CHP'li İlgezdi sordu: İşte Topkapı Sarayı'nın akıbeti

CHP'li vekil Gamze Akkuş İlgezdi, Topkapı Sarayı yerleşkesindeki tarihi eserlerin akıbetini sordu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Milli Saraylar’a devredilen Topkapı Sarayı yerleşkesindeki binaların restorasyona alınacağını söyledi.

CHP'li İlgezdi sordu: İşte Topkapı Sarayı'nın akıbeti

CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınarak Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na devredilen Topkapı Sarayı yerleşkesindeki tarihi eserlerin akıbetini sordu.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay yanıtında, birçok yapıda acil restorasyon ihtiyacının bulunduğunu, bu nedenle Arkeoloji Müzesi ve Kimyahane Binası’ndaki tarihi eserlerin Topkapı Sarayı’ndan çıkartılacağını ifade etti. Oktay, eserlerin “uygun bulunan bir yere” taşınacağını belirtti.

Oktay, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı ile İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün bulundukları yerlerden taşınacağını söyledi. Oktay, Topkapı Sarayı yerleşkesinde bulunan Darphane Binası’nın ‘acil restorasyon’ ihtiyacının bulunduğunu, tarihi eserlerin ise risk altında olduğunu kaydetti.

Oktay, “Darphane binalarında bulunan Arkeoloji Müzesi’ne ait eserler, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Milli Saraylar İdaresi Başkanlığının koordinasyonunda uygun bir yere taşınacaktır” dedi. Oktay, aynı yerleşkedeki Kimyahane Binası’nın da acil restorasyon ihtiyacı bulunduğunu ve buradaki tarihi eserlerin de taşınacağını açıkladı.

ÜLKENİN SİCİLİ KÖTÜ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, tarihi eserlerin uygun bir yere taşınacağı yanıtının “son derece kaygı verici” olduğunu ifade eden CHP’li İlgezdi, “Ülkemiz restorasyon öncesinde, sırasında ve sonrasında birdenbire ortadan kaybolan tarihi eserler bakımından sicili kötü bir ülkedir” dedi.

Anamur’daki Mamure Kalesi’nin önünde duran 200 kilogram ağırlığındaki topun çalındığını, Ege Bölgesi’ndeki, Ankara ve İstanbul’daki müzelerden binlerce eserin kaybolduğunu hatırlatan İlgezdi, şöyle devam etti:

“Geçmiş dönemlerde müzelerden kaybolan ya da çalınan kültür varlıklarına ilişkin sormuş olduğum sorulara Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘kayıt tutmuyoruz’ yanıtını vermişti. Bu yanıt endişelerimizi daha da artırıyor. Devletin yeni bir olası tarihi eser kaçaklığına göz yumması vakasıyla karşı karşıyayız. Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen paha biçilemez eserlerin taşınma esnasında kaybolmayacağının ya da zarar görmeyeceğinin bir garantisi yok. Müzelerimizde envanter çalışmaları sağlıklı biçimde yapılmıyor. Müzelerimiz bütçe için yük olarak görüldükçe eserlerimiz tehlike altında olacaktır.”

Etiketler
Ordu Saray Gamze Akkuş İlgezdi Topkapı Sarayı