10 Ekim Gar Katliamı davasının 9. duruşması bugün

10 Ekim Katliamı davasının 9’uncu duruşması bugün Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Dava avukatlarından Gündüz, “Mahkeme heyetinin değişmesi davada kuşkulara neden oluyor” dedi.

10 Ekim Gar Katliamı davasının 9. duruşması bugün

10 Ekim Katliamı davasının 9’uncu duruşması bugün Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Dava avukatlarından Gündüz, “Mahkeme heyetinin değişmesi davada kuşkulara neden oluyor” dedi.

IŞİD’in Ankara’da gerçekleştirdiği 10 Ekim Katliamı’na ilişkin 16 firari sanık hakkında açılan ve tutuklu sanık Erman Ekici’nin ‘insanlığa karşı suç’tan yargılandığı davaya bugün Ankara Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek. Davanın avukatlarına göre, 103 kişinin hayatını kaybettiği, 500’den fazla kişinin yaralandığı 10 Ekim Katliamı’nda etkin bir yargılama yapılmadı.

Bakanlıklar ile Emniyet’ten istenen deliller mahkemeye ya eksik gönderildi ya da hiç ulaştırılmadı. Üstelik mahkeme heyeti de değiştirildi. Davada kayda değer bir ilerleme yaşanmadı.

DOSYALAR NEDEN YOLLANMIYOR?

Birgün'den Dilan Esen'in haberine göre, 10 Ekim Ankara Katliamı davası avukatlarından Murat Kemal Gündüz, yeni heyetin 300 klasör büyüklüğündeki dosyaya hâkim olmadığı görüşünde. Heyetin değiştirilmesinin düşündürücü olduğunu belirten Av. Gündüz, “Hâlâ yanıtsız bırakılan müzekkereler var” dedi ve ekledi: “Bakanlıklar ve Emniyet’ten cevap gelmiyor. Bu celsede tamamen yeni bir heyetle çıkılacak, dosyaya vakıf olmasını da bekleyemeyiz. Ülkenin en büyük katliamlarından birinin davası ve bu konuda herkesin kafasında bir kuşku oluştu. Delil toplamak konusunda sıkıntılar var.”

“Kurumların mahkemeye cevap vermemesiyle ne planlanıyor?” diye soran Av. Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mahkemeye, kurumlarla ilgili ‘Suç duyurusunda bulunun’ diyoruz ama yapmıyor. Zaten sanıklar firari ve dava da yılda bir, iki duruşmayla kapatılmak isteniyor. Delil toplama talepleri reddediliyor, kurumlar da yanıt vermiyor. Örneğin firari sanıklardan Yunus Durmaz’ın tape kaydı gelmiyor. Bu insanlar dinlenmiş ama kayıtları mahkemeye yollanmıyor.”

ZAMANAŞIMININ YOLU AÇILABİLİR

Av. Gündüz, firari 16 sanıktan yalnızca birkaçının katliamla bağı nedeniyle yargılandığını belirtti ve diğerlerinin sadece ‘terör örgütü üyeliği’yle suçlandığının altını çizdi. Av. Murat Kemal Gündüz, sözlerini şöyle konuştu: “Bu suçun 15 yıl zamanaşımı süresi var. Delilleri ortaya çıkarmazlarsa zamanaşımının yolu açılıyor. Bu sorunları gidermemiz, suç vasfının değişmesi için bu delillerin toplanması lazım. Bu deliller toplanmayınca zamanaşımının önünü açmış oluyorsunuz.”


Etiketler
Gar katliamı davası Ankara Mahkeme