'Kriz uzun ve çok sert olacak!'

Sözcü yazarı Rahmi Turan ekonomideki gerilemeye dikkat çekti.

'Kriz uzun ve çok sert olacak!'

Rahmi Turan, bugünkü yazısının ilgili bölümünde 'U tipi' krizin geldiğini aktardı.

İşte yazısından o bölüm:

Kapımızdaki tehlike!

Ufuk Söylemez ne demişti?
“Sanayi üretimi geriledi, inşaat sektörü ve tarım çöktü. Eş-dost kayırmacılığı arşa çıktı. Vatandaş bir lira daha ucuz almak için şubat soğuğunda patates- domates kuyruklarında eziyet çekiyor.

Bu ahval ve şartlar altında “U” tipi kriz süreci, uzatılmış bir “U”tipi krize döneceği acı bir gerçek olarak önümüzde duruyor ne yazık ki!”

★★★

Birçok okurum mesaj yolladı. “Biz bilmece gibi ifadelerden anlamayız. ‘U' tipi kriz ne demek? Uzatılmışı nasıl oluyor?” dediler.
Ben de Ufuk Söylemez'e sordum.
Önceki dönemlerde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanıolarak Türkiye ekonomisine yön veren ve halen Milli MerkezAnkara Temsilcisi olan Ufuk Söylemez uzun uzun anlattı. Özetle naklediyorum:

★★★

“Türkiye ne yazık ki derin ve uzun süreli bir ekonomik krizin henüz başlangıcında… İktidar bunu görmüyor ya da görüp anlamıyor!
Bu yılın ilk çeyreğinde yüksek enflasyonla beraber eksi büyümenin, yani küçülmenin yaşanılmasından endişe ediyoruz. Bu durumda işsizlik ürkütücü boyutlara ulaşır.

Eğer böyle olursa çöküş, yani krizin dibine doğru gidiş kaçınılmaz olur.
Gelelim “U” tipi krize…

Genel olarak benzer ekonomik krizlerin çıkışından sonra ekonomik iyileşmenin başlamasının ne kadar süreceği ve nasıl olacağına dair başlıca 4 senaryo üzerinde yoğunlaşılır:

1) “V” biçiminde kriz (Kısa sürer)
2) “U” biçiminde kriz (Uzun sürer)
3) “L” biçiminde kriz (Yıllarca sürer)
4) “W” biçiminde kriz (Yapılan müdahalelerle geçici iyileşmeler olsa bile yeniden dibe vurur, çifte çöküşlüdür.)

★★★

Konumuz olan “U” tipi krizden çıkış senaryosu, krizin çok sert ve uzun bir kriz olacağını, 12-18 aydan aşağı bu sürecin aşılamayacağını öngörür.
Anlaşılan o ki uzatılmış bir “U” tipi ekonomik krizden çıkış süreci, yüksek enflasyon, ağır borçluluk ve çok büyük işsizlikle beraber daha uzun süre bizi ağır sıkıntılara sokacak.
Allah yardımcımız olsun!”