Türkiye'yi derinden sarsacak: Fed'in 'şahin' tutumu doları zirveye taşıyor!

Türk lirası yurt içi dinamiklerle yön bulmaya çalışırken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) öngörülenden daha fazla faiz artırımına gideceği beklentileri ABD tahvil faizlerini son 11 yılın zirvesine taşıyarak doların yükselişini tetikledi.

Türkiye'yi derinden sarsacak: Fed'in 'şahin' tutumu doları zirveye taşıyor!

GERÇEK GÜNDEM - Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) bu akşam 21.00'de faiz kararını açıklayacak. Fed'in 75 baz puanlık faiz artırımına kesin gözüyle bakılırken, bankanın 100 baz puanlık faiz artırımı ise yüzde 18 ile düşük ihtimal olarak görülüyor.

Fed'in yüksek enflasyon endişesi nedeniyle faiz artışı konusunda şahinleşmesi, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan piyasaları derinden etkileyebilir.

DOLAR ENDEKSİ SON İKİ HAFTANIN ZİRVESİNDE

Para piyasalarında dikkatler Fed'in faiz kararına çevrilirken, küresel çapta dolara olan talebin de güçlenmeye devam ettiği görülürken, dolar endeksi 110,3 ile iki haftanın en yüksek seviyesini test etti.

Dolar endeksinin artmasının ardından serbest piyasada 18,31 liradan alınan dolar 18,34 liradan satılıyor. 18,22 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 18,26 lira olarak belirlendi.

Böylece dolar/TL, kur korumalı mevduatın ilan edildiği 21 Aralık 2021'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak rekor kırdı.

TL'NİN CAZİBESİ ORTADAN KALKIYOR

Bu gelişmelerle birlikte TL yurt içi dinamiklerle yön bulmaya çalışırken, enflayonun yüzde 80,21'e yükselerek son 24 yılın en hızlı artışını kaydetmesine karşılık, Merkez Bankası'nın politika faizini artırmayacağı beklentisi geçen yıl keskin şekilde yüzde 44 değer kaybeden TL'nin cazibesini ortadan kaldırarak zayıf seyire yol açtı.

TÜRKİYE'Yİ ETKİLEYECEK

Fed'in faiz artışında daha ‘agresif’ olacağı sinyali vermesi, riskli varlıkların cazibesini azaltarak Türkiye gibi gelişmekte olan ülke para birimlerinde daha fazla düşüşü tetikleyebileceği öngürülüyor.

Ekonomistler, hızla artan tahvil faizlerinin gelişen ülke varlıklarının cazibesini azalttığını söylerken, özellikle Türkiye gibi Merkez Bankaları'nın henüz faiz artırımına başlamadığı ve negatif reel faiz veren ülkelerin ‘en kırılgan ülkeler’ olacağını belirtti.

TL'NİN DEĞER KAYBI SÜRÜYOR

TL, nisan sonundan beri yüzde 19'a yakın, yılbaşından beri yüzde 28'e yakın, son bir yılda ise yüzde 54 değer kaybetti.

TL geçen yıl da yüzde 40'ın üzerinde değer kaybı yaşamıştı.

Etiketler
Türk Lirası Faiz Merkez Bankası Türkiye