Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyum rektörün atamalarına tepki: 'İşlevsizleştirme çabası'

Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Melih Bulu'ya karşı Boğaziçili akademisyenler 112’nci kez sırt döndü.

Boğaziçi Üniversitesi'nde kayyum rektörün atamalarına tepki: 'İşlevsizleştirme çabası'

Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı tarafından atanan kayyum rektör Melih Bulu ile başlayan müdahalelerin ardı arkası kesilmiyor.

Birgün'de yer alan habere göre, AKP zihniyetinin yeni hedefi, Senato. AKP’li Bulu tarafından yapılan atamalar ve görevlendirmelerle Senato işlevsizleştirilmeye çalışılıyor. Boğaziçili akademisyenler, rektörlüğe 112’nci kez sırt döndükleri nöbette bu konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kabul etmiyoruz

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuban Altınel, şunları aktardı: “3 Ocak’ta başlayan olaylar zincirinde her illegal iktidar gibi kendilerini legalize etme çabasında olan bir grup yöneticimiz var. Her sabah istifasını istediğimiz rektör ve yardımcıları var. Bir de birden bire peydahlanan hukuk fakültesi, onun dekanı ve senato temsilcisi var.

Mühendislik fakültelerinin 2 temsilcisi var. Fen edebiyat fakültesinin de iki. Bunlar da bölüm dekanı ve fakültenin seçtiği temsilci. Ancak yalnızca dekanı olan ve hiçbir öğretim üyesi, kurulu olmayan hukuk fakültesinin de iki temsilcisi var. Bu anormal bir durum. Bizi yönetenler, yönettiklerini sananlar, yönetmesi emredilenler birden fazla şapka takıyorlar. Bu çok şapkalılar, birden çok da oy kullanmak istiyorlar. Bu olabilecek bir şey değil. Böylece kendi illegaletilerini legalize etmeye çalışacaklar bunu kabul etmek mümkün değil.”

İşlevsizleştirme çabası

Üniversitenin senatosunda 10 seneyi aşkın görev yaptığını belirten Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Lale Akarun ise “Senato üniversitenin kanunlarını yapar. Üniversite uzmanlığa dayalıdır. Herkesin derin uzmanlıkları vardır. Örneğin bilgisayar mühendisliği konusunda uzmanlık sahibi kişi kimse o kişinin dediği kabul edilir. Rektör yardımcılarını vekaleten dört beş yere atıyorlar. Bir takım kararlar geçirmeye çalışıyorlar. Senatomuzun bu tip kafa hesaplarıyla işlevsiz bırakılmasını kabul etmiyoruz. İzin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Senatodaki temsiliyetin önemini vurgulayan Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mine Eder de “Senato tüm akademik hayatımıza ilişkin yeni fakülte, enstitü, müfredat olsun kararların tartışıldığı bir yerdir. Bu kararlar birimlerden gelir. Tepeden inme kararlar söz konusu değildir. O yüzden merkeziyetçi, otoriter kararlar alınmaz” dedi.

Etiketler
Boğaziçi Üniversitesi protestoları Akademisyen Boğaziçi Üniversitesi Üniversite