Ev işlerinin yapılmaması sebebiyle boşanma

Ortak hayatı paylaşmayı amaçlayarak evlenen çiftler, ortak yaşam alanlarını kullanmaktadırlar.

Ev işlerinin yapılmaması sebebiyle boşanma

Ortak hayatı paylaşmayı amaçlayarak evlenen çiftler, ortak yaşam alanlarını kullanmaktadırlar. Birlikte kullanılan bu yaşam alanlarının bakım ve düzeninde, çiftlerin birlikte sorumluluk almaları gerekmektedir. Eşler bu sorumluluğu yerine getirmediği zaman ise tartışmalar ortaya çıkmaktadır. Hatta bu sorunun çiftlerin boşanma kararı almalarına sebep olduğu görülmüştür. Bu yazımızda ev işlerinin yapılmaması sebebiyle boşanma konusunu inceleyeceğiz.

“Evlenmeyle eşler arasında evlilik birliği kurulmuş olur.

Eşler, bu birliğin mutluluğunu elbirliğiyle sağlamak ve çocukların bakımına, eğitim ve gözetimine beraberce özen göstermekle yükümlüdürler.

Eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar.”

Türk Medeni Kanunu Madde 185

Kanun koyucu, bu maddede eşlerin evlilik birliğinin kurulmasıyla ortak yaşam alanlarındaki eşit hak ve eşit sorumluluk halini açıkça belirtmiştir. Bu sorumlulukları, evlilik birliği kurulurken eşler kendi rızasıyla üstlenmektedir. Ortak yaşam alanları üzerinde de sorumluluk üstlenen eşlerin, ev işlerini yerine getirmemeleri tartışmalara sebep olmakta ve eşler arası huzuru bozmaktadır.

“Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.”

Türk Medeni Kanunu Madde 166

Kanun koyucu, bu maddede ortak hayatın sürdürülmesinin mümkün olmaması sebebiyle boşanma davası açılabileceğini belirtmiştir. Boşanma davası açmak için aile hukuku alanında çalışmış bir boşanma avukatından hizmet alınması hak kaybının önlenmesi açısından önemlidir. Ev işleri ve ortak yaşam alanları kapsamında birçok sorumluluk alanı bulunmaktadır. Evlilik birliğinde yerine getirilmeyen sorumluluklar eşler arası huzuru doğrudan etkilemektedir.

Eşlerden birinin bu sorumluluğu ihlal edip diğer eş için ortak yaşamı çekilmez hale getirdiği örnekler mevcuttur. Bu sebeple kanun koyucu, sorumsuz eş tarafından hayatı zorlaştırılan eşin, katlanması mümkün olmayan durumlarda boşanabilme hakkı olduğunu belirtmiştir.

Ayrıca Yargıtay tarafından verilen kararlar incelendiğinde, ev işlerini yapmayan eşin kusurlu sayıldığı ve hukuken kazandığı hakların iptal olduğu örnekler de mevcuttur.

Uygulamada karşılaştığımız bir örnekte, boşanması davası gerçekleşen eşlerden kadının, ev işlerini yapmamış olması gerekçesiyle hak etmiş olduğu boşanma davası tazminatının iptal edildiğini görmekteyiz. Yargıtay tarafından kararın gerekçesinde ev işlerinin yapılmadığı ve ortak yaşam alanlarının hijyeninin bozulduğu vurgulanmıştır. Kararı uygulayan yerel mahkeme, vermiş olduğu tazminat kararını kaldırıp kararlaştırılan nafakayı onamıştır.

Yine bir başka örnekte, eşi tarafından pek kötü ve onur kırıcı davranış kapsamında muameleye maruz bırakılan kadının, ev işlerini yapmaması ve çocuklarının bakımını sağlamamasının, eşiyle eşit derecede kusurlu sayılmasına sebep olduğunu görmekteyiz.