi. Oktay, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'ın sorusuna verdiği yanıtta 'yaş şartı yerine getirilmeden' emeklilik hakkının kazanılamayacağını söyledi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 26 Ekim tarihinde yapılan 2022 yılı bütçe görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a EYT ile ilgili çalışmaların ne durumda olduğunu sordu.

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre; Paylan’ın sorusuna yaklaşık 1 hafta sonra yazılı yanıt veren Oktay, yaş şartı koşulu yerine gelmeden emekli olunamayacağını ifade etti. Oktay EYT’liler ile ilgili ne tür çalışma yapıldığı sorusuna şu şekilde yanıt verdi:

“Bütün modern sosyal güvenlik sistemlerinde emeklilik için gereken şartlardan biri yaştır ve yaş şartı yerine gelmeden emeklilik hakkı kazanılmaz. Zaten literatürde bu sigorta kolu ‘yaşlılık sigortası’ olarak adlandırılır. Bizde de emeklilik için yaş, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartı vardır ve bu şartların hepsi yerine getirilince emeklilik hakkı kazanılır.”

'SEDAT PEKER' YANITI: KONU YARGIDA

HDP’li Paylan’ın Oktay’a yönelttiği sorular arasında, suç örgütü lideri Sedat Peker’den bir milletvekilinin 10 bin dolar aldığı iddiası da yer aldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun savcılara açıklama yapıp yapmadığını soran Paylan’a Oktay, “TBMM Başkanımız Sayın Şentop ‘gerekli açıklamayı ve işlemleri yapmış’, konu yargıya intikal etmiştir” yanıtını vermekle yetindi.

'FAİZ NEDEN, ENFLASYON SONUÇ MUDUR?'

Oktay, Paylan'ın AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını hatırlatarak, "Faiz neden, enflasyon sonuç mudur?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Enflasyonun nedeninin talep yönlü ya da arz yönlü unsurlara dayanması farklı sonuçlar elde edilmesine neden olmaktadır. Faizin enflasyonun nedeni olduğu görüşünün temelinde üretim unsurları ve girdi fiyatlarının talep dışı nedenlerle bir diğer ifade ile çeşitli maliyet unsurları nedeniyle artması yatmaktadır. Faiz de maliyet unsurlarından biri olması sebebiyle yüksek olduğu durumda enflasyon artışına neden olabilmektedir."

Etiketler
Fuat Oktay Sedat Peker Diyarbakır Faiz