İzmir Tabip Odası: İşyerlerinin negatif test sonucu istemesi kaosa neden oldu

İzmir Tabip Odası tarafından pandemi sürecinde işyeri hekimlerinin yaşadıkları sorunlarla ilgili hazırlanan raporda, “İşyerlerinin negatif test sonucu istemesi kaosa neden olmuştur” denildi.

İzmir Tabip Odası: İşyerlerinin negatif test sonucu istemesi kaosa neden oldu

İzmir Tabip Odası pandemi sürecinde işyeri hekimlerinin yaşadıkları sorunlar konusunda bir rapor hazırladı.

BirGün'de yer alan habere göre, raporda işyeri hekimlerinin pandemi yükünün altında ezildiği belirtilirken, “Salgının kontrol altına alınabilmesi için toplumsal hareketliliğin kısıtlanarak enfeksiyon zincirinin kırılması zorunludur. Birçok sektörde üretime aynı hızla devam edilmek istenmesi nedeniyle kısıtlamalar eğlence sektörü, kişisel bakım sektörü, eğitim gibi alanlarda yapılmıştır. Aralıksız çalışmaya devam eden sektörlerde çalışanların sağlığını korumak ve salgının yayılmasını engellemek işyeri hekimlerine kalmıştır” denildi.

YÖNERGELER YETERLİ OLMADI

Raporda işyeri hekimliği uygulamasında yaşanan sıkıntılar şu şekilde açıklandı:

>> Sağlık Bakanlığının rehberinde işyerlerinde COVID-19 salgınının nasıl yönetileceği ile ilgili mevcut yönergeler işyeri hekimleri için yeterli olmamıştır.

>> Sağlık Bakanlığı’nın temaslı/yakın temaslı tanımlamaları karışıklığa neden olmuştur. Kimlerin karantinaya alınacağı kararında zorla­nılmıştır.

>> Tedavi sonrası işe dönen hastaların tamamen iyileşip iyileşmediği Sağlık Bakanlığı Rehberi tarafından semptom takibine dayandırılmıştır. İşyerlerinin negatif test sonucu istemesi, kaosa neden olmuştur.

>> İşyeri hekimlerinin 2 günden fazla rapor verememesi takipte zorluğa neden olmuş, çalışanların raporları için zaten iş yükü fazla olan sağlık kurumlarının iş yükünü artırmıştır.

>> Filyasyon çalışması kapsamında yakın temaslı olduğu düşünülen aile bireyleri HSYS sistemine işlenmektedir. Fakat çalışanın yakın temaslı iş arkadaşlarının bildiriminde sorun yaşanmaktadır. İlçe Sağlık Müdürlükleri işyerlerinin de temas merkezleri olduğunu dikkate almamakta, işyerine filyasyon ekibi göndermemektedir. Bu görevi kurum hekimliği üstlenmiştir.

>> İşyeri hekiminin HSYS sistemini görememesi nedeniyle çalışanın beyanı esas alınmış, daha sonra da hasta/temaslıdan yapılan tetkikler istenmiştir. Tetkik sonuçları geç çıktığında çalışılmayan günlerin nasıl adlandırılacağı sorun olmuştur.

>> COVİD (+) olan ve tedaviye alınan çalışanların iş kazası kaydı olarak bildirilip bildirilmeyeceği netlik kazanmamış, daha çok yöneticilerin tercihine bırakılmıştır. SGK genelgesi salgında hastalığa yakalanan çalışanların iş kazası geçirmiş olmayacağını karara bağlamıştır.

>> Kronik hastalığı olan kamu çalışanları ile ilgili bir düzenleme bulunmasına rağmen çalışma hayatının içinde olan işçiler ile ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır.

>> Pandeminin yakıcılığı işyeri hekimlerinin tüm zamanını almış, mesleki ve hukuksal olarak yapmakla yükümlü oldukları rutin işler ve periyodik bakımların aksamasına neden olmuştur.

Etiketler
Muş İzmir