Yüksek enflasyon ile yeni yıla nasıl girilecek? İşte kutlamaların maliyeti

Yeni yılı otelde karşılamak isteyenlerin ödeyeceği miktarlar cep yakacak. İstanbul’da 2 kişinin yılbaşı eğlencesinin maliyeti 2 bin 500 TL’den başlıyor, ortalama 25 bin TL’ye kadar çıkıyor. Lüks otellerde ise bu ücretler 50 bin TL’den başlayıp 100 bin TL’ye kadar ulaşabiliyor.

Yüksek enflasyon ile yeni yıla nasıl girilecek? İşte kutlamaların maliyeti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamlarını açıkladı. Buna göre, enflasyon kasım ayında aylık bazda yüzde 3,51 artarken, yıllık enflasyon yüzde 85,51'den yüzde 84,39'a düştü. ENAG ise, enflasyonu yüzde 170,70 olarak açıklarken, İTO'nun İstanbul için açıkladığı rakam yüzde 105,55 olmuştu.

Etiketlerde kendini gösteren enflasyon ve hayat pahalılığı yılbaşı kutlaması ücretlerine de yansıdı. Yılbaşı gecesini bir eğlence mekanında geçirmek isteyenler binlerce lirayı gözden çıkarmak zorunda. Yılbaşı kutlaması için ilan veren otellerde doluluk oranları artarken seçimini kar tatilinden yana kullanacaklar ile şehir otellerini tercih edenlerin ödeyecekleri miktarlar değişiklik gösteriyor.

Yeni yılı otelde karşılamak isteyenlerin ödeyeceği miktarlar cep yakacak. İstanbul’da 2 kişinin yılbaşı eğlencesinin maliyeti 2 bin 500 TL’den başlıyor, ortalama 25 bin TL’ye kadar çıkıyor. Lüks otellerde ise bu ücretler 50 bin TL’den başlayıp 100 bin TL’ye kadar ulaşabiliyor.

TEK KİŞİLİK KONAKLAMA 100 BİN TL’YE KADAR ÇIKIYOR

Yeni yılı İstanbul’da karşılayacaklar için İstanbul Boğazı’ndaki oteller en gözde mekanlar. Birçok otelde 30 Aralık Cuma’dan 2 Ocak Pazartesi’ye kadar 3 gecelik özel programlar oluşturulurken otellerin yeni yıl gecesi için ücretleri kişi başı 2 bin 500 TL’den başlayıp 100 bin TL’ye kadar çıkıyor.

TAKSİM VE GALATA’DAKİ BUTİK OTELLERDE AVRUPALI TURİST YOK

İstanbul İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım’da 6 kişinin öldüğü, 81 kişinin de yaralandığı canlı bomba eyleminin ardından Taksim ve Galata bölgesinde bulunan otellere Avrupalı turistlerin gelmediği belirtildi. Galata’da bulunan Barnathan Otel’in işletmecisi İbrahim Özer, “Bombalı eylem bizi çok etkiledi. Özellikle Avrupalı turistler rezervasyonlarını iptal etti. Yeni yılı otelimizde karşılayacak misafirlerimizin çoğu Orta Doğulu” dedi.

“YENİ YIL İÇİN BULGARİSTAN’A YÖNELİK İLAN VERDİK”

Sonkar Turizm AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Aykan Ceylan, İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısının turizme etkilediğini belirterek, “Umarım bir daha böyle üzücü olaylar olmaz. Avrupalı turistler durumdan etkilenerek ilk rezervasyonlarını iptal edenler oldu. Biz, yeni yıl için Bulgaristan’a yönelik ilan verdik. Bu açığı onlarla kapatacağız” diye konuştu.

Yılbaşı için birçok otelin dolduğunu belirten Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Başkan Yardımcısı Şebnem Akman Balta, şu bilgileri verdi:

"BİRÇOK OTELDE EN AZ 2 GECELİK KONAKLAMA ŞARTI BULUNUYOR"

Yeni yıla sayılı günler kala yılbaşı planları yapılmış durumda. Fiyatlar; otel, programın içeriği ve sunulan imkanlara göre değişiyor. Ancak iki kişilik olmak üzere en az 2 bin 500 TL’den başlıyor, ortalama 25 bin TL’ye kadar çıkıyor. Lüks otellerde ise bu ücretler 50 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar ulaşabiliyor. Birçok otelde en az 2 gecelik konaklama şartı bulunuyor.

"OTELLER İÇİN CİDDİ BİR BÜTÇE AYIRMAK GEREKİYOR"

Yılbaşında en çok Uludağ, Kıbrıs’taki otellere ilgi gösteriliyor. Akdeniz ve Ege’deki otellerin yanı sıra Kapadokya’da da otellerin programları var. İstanbul’dan çıkmak istemeyenler ise şehrin lüks otellerinden rezervasyon yaptırıyor. Yine Ağva, Şile bölgesindeki otellere de ilgi var. Özellikle İstanbul Boğazı’nı gören oteller revaçta. Ancak bu oteller için ciddi bir bütçe ayırmak gerekiyor. İstanbul’daki fiyatlar ortalama 3 bin TL’den 20 bin TL’ye kadar çıkıyor. İstanbul Boğazı’ndaki bazı otellerin gecelik ücretleri 30 bin TL’den 150 bin TL’ye kadar yükseliyor. Kral dairesinin ücreti 500 bin TL’yi aşan oteller de var.”

Kaynak: ANKA

Etiketler
Enflasyon İstanbul Lüks