'Enflasyon yüzde 533 arttı: Lakin adamlar yol yaptı'

Sözcü yazarı, ekonomist Murat Muratoğlu, enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

'Enflasyon yüzde 533 arttı: Lakin adamlar yol yaptı'

Çarliston biberin fiyatı yüzde 87, patlıcanın fiyatı yüzde 80 artınca ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 20.35 çıktı. Pazar yangın yeri olurken mutfak masrafının nasıl uçtuğu gözler önüne serildi. 2004 yılından bu yana en yüksek yıllık ocak ayı enflasyonu gözlendi. Gıda enflasyonu yüzde 30.97 ile 2004'ten bu yana en yüksek seviyede çıktı.

Murat Muratoğlu , enflasyon rakamlarını köşesine taşıdı. Muratoğlu, "Ocak ayı enflasyonunda gıda fiyatları yüzde 6.43 arttı, yıllık artış yüzde 31 çıktı. Siz de yemeyin, içmeyin, enflasyona can vermeyin. Her şeyi ülkeyi yönetenden beklemeyin!" dedi.

İşte Muratoğlu'nun yazısı:

Enflasyonla mücadele için yemek yeme!

Her şeye zam gelen memlekette bir enflasyon oranları, bir de işsiz sayısı devamlı indirimde… Zira 2018'e bile yüzde 5 enflasyon hedefiyle başlayıp, dün gelen yüzde 20.35 enflasyona sevinmek, insanlarla dalga geçmek demek…

Yine de istatistik kurumu enflasyonu da enflasyondan arındırılmış olarak açıklıyor. Enflasyonla mücadele kapsamında millet topyekün sürünüyor!

★★★

Hani 2005 yılında paradan 6 sıfır attık, 100 liralık banknot bastık. İşte o 100 liranınbugün alım gücü 28 lira… Kazandığın 62 lira uçtu havaya…

İnşaata dayalı ekonomi, yanlış ellerde şekillenen plansız tarım politikaları… Sonuç? AKP'nin 16 yıllık iktidarında taze meyve-sebze enflasyonu yüzde 533 arttı. Lakin adamlar yol yaptı.

Ülkeyi hem de tek başına yönetirken, bu kadar kötü sonuç çıkartıp bunu millete yedirebilmek ve başarı sayabilmek ayrı bir meziyet olsa gerek…

★★★

Seçim nedeniyle zamlar yapılamıyor, elektrik doğalgazda indirime gidiliyor, yine de enflasyon yerinde sayıyor. Suçlu kim? Vatandaş! Açıklanan enflasyona bakarsak her gün dünyaları yiyor.

Ocak ayı enflasyonunda gıda fiyatları yüzde 6.43 arttı, yıllık artış yüzde 31 çıktı. Siz de yemeyin, içmeyin, enflasyona can vermeyin. Her şeyi ülkeyi yönetenden beklemeyin!

★★★

İyi de bütün dünyada gıda fiyatları geriliyor. Türkiye'de ise tarla mahsullerini almak bile lükse giriyor. Oradan pay biçin, ülke nasıl da kötü yönetiliyor. Aslanın ağzındaki ekmek bile ithal buğdaydan üretiliyor!
Dünyada gıda fiyatları da ucuz ya… Bilumum tarım ürünü ve bakliyatta gümrük vergisini sıfıra indirdiler. Ucuza ithal edip piyasaya sürdüler. El alemin çiftçisineparayı elden verdiler. Yine de fiyat artışını engelleyemediler.

★★★

Dikkatimi çeken enflasyon sepetinde alkollü içecekler ve tütün kalemi… Bir yıl boyunca sadece yüzde 2.63 oranında artmış kendisi… Biraz orada ellerinin ayarını kaçırmışlar sanki…

Geçen yılın başında 70'lik yeni rakı 100 lira… Bugün git bak markete, aynısı 142 lira… Artış oranı yüzde 42'de… Daha da fazla zam var votka, cin, viski gibi ithal içkilerde…

★★★

İstatistik kurumunda çalışanlar alkollü içki deyince kolonya, ispirto falan mı anlıyor? Kaçak içki mi kullanıyor? Mümkün değil artışın yüzde 2.63'te kalması. Sahi nasıl hesaplıyor? İnanmamızı mı bekliyor?
Kapasiteleri bu kadar! Son parayı pulu, “Seçimlere kadar idare etsek yeter”mantığıyla kullanan bir yönetimden ne bekliyorsun? Haliyle ancak bu kadar oluyor.

★★★

Yıllık enflasyon kaç açıklandı? Yüzde 20.30… Avrasya Tüneli'ne sehven ne kadar yıllık zam yapıldı? Yüzde 93… Neyse ki yukarıdan emir geldi, zam seçimlere kadar iptal edildi. Sigara, elektrik, doğalgaz, köprü, tünel, yol, beyaz eşya, mobilya, araba… Seçimin hemen akabinde, yapılmayan zamları koyacaklar sıraya…

Etiketler
Enflasyon Murat Muratoğlu