'Açıklamayı okuyunca gezinin ne kadar bilimsel olduğu anlaşılıyor'

Korkusuz Gazetesi yazarı Can Ataklı'dan 4. Antarktika Ulusal Bilim Seferi yazısı.

'Açıklamayı okuyunca gezinin ne kadar bilimsel olduğu anlaşılıyor'

Korkusuz Gazetesi yazarı Can Ataklı, 4. Antarktika Ulusal Bilim Seferi’ne nasıl bir katkı sunacağı anlaşılamayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Fatma Şahin'in "Kışın eksi 85’i buluyor. Allah’tan yanımıza biraz Antep fıstığı, İslahiye üzümü ve kırmızı Antep biberi almıştık. Bunlar soğukta içimizi ısıttı" açıklamalarını köşesinden değerlendirdi.

Can Ataklı'nın 4. Antarktika Ulusal Bilim Seferi ve Fatma Şahin'in açıklamasını değerlendirdiği köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

Açıklamayı okuyunca gezinin ne kadar bilimsel olduğu anlaşılıyor

Haberi ilk gördüğümde müthiş merak etmiştim.

AKP iktidarı bilimde Türkiye’yi ne kadar ileri götürdüklerini dünya aleme ilan etmek için Antarktika’ya bir bilim heyeti gönderiyordu.

Dünyanın en güneyindeki sadece buzdan oluşan Antarktika çok uzun yıllardır bilim insanlarının ilgisi çekiyor.

Burada pek çok ülkeden ilim insanları yılın belirli dönemlerinde çalışmalar ve araştırmalar yapıyor.

12 ay yaşamak mümkün değil burada çünkü kış ayları pek yaman geçiyor.

Bu nedenle havanın daha iyi olduğu, eksi 30’ların falan olduğu yaz dönemi tercih ediliyor.

Türkiye’nin buraya bir bilim heyeti göndermesi aslında pek güzel bir fikir. Ama gidenleri görünce bir an aklım karışmıştı.

Çünkü heyetin içinde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de vardı? Kendi kendime “Demek Fatma Şahin de bir bilim insanıymış, bak insan neler öğreniyor” demiştim. Derken Fatma Şahin’in Antarktika günlerini anlattığı bir haber okudum. Fatma Şahin’e “Antarktika çok mu soğuk?” diye sormuşlar.

Şöyle cevap vermiş;

“Kışın eksi 85’i buluyor. Allah’tan yanımıza biraz Antep fıstığı, İslahiye üzümü ve kırmızı Antep biberi almıştık. Bunlar soğukta içimizi ısıttı.”

Bu gıdaları yemelerinin dışında özel kıyafetler de giydiklerini anlatmış Fatma Şahin ve “Bize özel olarak oraya göre milli gayretle tasarlanmış kıyafetler verildi. Bir örnek bu kıyafetler soğuğa ve iklim şartlarına göre malzemelerden üretilmiş. Ancak sıcak tutması ve terletmemesi için geliştirildiğinden aşırı ağır. İnsan içinde zor hareket ediyor. Antarktika’ya tam olarak uygun kıyafetler olduğu için penguenler gibi ağır ağır hareket edebiliyorsunuz” demiş.

Ne kadar istifade ettim bilemezsiniz.
Bir kere eksi 85 dereceye karşı Antep fıstığı, Islahiye üzümü ve Antep biberinin ne kadar iyi geldiğini öğrendik.

Ayrıca Antarktikada “birileri” soğuğa karşı iklim şartlarına uygun kıyafetler hazırlamış. Ne iyi etmişler. Yoksa dışarı üzerlerindeki tişörtlerle ve sıradan paltolarla çıkacaklarmış herhalde.

Gezinin ne kadar bilimsel olduğu bu açıklamalardan anlaşılıyor değil mi?

Sanırım yakında literatüre de geçecektir.

Geçmese bile iktidar sözcüleri “geçmiştir” açıklaması yaparlar."

Etiketler
Can Ataklı Antarktika