Yerine otopark yapılmak istenen tarihi lise kültür varlığı olarak tescil edildi

Zonguldak Kız Meslek Lisesi, kültür varlığı olarak tescil edildi. Böylece tarihi binanın yıkılarak otopark yapılması önlenmiş oldu.

Yerine otopark yapılmak istenen tarihi lise kültür varlığı olarak tescil edildi

Zonguldak Kız Meslek Lisesi, kültür varlığı olarak tescil edildi. Böylece tarihi binanın yıkılarak otopark yapılması önlenmiş oldu.

Akşam Kız Sanat Okulu olarak 1941 yılında kurulan Zonguldak Kız Meslek Lisesi, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla kültür varlığı olarak tescil edildi. Tarihi lise daha önce yıkılarak şehir hastanesine otopark yapılmak istenmiş, Zonguldaklılar projeye tepki göstermişti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yıkımı gündeme gelen tarihi lisenin tescillenmesi için Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurdu ama bu başvuru reddedildi. Mimarlar Odası kurul kararını yargıya taşıdı. 15 Aralık 2020'de mahkemeden gelen yürütmeyi durdurma kararı ile kurul kararını kaldırdı ve taşınmazın tesciline karar verdi.

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Cumhuriyetin köklü kurumlarından olan Zonguldak Kız Meslek Lisesi ’nin korunması için Zonguldak Temsilciliğimiz, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV), Zonguldak 67'liler Platformu ve Zonguldaklılar büyük mücadele verdi. Sürecin peşini hiç bırakmadık. Hem eylemlilikler hem de hukuksal süreç sonucunda kazanan kamu yararı oldu’’ dedi.

"YENİDEN EĞİTİM VE ÖĞRETİME KAZANDIRILMALI

Yapının önemine vurgu yapan Candan, şunları söyledi:

"Zonguldak Kız Meslek Lisesi Cumhuriyetin ilk mimari yapılarının önemli örneklerindendir. Kız enstitüleri 1928-29 eğitim öğretim yılında Maarif Vekaleti’ne bağlı kuruldu. Cumhuriyet döneminde hızla yaygınlaştı. 1941-42 eğitim öğretim yılında Zonguldak Akşam Kız Sanat Okulu kuruldu. Çalışmalar önce Halkevleri bünyesinde yürütüldü. Okul, 1963-64 eğitim öğretim yılında da Kız Meslek Lisesi ile varlığını sürdürdü. Okul bünyesinde Bilişim Teknolojileri, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Grafik ve Fotoğrafçılık, Yiyecek İçecek Hizmetleri, Giyim Üretim Teknolojisi, El Sanatları Alanı, Kuyumculuk Teknolojisi, Radyo TV, Büro Yönetimi, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri alanlarında ve bunun alt-yan kollarında onlarca dalda eğitim ve öğretime devam etti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak değerlerimizi korumaya devam edeceğiz. Şiddet politikaları nedeniyle kadınların katledildiği bir dönemde Zonguldak Kız Meslek Lisesi gibi okulları ve okulların ideolojilerinin korunması büyük önem taşıyor. Yapı Kız Meslek Lisesi olarak yeniden eğitim ve öğretime kazandırılmalıdır.’’ (ANKA)

Etiketler
Zonguldak Lise