İcralık borç hesabı tutmadı: Rant artırılacak

6 milyona yakın kişinin 30 milyar liraya yaklaşan icra borcu tasfiye edilecek iddiasının ardından açıklamada bulunan Prof. Dr. Ceyhun Elgin, "6 milyon kişiye 30 milyar TL ayrıldıysa bu kişi başı 5 bin TL, ortalama borç yanında bu çok ufak bir rakam" dedi.

İcralık borç hesabı tutmadı: Rant artırılacak

GERÇEK GÜNDEM - Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, vatandaşlara destek sağlanacağını belirterek borçların önemli bir kısmının temel ihtiyaçlara tekabül eden elektrik, su, doğalgaz, telefon aboneliklerinden kaynaklandığını söyledi.

Nebati, "Kamu maliyesine önemli bir yük getirmeden bu borçların tasfiyesini amaçlıyoruz. Bu borçlarda varlık yönetim şirketleri ve işletme hesabına göre defter tutan şirket veya kurumlar alacaklı tarafı oluşturuyor. Borçlular ise gerçek kişi. Vatandaşlar 30 milyar liraya yakın icra borç yükünden kurtulacak. Bu sayede küresel ekonomik kriz ve salgının en fazla etkilediği alt gelir düzeyindeki vatandaşların icralık borçlarının tasfiyesi gerçekleşecek" dedi.

PAKET İKİ AYAKLI OLACAK

NTV'nin haberine göre, Nebati'nin açıklamalarının ardından detaylar netlik kazanırken yaklaşık 30 milyar lira civarındaki borcu tasfiye edecek paket iki ayaklı olacak.

İlk olarak 5 milyona yakın ailenin 2 bin liraya kadar olan borcu icradan düşecek. Ailelerin borçlu olduğu şirketler, icraya verdikleri alacaklarını muhasebe kayıtlarında gider olarak gösterecek ve vergiden düşecek.

Böylece bu kapsamdaki vatandaşların borcu kamu maliyesinden karşılanmış olacak.

Paketin ikinci ayağında ise takibi varlık yönetim şirketleri tarafından yapılan icradaki borçlar ele alınacak.

Bir milyona yakın vatandaşın varlık yönetim şirketlerine devredilmiş 2 bin 500 liraya kadar olan icra takibindeki borçlarını devlet üstlenecek.

"ORTALAMA KİŞİ BAŞI BORÇ 35 BİN TL"

İcra ve haciz sorunlarının çözümüne ilişkin paketin detayları netlik kazanmaya başlarken sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Prof. Dr. Ceyhun Elgin, "Zira asıl soru şu: bu yardım, hangi borçlardan silinecek? Kişi başı ortalama kredi borcunun 35 bin TL civarında olduğunu, haciz ve henüz yürürlükteki borçlarla toplamın çok daha fazla olduğunu unutmamak gerekiyor" dedi.

"ORTALAMA BORÇ YANINDA UFAK BİR RAKAM"

Elgin, "6 milyon kişiye 30 milyar TL ayrıldıysa bu kişi başı 5 bin TL gibi bir tutar yapar ki, ortalama borç yanında bu çok ufak bir rakam. Tabii dar gelirlinin borç seviyesinin bir miktar daha düşük olması 5 bin TL’yi en azından onlar için daha yüksek bir orana denk getiriyor olabilir" ifadelerini kullandı.

"RANTIN ARTMASI DIŞINDA ETKİSİ OLMAZ"

"Paket içeriği önemli" diyen Elgin, "Örneğin, elektrik ve telefon borçları lafı geçiyor. Bu sektörler zaten devletten ciddi sübvansiyon alan ve ciddi rantın olduğu sektörler, bu borçlara ağırlık verilecekse toplamda bu sektörlere aktarılan rantın artması dışında etkisi olmaz" diye belirtti.