Cengiz İnşaat şantiyesinde korkunç koronavirüs iddiası

Cengiz İnşaat yetkililerinin, işten çıkarmalardan dolayı oluşan personel açığını kapatmak amacıyla Ramazan Bayramı’ndan sonra hükümetin ilan ettiği tedbirlerle eve gönderilen kronik rahatsızlığı bulunan, yaşı ilerlemiş işçileri geri çağırdığı öne sürüldü.

Cengiz İnşaat şantiyesinde korkunç koronavirüs iddiası

Cengiz İnşaat’ın Mazıdağı’daki şantiyesinde çok sayıda işçinin koronavirüse yakalandığı iddiası tazeliğini korurken, vahim bir iddia daha ortaya atıldı. Yönetim kurulu başkanlığını Mehmet Cengiz’in yaptığı Cengiz Holding bünyesindeki Cengiz İnşaat’ın Mardin Mazıdağı’ndaki şantiyesinde demiryolu işçileri, koronavirüs günlerinde iş yüklerinin ağırlaştığı, çalışma saatlerinin uzatıldığı, uzun süredir bekledikleri zammın maaşlarına yansıtılmadığı gerekçesiyle 14 Nisan itibariyle iş bırakma eylemi başlatmıştı.

Cengiz İnşaat yönetimi ise 15 Nisan gecesi, işten çıkarmayı 3 ay süreyle yasaklayan düzenlemenin TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldüğü esnada 100’den fazla işçiyi jandarma eşliğinde şantiyeden çıkarmış, akabinde işçileri “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller nedeniyle fesih” anlamına gelen 29 numaralı kodla işten atmıştı.

ELEMAN AÇIĞINI KAPATMAK İÇİN KRONİK RAHATSIZLIĞI OLAN İŞÇİLER GERİ ÇAĞRILDI İDDİASI!

Diyarbakır-Mardin Mazıdağı Demiryolu Hattı yapım işini üstlenen Cengiz İnşaat’ın, 15 Nisan’daki işten çıkarmalar nedeniyle oluşan eleman açığını kapatmak amacıyla daha önce hükümetin ilan ettiği koronavirüs tedbirleri kapsamında evlerine gönderilen risk grubundaki işçileri, Ramazan Bayramı’nın ardından işe geri çağırdığı öne sürüldü.

Cengiz İnşaat’ın Mazıdağı’ndaki şantiyesinde çok sayıda işçinin Covid-19 testinin pozitif çıktığı yönünde iddialar dillendirilirken, Meclis Başkanlığı’na soru önergesi sunan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, koronavirüse yakalanan işçiler arasında kronik rahatsızlığı bulunanların, yaşı 60 ve üzeri olan işçilerin olup olmadığını sordu.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ayrı ayır yanıtlaması talebiyle hazırladığı soru önergesinde Tanal, Cengiz İnşaat’ın Mardin Mazıdağı’ndaki şantiyesinde koronavirüs salgınına rağmen iş yüklerinin ağırlaştırılmasına itiraz ederek, 14 Nisan 2020 tarihinde iş bırakma eylemi başlatan 100’den fazla işçinin işlerine son verildiği bilgisinin basına yansıdığını hatırlatarak, “Şirket tarafından işten çıkarmalardan dolayı oluşan personel azlığı boşluğunu kapatmak amacıyla daha önce koronavirüs tedbirleri kapsamında evlerine gönderilen yaşı ilerlemiş olan, kronik rahatsızlığı bulunan işçiler Ramazan Bayramı’ndan sonra işe geri çağrılmış mıdır?” diye sordu.

KAÇ İŞÇİNİN COVİD-19 TESTİ POZİTİF ÇIKTI?

18 Nisan’da Cengiz İnşaat'ın şantiye ile çalışma bölgesi arasında işleyen işçi servisinden görüntüleri paylaşarak, sosyal mesafe düzenine ve maske takma kuralına uyulmadığını ortaya çıkaran CHP’li Mahmut Tanal’ın soru önergesi aynen şöyle:

Cengiz Holding bünyesindeki Cengiz İnşaat firmasının Mardin’in Mazıdağı ilçesindeki şantiyesinde kalan işçilerle ilgili aşağıdaki sorularımın cevaplandırılması gerekmektedir:

1/ Mardin’in Mazıdağı ilçesinde bulunan Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Fabrikası’nın Diyarbakır-Mazıdağı demiryolu inşaatında çalışan işçilerden Covid-19 testi pozitif çıkanlar var mıdır? Şayet varsa koronavirüse yakalanan işçi sayısı kaçtır? Koronavirüse yakalanan işçiler hastanede tedavi altına alınmış mıdır? Önerge tarihi itibariyle hastanede Covid-19 tedavisi gören işçi sayısı kaçtır? Hastalığı yenip iyileşen işçi sayısı kaçtır?

2/ Cengiz Holding bünyesindeki Cengiz İnşaat adına çalışan demiryolu işçilerinden kaçı koronavirüse yakalanmıştır? Covid-19 testi pozitif çıkan işçiler arasında kronik rahatsızlığı bulunan var mıdır, yaşı 60 ve üzeri olan var mıdır? Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden işçi ya da işçiler var mıdır?

3/ Cengiz İnşaat’ın Mardin Mazıdağı’ndaki şantiyesinde koronavirüs salgınına rağmen iş yüklerinin ağırlaştırılmasına itiraz ederek, 14 Nisan 2020 tarihinde iş bırakma eylemi başlatan 100’den fazla işçinin işlerine son verildiği bilgisi basına yansımıştı. Şirket tarafından işten çıkarmalardan dolayı oluşan personel azlığı boşluğunu kapatmak amacıyla daha önce koronavirüs tedbirleri kapsamında evlerine gönderilen yaşı ilerlemiş olan, kronik rahatsızlığı bulunan işçiler Ramazan Bayramı’ndan sonra işe geri çağrılmış mıdır? Şayet çağrılmışsa normalleşme sürecinden önce atılan adımlar nedeniyle gerekli yaptırımlar uygulanmış mıdır?

4/ Önerge tarihi itibariyle Cengiz İnşaat firmasının Mazıdağı’ndaki şantiyesinde kalan işçi sayısı kaçtır?

5/ Koronavirüs salgınının işçiler arasında yayılmasını engellemek maksadıyla Cengiz İnşaat firmasının Diyarbakır-Mazıdağı demiryolu inşaatındaki çalışmaları geçici olarak durdurulacak mıdır? İşçilerin kaldığı şantiye geçici olarak kapatılacak mıdır?

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Ramazan Bayramı Cengiz İnşaat