Ayaz ve Nupelda için Tunceli'de eylem

Emek ve Demokrasi Güçleri Tunceli ili Ovacık ilçesi Bilgeç köyünde yaşanan ve Ayaz Güloğlu ile kardeşi Nupelda Güloğlu'nun ölümüyle sonuçlanan patlamaya ilişkin açıklama yaptı.

Ayaz ve Nupelda için Tunceli'de eylem

Emek ve Demokrasi Güçleri Tunceli ili Ovacık ilçesi Bilgeç köyünde yaşanan ve Ayaz Güloğlu ile kardeşi Nupelda Güloğlu'nun ölümüyle sonuçlanan patlamaya ilişkin Seyit Rıza meydanında basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da destek verdi.

"OYUN OYNARKEN PATLAMIŞ"

Evrensel'in haberine göre açıklamayı yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, konuşmasına aileye başsağlığı dileyerek başladı. Ardından patlamanın yaşandığı yerde yapılan incelemeyi aktararak, "Patlamanın olduğu yerde, İHD, Baro, Siyasi parti ve Sivil toplum örgütleriyle yaptığımız incelemeler sonucu, patlama yerinde herhangi bir çukur veya tahribat olmadığını gözlemledik ve aynı zamanda patlamanın olduğu yer hayvanların sürekli gelip gittiği bir alan. Bu nedenle çocukların başka yerde bulup getirdikleri ve oyun oynama esnasında patlamış olma olasılığı daha yüksek gibi görünüyordu. Patlamaya neden olan patlayıcının türü, yapılacak araştırmaların sonucunda ortaya çıkacaktır." dedi.

Daha öncede Tunceli'de patlayıcı maddelerin infilak etmesi sonucunda yaşamını yitirenler olduğunu belirten Solmaz, "Yaşananlar kabul edilemez. Bütün bu yaşanan olaylar genellikle mayın patlamaları sonucu olmuştur" dedi.

"BİR DAHA YAŞANMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINSIN"

Solmaz, "Ayaz ve Nupelda canlarımızın hayatını kaybetmesi de yaşananların bir sonucudur. Hayatını kaybedenlerin çocuk olması, savunmasız olmaları toplumsal hassasiyeti arttırmaktadır." dedi.

Solmaz, "Herkesin, yaşamını kaybeden her bir çocuk için 'amasız' tepki göstermesi, 'sorumluluk zincirini' görmesi gerekmektedir. Mayın ve çatışma atıkları bulunan bölgelerde, başta çocukların ve yetişkinlerin bilgilendirilmesi ve önleme çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Nupelda ve Ayaz’ın yaşam haklarının tazmini mümkün değildir. Benzer bir olayın bir daha tekrarlanmaması için politik, yasal ve diğer tüm önlemlerin alınması gerekmektedir." talebinde bulundu.

Etiketler
Tunceli Patlama