Karını 5 katına çıkaran Koç Holding'e TKP'den tepki: 'Artan hayat pahalılığının nedeni Koç’ların kârıdır'

Koç Holding'in yılın ikinci çeyreğinde toplam kârı geçen yılın aynı dönemine göre beş katına çıkarken; Türkiye Komünist Partisi yaptığı bir açıklamayla ''Artan hayat pahalılığının nedeni Koç’ların kârıdır'' dedi.

Karını 5 katına çıkaran Koç Holding'e TKP'den tepki: 'Artan hayat pahalılığının nedeni Koç’ların kârıdır'

2022 yılı ikinci çeyrek bilançosunu açıklayan Koç Holding'in kârını geçen yıl aynı döneme göre beş kat artırdığı görüldü.

Buna göre şirketin, ikinci çeyrekte konsolide net dönem kârı (ana ortaklık payı), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 398 artışla 3,2 milyar TL’den 15,5 milyar TL’ye yükseldi.

1926 yılında Vehbi Koç tarafından kurulan holdingin, geçen yıl aynı dönemde 5,3 milyar TL olan net dönem kârı, 2022’nin ilk yarısında yüzde 317 artışla 22,2 milyar TL’ye yükseldi.

2022’nin ilk yarısındaki kombine net dönem kârı ise 46,1 milyar TL’ye yükseldi.

TKP'DEN TEPKİ

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Merkez Komite Üyesi Selahattin Kural, Koç Holding’in net kârıyla ilgili yaptığı açıklamada “Hızlıca yoksullaştığımız günlerde patronlar sürekli kâr etmeye devam ediyor, onlar kâr ettikçe biz yoksullaşıyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Kural, "Bankacılıktan, sanayiye, petrokimyadan, enerjiye bütün sektörlerde kâr gelirlerini arttırdığını övünerek anlattılar. Kârlarını katlayanlar sadece onlar değil. Bütün patronlar sırayla ne kadar zenginleştiklerini gösteriyorlar. Bir yandan kriz var, belirsizlikler arttı dediler, diğer yandan katladıkları kârlarını gözümüze soktular” ifadelerini kullandı.

''KAYNAKLAR BÜYÜK SERMAYE İÇİN KULLANILIYOR''

Ülkenin önemli işletmelerine özelleştirmeler aracılığı ile el koyulduğu, emekçilerin sömürüldüğü, yer altı ve yer üstü bütün zenginliklerin büyük sermaye gruplarının çıkarları için kullanıldığını söyleyen Kural, “Tüm bunlar nasıl zenginleştiklerini ortaya koyuyor” dedi.

''YOKSULLUĞUN VE SÖMÜRÜNÜN ORTADAN KALKTIĞI BİR ÜLKE İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ''

Zenginliklerin eşit bir şekilde bölüşüldüğü, ferah bir ülke için mücadeleye çağrı yapan Kural, şunları söyledi:

"Koçların, Sabancıların ve diğer bütün patronların kârlarının artması artan hayat pahalılığının nedenidir. Bu kârlar, milyonlarca emekçinin yoksullaşmasıdır.

Bu kârlar korunsun hatta daha da artsın diye, temel ihtiyaçlarımız olan elektrik, doğalgaz, gıda, kira ve diğer tüm ürün ve hizmetlerin fiyatlarına çok büyük zamlar yapıldı. Açıkça kriz fırsatçılığı yaptılar.

Patronların zenginleşmesi bizim daha da fakirleşmemiz anlamına gelmektedir. Yoksulluğun, sömürünün ortadan kalktığı, zenginliklerin eşit bir şekilde bölüşüldüğü bir ülke için mücadele edeceğiz."

Etiketler
TKP Türkiye