Koronavirüs testlerinde adaletsizlik

Covid-19 testi yaptırmak isteyen yurttaşta ‘kriter’ aranırken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Erdoğan’a yakın ekibe hemen her gün test yapıldığını itiraf etti.

Koronavirüs testlerinde adaletsizlik

ÜLKEDE günlük Covid-19 testi sayısı, 100 bin civarında seyrediyor ancak uzmanlara göre bu sayı yetersiz.

Kamu hastanelerine test için gidenler, çoğu zaman test kriterlerini karşılamadığı gerekçesiyle geri çevriliyor. Özel hastanelerde ise test ücretini karşılayabilen herkes, kritere bakılmaksızın test yaptırabiliyor. Test için yurttaşta ‘kriter’ aranırken Cumhurbaşkanı’na yakın ekibe hemen her gün test yaptırdığı ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın ekibe her gün koronavirüs testi yapıldığını itiraf etti: “Her gün koronavirüs testi oluyoruz. Mutlaka mesai öncesi test yapılıyor.”

AYRIMCILIK VE HAKSIZLIK

Daha önce HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı’na bağlı çalışan 42 bin personele üç günde bir PCR testi yapıldığı iddiası üzerine soru önergesi verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verilen önergede, ‘testlerin kime ve hangi kriterlere göre yapıldığı, ciddi risk grubunda olan sağlık çalışanlarına düzenli test yapılmazken bazı kurum veya kişilere ayrıcalık tanınmasının nedenleri’ soruldu. Önergeye henüz yanıt gelmedi.

BirGün’e konuşan HDP’li Kerestecioğlu, her gün temasta bulunan, risk altında olan sağlık çalışanları ve filyasyon ekiplerine düzenli test yapılma kararı alınmazken Cumhurbaşkanına yakın ekibe her gün test yapılmasını ‘ayrımcılık ve haksızlık’ olarak nitelendirdi. En büyük risk altında olan sağlık çalışanlarına düzenli test yapılması gerektiğini dile getiren Keresticioğlu, “Sağlık Emekçileri Sendikası ile yaptığımız görüşmede sağlık çalışanlarına düzenli test yapılmadığını, yaşam kurtaran insanların yaşamlarının ne kadar risk altında olduğuna bir kez daha tanık olduk” dedi.

YURTTAŞIN HAKKI KORUNMALI

Kerestecioğlu, yurttaşın zor test yaptırdığını ve test yaptırmanın özel hastaneler için para kazanma kaynağı durumuna geldiğini vurguladı: “Kendi yurttaşına paralı testi reva görenler kendileri hiçbir ücret ödemeden bu imkâna kolaylıkla ulaşabiliyor. Hasta olan insanlar dahi ‘10 günü doldurduğunda işe dönebilirsin’ gibi muameleyle karşılaşıyor. Ya herkes eşit haklara sahip olacak ya da yeterince test yoksa cumhurbaşkanına da onlarca yüzlerce kez test yapılmayacak. Ülkenin başındaysanız ve sevdiğinizi iddia ediyorsanız ilk olarak yurttaşın hakkını korumanız gerekiyor.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Cumhurbaşkanlığı