Ekonomi tepetaklak oldu, tüketiciyi vurdu!

Son dakika haberi... AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz istemi enflasyonu tarihi zirvelere taşırken tüketici güven endeksi, haziran ayında sert düşüş kaydetti. Böylece endeks, 100'den küçük değer alarak güven vermedi ve haziran ayında son üç ayın en düşük seviyesine indi.

Ekonomi tepetaklak oldu, tüketiciyi vurdu!

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomik planına göre, cari dengede fazla verilmesiyle ülkeye giren döviz miktarındaki artışla enflasyonun düşürülmesi hedefleniyordu.

Erdoğan'ın 'ekonomik planı' işe yaramazken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarına göre, tüketici güven endeksi, Mayıs ayında 91,1 iken Haziran ayında yüzde 6,5 oranında azalarak 85,1 oldu. Böylece endeks, 100'den küçük değer alarak güven vermedi ve haziran ayında son üç ayın en düşük seviyesine indi.

HANENİN MADDİ DURUM BEKLENTİSİ DE SERT DÜŞTÜ

Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi geçen ay 70,6 iken haziranda yüzde 2,2 azalışla 69,1'e geriledi. Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi mayısta 94 iken bu ay yüzde 8,8 azalarak 85,8 oldu.

Mayısta 100,5 olan gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 7,8 düşüşle bu ay 92,7 olarak kayıtlara geçti. Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise mayısta 99,1 iken haziranda yüzde 6,2 azalışla 93 olarak hesaplandı.

KÖTÜMSERLİĞİ GÖSTERİYOR

Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması Tüketici Güveninde iyimser durumu, 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
TÜİK Merkez Bankası AKP Recep Tayyip Erdoğan Türkiye ekonomisi Ekonomik kriz Güven Endeksi Tüketici Güven Endeksi