Halkbank davasının 'yıldız tanığı' Rıza Sarraf’a serbestlik tanınması çelişki mi?

New York Barosu ve New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’ne kayıtlı avukat Cahit Akbulut, Halkbank davası sanıklarından Rıza Sarraf'ın kefaletle serbest bırakılmasını değerlendirdi.

Halkbank davasının 'yıldız tanığı' Rıza Sarraf’a serbestlik tanınması çelişki mi?

Türkiye’de bir dönem faaliyet gösteren Royal Holding’in sahibi Rıza Sarraf, 19 Mart 2016'da Amerika Birleşik Devletleri'nin Miami kentinde banka dolandırıcılığı ve kara para aklamanın yanı sıra ABD'nin İran'a yönelik ambargosunu delmek suçlamaları ile göz altına alınmış, ardından mahkeme tarafından 75 yıla kadar hapis istemiyle tutuklanmıştı.

Geçtiğimiz gün ise New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesinde yargılanan Rıza Sarraf’ın 2018 yılında mahkemeye kefalet karşılığında tutuksuz yargılanmak için başvurduğu, hakimin de başvuruyu kabul ettiği geçtiğimiz gün ortaya çıkmıştı.

TARTIŞMA KONUSU OLDU

Mahkemenin 'kefaretle serbest bırakma' kararı tartışmalara neden olurken; söz konusu kararın çelişkili olup olmadığı konuşulmaya başladı.

''BÜYÜK ÇELİŞKİ YARATIYOR''

New York Barosu ve New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’ne kayıtlı avukat Cahit Akbulut, Amerikanınsesi'nden Can Kamiloğlu'na New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nin Sarraf hakkında verdiği kararı ve tartışmaları değerlendirdi.

Avukat Akbulut, Halkbank davasının Sarraf’ın verdiği ifadeler doğrultusunda açıldığını belirterek gizlilik kararı kaldırılacak yeni belgelerin dava sürecinin nasıl şekilleneceğine ışık tutacağını ifade etti.

Akbulut, “Rıza Sarraf’ın sanık olarak kendi dava sürecinde vermiş olduğu ifadelerle, Hakan Atilla davasında tanık olarak verdiği ifadeler Halkbank davasında esas teşkil ediyor. Bu ifadelere dayanılarak Halkbank aleyhine dava açıldı. Rıza Sarraf’ın da Halkbank davasında tanık olarak dinlenmesi büyük bir ihtimalle beklenilmekte. Bildiğiniz gibi Halkbank’ın temyize başvurusu reddedildi. Yakında bir alt mahkemede dava yeniden görülmeye başlayacak. Rıza Sarraf büyük bir ihtimalle tanık olarak dinlenecek, işte tezat burada. Bu kadar serbestlik tanınan bir kişinin şahit olarak dinlenilmesi beklenirken bu kadar serbestlik içinde nasıl dolaşıyor? Bu, bana göre daha evvel verilen kararlar arasında büyük çelişki yaratıyor'' diye konuştu.

''GİZLİ BELGELERİN AÇILMASI HALİNDE...''

Gizli belgelerin açılması ile Sarraf'ın Halkbank davasında tanık olup olmayacağının öğrenileceğini söyleyen Akbulut sözlerini, ''Mahkemenin vermiş olduğu en son kararda 12 Kasım tarihine kadar savcılık ve savunmadan konuyla ilgili diğer gizli dosyaların açılıp açılmaması konusunda görüşlerini sunmaları isteniyor. Eğer açılmasına izin verirlerse daha evvel bizim bilmediğimiz verilmiş kararları öğrenmiş olacağız. Bu gizli belgelerin açılması halinde Sarraf’ın Halkbank davasında tanık olup olmayacağı ve belki de şu andaki yerinin değişip değişmemesi konusunda etkileyici olacağını düşünüyorum'' ifadeleri ile sona erdirdi.

Etiketler
Halkbank Mahkeme New York