Borsa uzmanından yeni halka arz ölçütü için kritik uyarı: Bazı sektörlerde karşılanma imkânı yok

SPK’nın halka arzda getirdiği yeni ölçütleri yorumlayan finans danışmanı Burhan Yılmaz, “Sigorta ve bilişim sektörlerinde yeni belirlenen ölçütleri karşılamak çok zor olacak” dedi.

Borsa uzmanından yeni halka arz ölçütü için kritik uyarı: Bazı sektörlerde karşılanma imkânı yok

Sermaye Piyasası Kurulu’nun(SPK) getirdiği yeni ölçütler nedeniyle halka arz şartları giderek zorlaştı. Yeni düzenlemeye göre; halka arz yapan şirketlerin, 2023 sonu itibariyle 750 milyon TL ciroya ve 1,5 milyar TL aktif büyüklüğe sahip olması gerekiyor.

Borsa ve finans danışmanı Burhan Yılmaz, borsada yatırımcı sayısını 9 milyonun üzerine taşıyan halka arzlarda, SPK’nın yılbaşından itibaren geçerli olacak şekilde belirlediği yeni ölçütleri değerlendirdi.

Halka arzlarda yeni ölçütlerin belirlenmesinde temel alınan kıstasların da değişmesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Farklı sektörlerdeki şirketlerin sabit değerleri ve cirolarından ziyade, şirketlerin kârlılık oranlarına göre ölçütler bulunmalı” yorumunu yaptı.

'SİGORTA VE BİLİŞİM SEKTÖRLERİNDE BU ÖLÇÜTLERİ KARŞILAMAK ZOR'

Bazı sektörlerin yeni belirlenen yeni ölçütleri karşılamakta zorlanacağını kaydeden Yılmaz, “Sigorta ve bilişim sektörlerinde yeni belirlenen ölçütleri karşılamak çok zor olacak” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, yapılan düzenlemelerle birlikte, gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin ve yüksek borçlu şirketlerin halka arzlarda daha çok görüleceğini belirtti. Yılmaz ayrıca, yüksek teknoloji üreten ve katma değer yaratan şirketlerin halka arzlara katılmasının da çok zorlaştığını vurguladı.

'HALKA ARZLARA YATIRIM YAPILIRKEN DAHA SEÇİCİ OLUNMALI'

2023 yılının ilk 11 ayında 52 şirket halka arz olurken 100 milyona yakın yatırımcı başvurusu ve 3 milyar dolar civarı da halka arz büyüklüğü oluştu. 2021 yılında 53 halka arzla rekor kırılırken 2022 yılında 38 halka arz gerçekleşmişti. Yılmaz, önceleri halka arz olan şirketlerin hisselerinin hızlı yükseldiğini, son dönemde ise yapılan halka arzlarda hisselerin hem yükseliş hızının hem de yükselişte olduğu sürenin azaldığını kaydetti. Yılmaz, “Halka arzlara yatırım yaparken daha seçici olunmalı. Yatırım yapılacak şirketler ‘değer yatırımcılığı’ açısından değerlendirmeli ve ileriye dönük planlar yapılmalı. Günlük kazanç elde etmek adına küçük yatırımcının araştırmadan ve üzerine çalışmadan attığı hamleler hem piyasayı hem de küçük yatırımcıyı mağdur ediyor” uyarısında bulundu.

Yılmaz, “Borsada işlem yaparken tüm yatırımcılar, Rene Rivkin’in ‘Bir hisse satın alırken kendinize şu soruyu sorun; imkanınız olsa tüm şirketi satın alır mıydınız’ sözünü göz önüne almalı” dedi.

Kaynak: ANKA

Etiketler
Burhan Yılmaz Borsa Halka arz Sermaye Piyasası Kurulu