Tarihi gün... 86 yıl sonra ilk: Ayasofya, cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı

İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453'ten 1934'e kadar cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak kalan Ayasofya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla kılınan cuma namazıyla yeniden ibadete açıldı.

Tarihi gün... 86 yıl sonra ilk: Ayasofya, cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı

İstanbul'un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453'ten 1934'te alınan kararla müze oluncaya dek cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak hizmet veren Ayasofya, Türkiye'de yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen yapılar arasında bulunurken UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde de yer alıyor.

Camideki din hizmetleri, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yürütülecek. Restorasyon, konservasyon ve koruma faaliyetlerini ise Kültür ve Turizm Bakanlığı yerine getirecek. Camiyi yerli ve yabancı turistler ücretsiz ziyaret edebilecek.

Danıştay 10. Dairesi'nin camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Diyanet'e devredilen Ayasofya'da ilk namaz bugün kılındı.

Zemini halı ile kaplanan camide namaz esnasında perdeleme sistemiyle resim, tasvir ve mozaikler kapanacak, namazdan sonra tekrar açılacak.

İşte dakika dakika gelişmeler:

Saat 15.55: Ayasofya'da cuma namazının ardından camiden ayrılan Erdoğan, Fatih Sultan Mehmet Han'ın türbesini ziyaret etmeden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, "Gayretlerimizin neticesinde hamdolsun yargının hakikati görmesiyle sona erdirdi. Camiydi yine cami oldu. Şimdi ilaniyani inşallah cami olarak tüm inananlara hizmete devam eder. Bunun yanında da tüm insanlığın bir kültür mirası olarak da her dinden insanın gelip gezebileceği bir yer" ifadelerini kullandı.

Saat 14:05: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, cuma hutbesini kılıç geleneğiyle okudu.

Tarihi gün... 86 yıl sonra ilk: Ayasofya, cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı - Resim : 1

Saat 13.46: Ayasofya Camii'nde 86 yıl sonra ilk cuma namazı kılınıyor.

Saat 13.28: Ayasofya Camii'nde ezan okunuyor...

Saat 13.19: Ayasofya Camii'nin minaresinde sela okundu

Saat 13.15: Cumhurbaşkanı Erdoğan Kur'an-ı Kerim okudu.

Saat 12.50: Yalova'dan gelen CHP'li Muharrem İnce, Diyanet İşleri ile arasındaki 'davet' geriliminin ardından katıldığı cuma namazını Ayasofya'nın bahçesinde kılacak.

Tarihi gün... 86 yıl sonra ilk: Ayasofya, cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı - Resim : 2

Saat 12.05: Erdoğan Ayasofya'ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beraberinde TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da yer aldı.

Tarihi gün... 86 yıl sonra ilk: Ayasofya, cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı - Resim : 3

Saat 11.50: Erdoğan, Ayasofya Camii'nin açılışı için Kısıklı'daki konutundan hareket etti.

Saat 11.30: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun, Ayasofya Camii'nde kılınacak namaz nedeniyle oluşan izdihamı önlemek için, valilik koordinasyonuyla Bağcılar-Kabataş Tramvayı’nın Kabataş-Eminönü seferlerinin durdurulduğunu, Haliç ve Şehzadebaşı metro istasyonları da kapatıldığını açıkladı.

Saat 11.00: İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, saat 11:00 civarında Ayasofya Camii çevresinde belirlenen namaz kılma alanlarının tamamının dolması sebebiyle girişlerin durdurulduğunu açıkladı.

8:24 - İstanbul Valisi Ayasofya'nın içinden fotoğraf paylaştı
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da Ayasofya Camii içerisinden fotoğraf karesi paylaştı. Fotoğraf karesinde tüm hazırlıkların tamamlandığı görüldü. Paylaşımına bir de not düşen Vali Yerlikaya, “Tarihi bir güne uyandık. 86 yıl sonra Ayasofya Camii’nin ibadete açılışı için hazırlıklarımız tamamlandı. Bugün İstanbul’un parolası; maske, mesafe, sabır, anlayış olacak. Misafirlerimize hoş geldiniz diyor görevli kardeşlerime başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

TARİHİ GÜN

Ayasofya 86 yıl sonra bugün yeniden ibadete açılıyor. Ayasofya, tarihi gün için hazırlıklarını tamamladı. Ayasofya'da bugün kılınacak namaz öncesi gece saatlerinde güvenlik önemleri kapsamında camii önü ve çevresinden uzaklaştırılan vatandaşlar, geceyi caminin çevresinde geçirdi.

Tarihi gün... 86 yıl sonra ilk: Ayasofya, cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı - Resim : 4

Danıştay'ın kararının ardından 86 yıl aradan sonra bugün kılınacak cuma namazı ile ibadete açılacak olan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi hazırlıklar ile güvenlik önlemleri kapsamında vatandaş girişine kapatıldı.

Ellerinde seccadelerle gelen vatandaşlar caminin bulunduğu bölgedeki güvenlik noktalarında durduruldu. Bunun üzerine bazı vatandaşlar başka camilere giderken, bazıları ise güvenlik noktalarında saf tutarak namaz kıldı.

ALANA GİRİŞLER 10.00’D BAŞLADI

Namaz kılınacak alanlara girişler 10.00’dan itibaren başladı. Giriş noktalarında, ateş ölçümü ve maske kontrolü yapıldı. Bu kapsamda alanda kurulacak 17 sağlık noktasında 736 sağlık personeli, 1’i helikopter ambulans olmak üzere 101 ambulans görev yapıyor.

Tarihi gün... 86 yıl sonra ilk: Ayasofya, cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı - Resim : 7

BAZI METRO SEFERLERİ DURDURULDU

İBB Sözcüsü Murat Ongun, Ayasofya'daki izdihamı önlemek için bazır tramvay ve metro seferlerinin durdurulduğu bilgisini verdi.

Ongun'un Twitter'dan paylaştığı bilgi şu şekilde:

"Ayasofya-i Kebir Camii’ndeki Cuma Namazı’ndaki izdihamı önlemek için, Valilik koordinasyonuyla Bağcılar-Kabataş Tramvayı’nın Kabataş-Eminönü seferleri durdurulmuş, Bağcılar-Zeytinburnu ve Çapa-Akşemsettin arası çalışmakta. Haliç ve Şehzadebaşı metro istasyonları da kapatılmıştır."

İBB ÇAY VE SİMİT İKRAMI YAPIYOR

Çatladıkapı girişinden gelen vatandaşlar ise burada kurulan çadırda görevlilerce karşılanıyor. Görevliler, ellerine dezenfektan sıktıktan sonra vatandaşlara maske ve tek kullanımlık seccade veriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin mobil büfesinden de vatandaşlara çay ve simit ikramı yapılıyor.

BARİYERİ AŞIP KOŞTULAR

Polis bariyerini aşan kalabalık grup Ayasofya Camii'ne doğru koştu.

Ayasofya'ya girmek isteyen vatandaşlar güvenlik kontrol noktalarında yoğunluk oluşturmaya başladı. İlerleyen saatlerde bariyer önündeki kalabalık arttı. Çemberlitaş yönünde bariyerleri aşan kalabalık koşarak Ayasofya'ya ilerliyor.

Etiketler
Ayasofya tartışması Kilis Lise Recep Tayyip Erdoğan