Halı hakkında bilinmesi gerekenler

Halı hakkında bilinmesi gerekenler

Evimizin vazgeçilmez ürünlerinde olan halı birçok kişi tarafından dönem dönem merak konusu olmaktadır. Bu içerikte kısaca halı nedir, nasıl yapılır, tarihçesi nedir ve nereden halı alabilirim gibi sorulara cevap verilecektir.

Halı Nedir?

Çoğunlukla yere serilen bazen de duvara gerilen çeşitli ham maddeleri olan dokuma yaygıdır. Kullanılan ham maddeler çoğunlukla yünden bazen de ipekten olabilmektedir. Halı yapılan çeşidine göre nakışlı ya da nakışsız olabilmektedir.

Halı Nasıl Yapılır?

Eskiden el emeği göz nuru olan dokuma halıları yerini makine halılarına bırakmıştır. Birbirine geçen kalın sırnaklardan yapılmış kasnak üzerinde dokuma ile halılar yapıldığı görülmektedir. Bu süreçte halı yapmak uzun ve zahmetliydi. Şimdi ise aynı zaman içinde makine dokumalarla bir çok ürün meydana getirilmektedir. Hem ürün sayısının fazla olması hem de çeşit, desen ve renk bakımından farklı halılar üretilmesi bakımından makine üretimleri çok avantajlıdır.

Halının Tarihçesi Nedir?

Halı tarihi olarak incelendiğinde çok eskilere dayanmaktadır. Ve tarih sahnesine ilk çıkışı Türklerde görülmektedir. Türklerde halıcılık Orta Asya'ya kadar uzanmaktadır. 8. yüzyıldan sonra İran yolu ile Türk halılarının ünü Avrupa'ya geçmiştir. Türkiye'den sonra ilk halı dokumalarına İran, İngiltere ve Fransa'da rastlanmaktadır.

Zamanla tüm dünyada Türk halıları tanınır ve üretilir hale gelmiştir. Özellikle İngiltere Türkiye'den Uşak halıları getirerek ülkesinde Türk Halılarını üretmek bakımından öncülük etmiştir. Böylelikle Avrupa halı yapımında Uşak düğümü denilen yöntemi yıllar boyu kullanmıştır.

Türklerde çoğunlukla yere bazen de duvara asılan halılar Avrupa'da da ilk duvarları asılmıştır. Bu durum gösteriyor ki Avrupa halıyı ilk olarak bir dekorasyon ürünü olarak görmüştür. Sonraki süreçlerde yere serilerek ev eşyası olarak kullanılmıştır.

Nereden Halı Alabilirim?

Bu kısma kadar halının tanımı ve tarihçesi hakkında bilgi verilmiştir. Halının nereden, hangi siteden alınacağı yahut alınan sitenin ne kadar güvenilir olduğu sorgulanmaktadır. https://www.hali.net siparişlerinizin en güvenilir adresi olarak siteyi ziyaret edebilirsiniz.

hali.net'te binlerce çeşitte halı türleri mevcuttur. Sitede bulunan her bir halı çeşidine ait istediğiniz türe göre çeşitli desen ve renkler bulunmaktadır.