Fahrettin Koca: Son bir buçuk ayın en yüksek hasta sayısına ulaştık

Fahrettin Koca Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada vaka sayısındaki artış hakkında bilgi verdi.

Fahrettin Koca: Son bir buçuk ayın en yüksek hasta sayısına ulaştık

GERÇEK GÜNDEM - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu Toplantısı sonrasında açıklama yapıyor.

Koca'nın açıklamasının satır başları şöyle oldu:

Sürecin yönetiminde ne denli önemli olduğunu bildiğimiz bilim kurulu toplantılarımız aynı titizlikle devam ediyor. Vaka sayılarımız bir süredir yükselişte. Son bir buçuk ayın en yüksek hasta sayısına ulaştık.

Az veya çok her artış uyarıcı olmalıdır. Artışlar yılgınlığa, yenilgi duygusuna yol açmamalıdır. Salgın bir süreçtir, bu tür değişkenlikler tüm dünyada görülmektedir.

Gereken, başarıda ısrardır. Sizleri dirayetli ve inançlı olmaya davet ediyorum. Salgınla mücadelemiz başarıyla sürüyor. Bundan kuşkunuz olmasın.

Türkiye'nin salgınla mücadelesine başarısızlık etiketi yapıştırmak isteyen varsa salgının ne anlama geldiğini bilmiyor. Vakaların azalması, yükselmeyeceğine güvence teşkil etmemektedir. Kronik rahatsızlığı olmayan, yaşı genç, hastalığı hafif belirtilerle geçiren kişiler evlerinde ve izole şekilde geçirmektedir.

Evde tedavi edilen hastalarımız için önümüzdeki günlerde yeni bir uygulamaya geçiyoruz. 'Teletıp' uygulamasıyla evdeki hastalarımız yakından takip edilecek.

Türkiye, hastaların kovid-19 tedavisini erken aşamada başlatmaktadır. Tedaviye erişim çok kolaylaşmıştır. İlaç tedariğinde herhangi bir sıkıntımız yoktur. En önemli gösterge ağır hasta sayısıdır. Dün ağır hasta sayımız 686'ya ulaştı. En üzücü sonuçları bu hasta grubunda görmekteyiz.

Tedavileri büyük zorluklarla gerçekleşiyor. Bizim farkında olmaksızın alıp verdiğimiz nefesler için onlar her şeyden vazgeçecek duruma geliyorlar. Bu durum çoğu hastanın kovid-19'u hafif yaşadığını bize unutturacak kadar sarsıcıdır. Kontrollü sosyal hayatın üç basit kuralı olan maske, mesafe, temizlik kuralına uyarken bizler sadece hastalığın yayılmasını önlemiyoruz. Ağır hasta ve vefat sayısını azaltıyoruz.

www.gercekgundem.com'un aktardığına göre; Türkiye salgınla mücadelede filyasyon çalışmasının çok büyük yararını gördü. 1 Temmuz'da 7 bin 507 olan filyasyon ekibi sayımız 9 bin 344'e çıktı. Temaslı zincirinde olduğu bilinen kişilere ulaşma oranımız son 45 gün içinde yüzde 98.9'dur. Sivas ve Urfa'da kısa bir süre yaşanan yoğun bakım doluluğu dışında bir sorun yaşanmamıştır. 10 şehir vaka sayıları düştü, 7 ilde mücadelemiz devam ediyor.

Bakanlığımız HES adlı bir uygulama geliştirmişti. Buna riskli alan özelliğini kazandırdık. Pilot bölge olan Kırıkkale'de denenen bu özellik ay sonuna kadar hizmete girecek. Gittiğiniz toplu mekanlarda karekodla size bilgi verecek. Bir temaslı var mı yok mu gelmiş mi bunu öğreneceksiniz.

COVID- 19 ve diğer tüm hastalıklar dahil olmak üzere servis yatağı doluluk oranı yüzde 51,3, yoğun bakım yatağı doluluk yüzde 64,8, ventilatör doluluk oranı yüzde 31,7.

Günler geçtikçe tanı konmuş toplam kişi sayısı, temaslı sayısı artıyor. Süreçte her bölge kendisine has özellikler gösteriyor. Biz de zaman içinde salgınla bölgesel şartlar içinde mücadele yöntemini seçtik. İl Hıfzısıhha kurullarının adını bu nedenle sık duyuyorsunuz.

Ülke genelini ilgilendirecek kovid-19'la mücadelede teknolojinin gücünden yararlanmak isteyen her yurttaşımızın heyecan duyacağı bir haber vereceğim. Uygulamamıza riskli alan özelliğini kazandırdık. Mobil uygulamadaki riskli alan özelliği, girdiğimiz toplu alanlarda karekod uygulamasıyla size bilgi verecek. Yakın tarihte orada bir kovid hastası veya temaslı bulunmuş mu, bulunuyor mu onu öğreneceksiniz.

Sağlık ordumuz insanımız için fedakarlığını göstermeye devam ediyor. Hastaları için mücadele ederken birçoğu hastalığa yakalanıyor. Başka bir meslekte bunu göremezsiniz. Zayıflama işaretleri veren birlik ve beraberliğimizi, mücadele dostluğumuzu bozmayalım.

Okullarda yüz yüze eğitime geçilecek tarih başka açılardan da önem arz ediyor. Sonbahara girmiş olacağız, tıp dilinde influenza dediğimiz grip vakaları artmış olacak. Çok dikkatli olmanızı rica ediyorum.

Zaman zaman yorulduğunuzu, çaresizlik hissine kapıldığınızı biliyorum. Şimdi bütün insanlık benzer duygular içinde. Şunu unutmayın, tarihte son bulmamış bir salgın yoktur. En son bundan 100 yıl önce İspanyol gribi denilen bir salgın yaşanmıştı. 100 yıl öncesinden kalma fotoğraflara bakarsanız bizim gibi maske takan insanlar görürsünüz. İspanyol gribi insanlığı etkiledi ama 18 ay sürdü. İnsanlığın yüz yılda gösterdiği ilerlemeye ve bilime güvenin. Virüsler, aklı hastalığı yayma stratejisi olan varlıklar değildir. Tedbirleri titizlikle uygularsak salgını kontrol altına alır ve tehlike olmaktan çıkarabiliriz.

OKULLARDA YÜZ YÜZE EĞİTİM

21 Eylül'de doğrusu okulların temelde açılmasından yana bir yaklaşım içindeyiz. Daha önce de açıklandığı şekliyle kademelendirme tarzıyla olur. Önümüzdeki haftalarda Milli Eğitim Bakanlığımız netleştirerek açıklaması yapılmış olur. Bazı sınıfların eğitime özellikle başlaması gerektiğini biliyoruz. Eğer salgındaki seyir farklı seyrederse kademelendirme yöntemiyle bir noktaya gelinmiş olur.

Ayrıntılar geliyor...

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Bilim Kurulu Fahrettin Koca