Fahrettin Koca'dan vaka sayısı açıklaması: Vatandaşımıza bilgilendirmediğimiz hiçbir şeyi DSÖ'ye bilgilendirmeyiz

Fahrettin Koca, "Vatandaşımıza bilgilendirmediğimiz hiçbir şeyi DSÖ'ye bilgilendirmeyiz. Vatandaşımıza bilgilendirdiğimizde DSÖ'ye bildiririz." ifadelerini kullandı.

Fahrettin Koca'dan vaka sayısı açıklaması: Vatandaşımıza bilgilendirmediğimiz hiçbir şeyi DSÖ'ye bilgilendirmeyiz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca düzenlediği basın toplantısında koronavirüs salgını hakkında açıklamalarda bulundu.

Koca, "İstanbul, Bursa, Kocaeli, Denizli, Kahramanmaraş'taki artış elbette bütün Türkiye için bir risk" ifadelerini kullanırken vaka-hasta tartışmaları hakkında konuştu.

Koca'nın açıklamaları şöyle oldu:

VAKA SAYILARI

Vatandaşımıza bilgilendirmediğimiz hiçbir şeyi DSÖ'ye bilgilendirmeyiz. Vatandaşımıza bilgilendirdiğimizde DSÖ'ye bildiririz

SAHA ÇALIŞMALARI

Saha çalışmaları 153 bin kişiye uygulanmıştı ve onun sonuçlarını vatandaşımızla da paylaşmıştık. Bağışıklık haritasını çıkarmak amacıyla yapılan hem taşıyıcılık oranı hem de antikor düzeyi, koruyuculuk oranını tespit edilmek üzere yapılan bir çalışmaydı.

Taşıyıcılık on binde yirmi altıydı, bağışıklık ise on binde seksen ikiydi. Biz bunu ayın 15'inden başlıyoruz demiştim. Bunu TÜİK'le birlikte yapıyoruz. İl bazında da bu dağılımı net bilmek istiyoruz. %95 oranında güvenilirliği olan bir saha taramasından bahsediyoruz.

Bunu 1-1.5 ay arayla sürekli yapmaktan yanayız. Bu haneler tespit edildi ve önümüzdeki hafta itibarıyla bu başlamış olacak. 1 hafta 10 gün içerisinde tamamlanır.

Onu da vatandaşımızla paylaşacağız, DSÖ'ye bildireceğiz. Kesitsel çalışmaları da temmuz ayından beri, semptomu olmayan kişilere, hava alanlarında, OSB ve benzeri yerlerde, açılan okullarda, daha sonra gerekirse üniversitelerde olmak üzere yaygınlaştırmak istiyoruz. Hava alanlarında yapılan çalışmalarla ilgili 490 bin küsür yapılmış olan testin 1200'ün üzerinde pozitif vakamız olduğunu söylemiştim.

OSB'lerde, cezaevlerinde, sporcularda yapılan testleri de vatandaşımızla paylaşıyor olacağız. DSÖ'ye de bildireceğiz. Bu çalışmalardan elde edilen pozitif vakalarla ilgili, yani bulgusu olmayan ama taşıyıcı olan kişileri de sahada boş bırakmıyoruz. Yanlış bir kanaat oluşuyor.

Biz pozitif bulduğumuz, semptomu olmayan bütün vatandaşlarımızı izole ediyoruz. Ayrıca temaslılarını, yani filyasyonu da yapıyoruz. Temaslılarını da izole ederek 14 gün boyunca takip ediyoruz.

Her gün çağrı sistemiyle de bu kişileri arıyoruz. Çünkü salgında sizin semptomu olmasa bile taşıyıcı olan herkesin bulaştırıcılığını önlememiz gerekiyor. Gerekirse hekim gönderiyoruz bu kişilere. Böyle davranmamış olsak sonuç alma şansımız olmaz

.

Etiketler
Fahrettin Koca