Merkez Bankası, 2023 ekim ayı faiz kararını açıkladı

Son dakika haberi... Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) 2023 Ekim ayına ilişkin faiz kararını açıkladı. Banka, yüzde 30 olan politika faizini 500 baz puan artırarak, yüzde 35'e yükseltti. PPK sonrası yapılan açıklamada enflasyon vurgusu dikkat çekti.

Merkez Bankası, 2023 ekim ayı faiz kararını açıkladı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz istemiyle enflasyon endişesi piyasalarda hakim görüş olarak kalmaya devam etti.

Erdoğan'ın faiz indiriminden vazgeçmesi sonrası hem Hazine hem de TCMB'de oluşturulan yeni ekonomi takımının "ortodoks politika" söylemlerine rağmen faizler konusunda elinin ne kadar rahat olduğuna ilişkin azalmayan kuşkuları gidermek için Merkez Bankası faiz artırımlarına hız verdi.

MERKEZ BANKASI'NDAN SERT FAİZ ARTIŞI

Böylece Merkez Bankası, TL'deki sert değer kaybı ve yıllık enflasyonun daha da yükseleceği endişesiyle, yüzde 30 olan politika faizini 2023 Ekim ayında 500 baz puan artırarak, yüzde 35'e yükseltti. Son artışla TCMB yeni yönetiminde 5. faiz artışına imza attı.

Merkez Bankası, 2023 ekim ayı faiz kararını açıkladı - Resim : 1

ENFLASYON VURGUSU

PPK sonrası ise yapılan açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

"Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

Enflasyon yılın üçüncü çeyreğinde öngörülenin üzerinde gerçekleşmiştir. Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin enflasyona geçişi önemli ölçüde tamamlanmıştır. Yurt içi talepteki güçlü seyir, hizmet fiyatlarındaki katılık ve enflasyon beklentilerindeki bozulma ise enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği öngörülürken, aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözleneceği de değerlendirilmiştir. Öte yandan, jeopolitik gelişmeler, enflasyon görünümünde petrol fiyatları kaynaklı risk oluşturmaktadır. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonu 2024 yılında Rapor’daki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıdır.

Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki dengeli seyir, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari işlemler hesabına desteği ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin artması fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır."

FAİZ ARTIRIMI PİYASA BEKLENTİLERİ DOĞRULTUSUNDA GELDİ

Reuters anketine katılan 20 ekonomistin tamamı yüzde 30 seviyesindeki politika faizinde artış beklerken, tahminler yüzde 32.5 ila yüzde 35 bandında yer aldı. Dört ekonomist politika faizinde 250 baz puan artış beklerken, bir ekonomist 300 puanlık artış öngörüyordu.

Bloomberg HT'nin anketine katılan 27 kurumun medyan beklentisi, ekim ayında faizin 500 baz puan artarak yüzde 35 seviyesine çıkacağı yönünde olmuştu.

AA Finans'ın TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 19 ekonomistin katılımıyla 250 ila 500 baz puan artırım yönünde gerçekleşmişti.

ERDOĞAN FAİZLERİ İNDİRMİŞTİ

Öte yandan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uyguladığı politikalar sonucunda TCMB, 2021 yılında yüzde 19 seviyesinde bulunan bir haftalık repo faizini yüzde 8,5'e kadar indirmişti. Seçim öncesi yüksek enflasyona rağmen faizler düşük tutulurken, TL'nin değerinin daha da düşmesini engellemek için TCMB rezervleri kullanılıyordu.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Merkez Bankası Faiz