Güvenlik malzemelerinin tutulduğu depoya 'İş kazasını önlemek senin elinde' tabelası

Atakaş Çelik fabrikasında işçilere dağıtılması gereken güvenlik malzemeleri depoda tutuluyor. Deponun girişinde "İş kazasını önlemek senin elinde" yazıyor.

Güvenlik malzemelerinin tutulduğu depoya 'İş kazasını önlemek senin elinde' tabelası

Hatay'da faaliyet gösteren Atakaş Çelik fabrikasında işçi sağlığı ve iş güvenliği için gerekli olan koruyucu malzemelerin işçilere verilmediği ve depoda kilit altında tutulduğu ortaya çıktı. Malzemelerin tutulduğu deponun girişine ise "İş kazasını önlemek senin elinde" tabelası asıldı.

Evrensel'den Halil İmrek'in haberine göre işçilere ise her ay bu malzemelerin verildiğine dair belge imzalatılıyor ancak malzemeler depoda tutuluyor.

Evrensel'e konuşan işçiler, vali ve kaymakamın arada bir fabrikaya gelip turist gibi gezdiğini ve göstermelik önlemlerin o dönem alındığını, onun dışında hiçbir denetimin olmadığını söyledi.

'DAHA ÖNCE DE ALINMAYAN ÖNLEMLER YÜZÜNDEN İŞ KAZALARI YAŞANDI'

Fabrikada iş güvenliği talimatlara uyulmadığını ve daha önce de alınmayan bu önlemler nedeniyle bir işçinin öldüğünü, çok kez iş kazaları yaşandığını ve arkadaşlarının yaralandığını belirten bir işçi, “Talimatta 'hat duruyor dahi olsa şerit üzerine çıkma' yazıyor fakat bizden çıkmamızı ve kaynağı çekiçle döverek test etmemizi istiyorlar.

Fırının patlayan yerinde bir kişi tek başına nöbet tutup devamlı ölçüm yapıyor. Gece bile tek kalıyorlar, yasak olmasına rağmen bu böyle devam ediyor” dedi.

Her ay işçilere "Size şu, şu malzemeleri verdik" diye imza attırıldığını söyleyen bir işçi, "Ancak kimseye bir malzeme verildiği yok. Depoda kilit altında duruyor. Gideceğiz koruyucu malzemeyi isteyeceğiz tamam inin aşağı alın diyecekler.

Gidip depodan almamız için bize anahtarı verecekler. Bir tane eldiven alacağız. Sonra iş bitince kirli, yıpranmış eldiveni verip yeniden gidip bir temiz eldiven alacağız. Böyle bir sistem kurmuşlar” ifadelerini kullandı.

'YETKİLİLER GELİP TURİST GİBİ ETRAFA BAKIYOR'

Fabrikada denetim yapılmadığını belirten bir işçi, “Devlet yetkilileri geldiğinde göstermelik bir önlem alınıyor. Onlar gelecek diye her yeri bize temizletiyorlar, düzenliyorlar. Fabrikaya bir çeki düzen veriliyor.

İşçilere koruyucu malzeme dağıtılıyor. Onlar gelip turist gibi etrafa bakarak geziyorlar. İşçilere selam bile vermiyorlar. Biraz uzman getirip işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından bir denetim yapmıyorlar. Denetim sıfır. Yürüyüş yoluna getirip rulo koydukları aracı bırakmışlar.

Biz yürüyüş yolunun etrafından dolanıp gidiyoruz. Yarın orada başımıza bir şey gelse diyecekler ki işçi yürüyüş yolunda gitmediği için başına bu geldi. Yani bizi haksız çıkaracaklar” dedi.