Tüm dünya kısıtlamaya geri dönerken ülke yerinde sayıyor: 'Tam kapanma şart'

Dünya tedbirleri yeniden gündeme getirirken ülkede korkutan artışa rağmen hiçbir adım atılmış değil. Ülkenin nisan ve mart ayına geri döndüğü görüşündeki Prof. Dr. Küçükosmanoğlu ve SES Eş Genel Başkanı Atabey acil önlem alınması gerektiğini söyledi.

Tüm dünya kısıtlamaya geri dönerken ülke yerinde sayıyor: 'Tam kapanma şart'

KOVID-19 sebebiyle dünya genelindeki birçok ülke yeni kısıtlamaları yürürlüğe koydu. Ancak ülkede pandemiye karşı hâlâ yeni kısıtlamalara gidilmiş değil. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün yaptığı açıklamada İstanbul’dan örnek verdi, “Durumu kontrol altına alamazsak salgın korkutucu bir boyuta ulaşacak” dedi. Bu “ağır tabloya” rağmen iktidar önlem almayıp topu yurttaşa atarken uzmanlar salgına dair önlem alınmamasına tepkili.

Konuya ilişkin BirGün’den Meral Danyıldız'a konuşan İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu ve SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, ülkenin nisan ve mart aylarına geri döndüğüne dikkat çekti.

İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Küçükosmanoğlu, nisan ayındaki vaka sayısını yakalandığını kaydederek, Bakan’ın yatak sayılarına ilişkin verdiği bilgilere de değindi.

Prof. Dr. Küçükosmanoğlu, “Hastanelerde yatacak yer olması salgının iyi yönetildiği anlamına gelmiyor. Nisan ayından farklı olarak şu an sadece ağır vakalar yatırılıyor. Orta veya hafif vakalar evlerine gönderiliyor” dedi.

TAM KAPANMAYA VARAN TEDBİRLER GEREKİYOR

Avrupa’da getirilen kısıtlamaların Türkiye’de de uygulanması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Küçükosmanoğlu, “Avrupa’da bunun örneklerini görüyoruz. Altıdan sonra toplu bulunan yerlerin kapatılması, alışveriş merkezlerinin kapatılması, belli sayıların üzerindeki toplantıların iptal edilmesi, şehre giriş çıkışların yasaklanması gibi kararlar mutlaka alınmalı. İnsanların ekonomik olarak desteklenerek tam kapanmaya varan tedbirlerin alınması şart” diye konuştu.

Prof. Dr. Küçükosmanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Testi pozitif çıkanların evde takibi işi olumlu sonuç vermedi. Bu şekilde hastalığın yayılması engellenemiyor. Muhtemelen ekonomik gerekçelerle bu kararları alıyorlar. Ancak sağlığı bozulan bir toplumda ekonominin düzgün kalması düşünülemez. Sürü bağışıklığının bedeli büyük olur. Şu anda vaka sayıları arttı. Muhtemelen önümüzdeki haftalarda yoğun bakım ve ölüm sayılarındaki artışı göreceğiz. Gerekirse tam kapanmanın da gecikmeden uygulanması lazım.”

SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey ise, megakentte mart ve nisanda yaşanan durumun aynısıyla baş başa kalındığını ifade etti: “Şu an İstanbul’da martta, nisanda yaşanan durumun aynısı yaşanmakta. Otuz milyon nüfusun yarısı İstanbul’da. Bu önlemler alınmadığı için Sağlık Bakanı’nın geçen günkü açıklaması bana göre korkunçtu. Hem halkı tehdit eden hem de sağlık çalışanlarına bütün sorumluluğu yükleyen bir tavır vardı. Oysaki diğer ülkelere baktığımızda birçok önlem ve bunla ilgili yürütülen çalışmalar var.”