Yap-İşlet-Devret modeli devleti işte böyle batırıyor!

3. Havalimaı işçilerini görmezden gelen hükümet, Zafer Havalimanı için 205 milyon Euro'luk garanti ödemesi yapacak.

Yap-İşlet-Devret modeli devleti işte böyle batırıyor!

CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap, başta Kütahya Zafer Havalimanı olmak üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Yap- İşlet- Devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilen tüm yatırımların sözleşmelerinin Türk Lirası’na çevrilmesi ve gelinen süreçte oluşan zararların bir daha yaşanmaması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Kasap, kararla birlikte Döviz üzerinden yapılan bütün kira, iş ve alım satım sözleşmelerinin 30 gün içerisinde Türk ülkemizin ekonomik olarak geldiği durumun vahim bir boyutta olduğunu vurgulayarak son alınan Lirası’na çevrilmesi ve bundan böyle yapılacak tüm sözleşmelerin Türk Lirası üzerinden yapılmasının zorunlu tutulduğunu hatırlatarak, Yap- İşlet- Devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilen tüm yatırımların sözleşmelerinin de Türk Lirası’na çevrilmesi gerektiğini söyledi.

KİMİN ZAFER’İ?

CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Yap- İşlet- Devret (YİD) modeliyle 2012 yılında açılışı yapılan Kütahya Zafer Havalimanı’nın 2044 yılına kadar garanti kapsamında olduğunu, sadece Hazine’den 5 yılın sonunda garanti yolcu için IC İçtaş adlı firmaya 20.855.948 Euro garanti ödemesi yapıldığını vurguladı. Kasap, yolcu sayısının garantinin %95.8 altında kaldığını belirterek şöyle dedi:

“Zafer havalimanı için verilen yolcu garantisi dikkate alındığında 2044'e kadar ilgili firmaya garanti kapsamında 205.281.118 Euro ödenecek, bunun hesabını kim verecek. Sadece 2018 yılı bütçesinden, geçmediğimiz yol, geçmediğimiz köprü, gitmediğimiz hastane, kullanmadığımız havaalanı için 6.2 milyar lira ödeyeceğiz. Millete tasarruftan bahsedenler, Türk Lirasının değerini korumaktan bahsedenler, milletin parasını göz göre göre çöpe atıyor. Neden Yap- İşlet- Devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilen yatırımların sözleşmelerini Türk Lirası’na çevirmiyorsunuz? Sonra yerli ve milli olmaktan bahsediyorsunuz.”

Yap-İşlet-Devret modeli devleti işte böyle batırıyor! - Resim : 1Ali Fazıl Kasap

SAYIŞTAY RAPORU DURUMUN VAHAMETİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) 2016 yılı hesaplarını denetleyen Sayıştay’ın hazırladığı denetim raporu dikkate alındığında, 2012’de hizmete açılan Zafer Havalimanı’nda, devletin garanti ettiği yolcu ile gerçekleşen yolcu sayısı arasındaki farkın uçuruma dönüştüğü ve bu uçurumun müteahhit firma İçtaş’a devletçe ödenen faturanın kabardıkça kabardığını gözler önüne seriyor. Son olarak konu ile ilgili açıklama yapan Uluslararası Şeffaflık Derneği, Kütahya’da 2012 yılında açılışı yapılan Zafer Havalimanı’nı işleten şirkete, 20 milyon 855 bin Euro 948 ödendiğini, ihaleye konulan garanti yolcu sayısındaki yanılma payının ise yüzde 95.8 olduğu ifade etti.

Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin hazırladığı grafiğe göre, 50 milyon Euro’luk bir yatırımla inşa edilen havalimanı için giden yolcu başına iç hatlarda 2 Euro, dış hatlarda da 10 Euro garanti ücret belirlendi. Onuncu yılın sonuna kadar her yıl artacak şekilde verilen yolcu garantisi 2012 için 850 bin kişi, 2022 içinse 1 milyon 317 bin 773 kişi olarak belirlendi. 2016 yılına kadar garanti yolcu sayısındaki yüzde 95.8’lik yanılma payı nedeniyle şirkete Hazine’den, 20 milyon 855 bin 948 Euro ödendi. İşletme süresi bitene kadar toplam 205 milyon 281 bin 118 Euro ödeme yapılacağı tahmin ediliyor.

Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin hazırladığı o grafik:

Yap-İşlet-Devret modeli devleti işte böyle batırıyor! - Resim : 2
Grafikte yer alan verilere göre, Afyonkarahisar, Uşak ve Kütahya’ya toplam nüfusu 1 milyon 652 bin 920, yıllık turist sayısı ise 676 bin 752 kişi. Şirkete 2017 yılı için verilen garanti yolcu sayısı ise 1 milyon 137 bin 364 kişi.
Yap-İşlet-Devret modeli devleti işte böyle batırıyor! - Resim : 3

CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına vermiş olduğu yazılı soru önergesi şöyle:

1. Bakanlık olarak Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilen kamu projeleri sözleşmelerini TL’ye çevirmeyi düşünüyor musunuz?

2. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle 2012 yılında açılışı yapılan Kütahya Zafer Havalimanı’na ilk 5 yılda 20.855 Euro garanti ödemesi yapıldı. Yolcu sayısı garantinin %95.8 altında kaldı. Havalimanı’nın 2044'e kadar garanti kapsamında olduğu göz önüne alındığında ilgili firmaya 205.281.118 Euro garanti ödemesi yapılacak olmasını bakanlık olarak nasıl karşılıyorsunuz?

3. Bakanlık olarak Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle gerçekleştirdiğiniz yatırımlar nelerdir? Bu yatırımlara verilen garanti süreleri ve garanti şartları nelerdir?

4. 2018 yılı itibariyle Hazine’den Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle gerçekleştirdiğiniz yatırımlara ne kadar garanti ödemesi yapılmıştır?