Kavcıoğlu, ekonomik krizi görmezden geldi, methiyeler dizdi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, enflasyon ve TL'nin sürekli artan negatif getirisini görmezden gelerek, para politikasını övdü.

Kavcıoğlu, ekonomik krizi görmezden geldi, methiyeler dizdi!

GERÇEK GÜNDEM - Kavcıoğlu, TCMB'nin kurumsal blog sayfası Merkezin Güncesi'nde, "Liralaşma Stratejisi" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yüzde 80,21 ile son 24 yılın zirvesini gören enflasyonu görmezden gelen Kavcıoğlu, "Bankanın kolay ama geçici çözümler yerine kısa ve orta vadeli zorluklarına rağmen uzun dönemli kalıcı çözümlere odaklandığını belirterek, "Bu süreç, aynı zamanda uzun yılların çabasına rağmen henüz çözülememiş bir yapısal soruna meydan okumadır" ifadesini kullandı.

İSTİHDAM VE İHRACATLA ÖVÜNDÜ, RAKAMLAR TERSİNİ GÖSTERDİ

Yazısında, Türkiye'nin yakın zamanda yeni 'Türkiye ekonomi modeli'ni uygulamaya başladığını anımsatan Kavcıoğlu, bu modelin büyük ölçüde yerli sermaye ve beşeri kapasite kullanılarak geliştirildiğini, ekonominin yatırım, istihdam, üretim ve ihracatla kalıcı fiyat istikrarını yakalayarak sürdürülebilir büyümesini önceliklendirdiğini kaydetti.

İstihdam ve ihracatla övünen Kavcıoğlu'nun açıklamalarının tersini gösteren rakamlara göre, iş arayan işsiz oranı yüzde 10,1'e inmiş görünürken, iş aramaktan umudunu kesenler ile birlikte bu oran yüzde 22,5'e çıktı. DİSK'e göre ise, son 1 ayda geniş tanımlı işsiz sayısı 781 bin kişi arttı. Geniş tanımlı işsiz sayısı 8,5 milyon kişi oldu.

Öte yandan ekonomideki bozulmayla birlikte ithalat-ihracat dengesi bozulurken Türkiye ekonomisi temmuz ayında 4,01 milyar dolarlık cari açık verdi. Böylece 12 aylık cari açık temmuz ayı itibariyle 36,6 milyar dolar oldu.

DOLAR UÇTU

Kavcıoğlu, döviz piyasalarında ekonomik temellerden uzaklaşan fiyatlama davranışlarının engellenmesi ve Liralaşma Stratejisi'nin desteklenmesi amacıyla bir dizi düzenleme yapıldığını anımsatmasına rağmen, dolar kuru 18 TL seviyesini aşarak rekor seviyeye geldi.

TL'NİN DEĞER KAYBI ARTTI

"Türk lirasına olan ilginin sürekli artmasına" değinen Kavcıoğlu'nun söylemlerine rağmen TL, nisan sonundan beri yüzde 19'a yakın, yılbaşından beri yüzde 28'e yakın, son bir yılda ise yüzde 54 değer kaybetti. TL geçen yıl da yüzde 40'ın üzerinde değer kaybı yaşamıştı.

Etiketler
Merkez Bankası Ekonomik kriz Enflasyon Para