Ekonomik kriz kavga başlattı: Yeni Şafak'ın hedefinde BDDK var

Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz, iktidar içi unsurları birbirine düşürdü. Yeni Şafak gazetesi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun kararının stokçuları koruduğunu iddia etti.

Ekonomik kriz kavga başlattı: Yeni Şafak'ın hedefinde BDDK var

İktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak gazetesi, bu kez Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu (BDDK) hedef aldı.

Kurumun döviz varlığı bulunan şirketlerin kredi kullanımına ilişkin 24 Haziran 2022 tarihli düzenlemesine işaret eden gazetenin 'Döviz stokçularına kredi verilmezse, faiz, dolar, enflasyon düşer' başlığıyla manşete taşıdığı haberde şunlar kaydedildi:

"Aldıkları kredilerle döviz alıp piyasanın dengesini bozan stokçular, Türkiye’yi ithalata açık pazar haline getirmesi için uğraşıyor. Bazı holding şirketleri, bir yandan bankadaki paralarını dolarda tutarken, bir yandan da ithalatın finansmanı için bankalardan kredi kullanıyor. Döviz stoklayan 400-500 kişinin elinde 180 milyar dolarlık döviz var. Bankalardaki mevduatın yüzde 70’ine hükmeden stokçular, aldıkları yeni kredilerle dolar almak için bütün yolları deniyor.

'DÖVİZ STOKÇULARINA KREDİ VERİLİRSE ENFLASYON ARTAR FAİZ VE DOLAR DÜŞMEZ'

Turizm, ihracat ve yabancı yatırımcının yurda getirdiği yüksek miktardaki dövize rağmen, stokçular yüzünden para piyasaları sağlıklı bir dengeye oturtulmuyor. Piyasanın rayına oturtulması için döviz stokçularına 'dur' denilmesi lazım. Bu da ancak bankada dövizi olanlara kredi verilmemesiyle sağlanır. Elinde dövizi olanlara 'dur' denilmedikçe; enflasyon artar, faiz ve dolar gerilemez.

'BDDK KARARI DÖVİZ STOKÇULARINI KORUYOR'

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), 24 Haziran 2022 tarihinde yaptığı düzenlemeyle bankalarda 15 milyon liralık döviz varlığı olan veya cirosu ya da aktif büyüklüğünün yüzde 10’undan fazla dövizi olan şirketlere TL cinsinden kredi verilmemesi kararı almıştı. Ancak BDDK’nın bu kararı stokçuları koruyor. Döviz olana kredi verilmemeli, bir şirketin kredi talebi incelenirken, gruba ait diğer şirketlerin ve ortakların da döviz varlığına bakılmalı.

Kredi alamayan döviz stokçularının, ancak bu yöntemle ellerindeki dövizleri bozdurmak zorunda kalacağı ifade ediliyor. TL üzerindeki baskının azalmasıyla hem faizlerin hem de enflasyonun düşeceği dile getiriliyor. Bu adımla yeni yatırım ve yeni istihdamın önü açılır.

'DÜZENLEME ORANLARI STOKÇUYU KORUYACAK ŞEKİLDE Mİ AYARLANDI?'

24 Haziran tarihli düzenlemedeki kredi kullandırma şartı ve oranlarının özel banka ve döviz stokçularının istediği şekilde ayarlandığı belirtiliyor.

Döviz stokçularının BDDK düzenlemesine arkadan dolanmaması için bankaların 'grup riski' veya 'aile riski' gibi kuralları işletmesi gerektiği ifade ediliyor. Aynı holding veya gruba ait olan şirket ve ortaklardan birinin kredi talebi değerlendirirken, grupta bulunan diğer şirket ve ortakların bankada dövizinin olup olmamasının da sorgulanması ve bu bilginin kredi değerlendirmesinde dikkate alınması gerektiği belirtiliyor. (...)"

Ekonomik kriz kavga başlattı: Yeni Şafak'ın hedefinde BDDK var - Resim : 1

ESKİ MERKEZ BANKASI BAŞKANI AĞBAL'I HEDEF ALMIŞLARDI

Gazete, daha önce de eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ı hedef almıştı.

Ağbal dönemini kısaca hatırlatmak gerekirse; dolar/TL kuru eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Kasım 2020'deki istifasıyla 8.06 seviyesine gerilemişti.

Aynı hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Merkez Bankası Başkanlığı görevine getirilen Naci Ağbal, Kasım 2020'de 475, Aralık 2020'de 200 baz puan faiz artırımı gerçekleştirmişti.

2021'de ocak ve şubat aylarında faiz artırımına gitmeyen Ağbal yönetimindeki Merkez Bankası, 18 Mart’ta 200 baz puanlık bir faiz artırımı kararı daha almıştı.

Dolar/TL kuru bu kararların ardından 7.21 seviyesine kadar düşmüştü.

'BU OPERASYONU KİMİN ADINA ÇEKTİNİZ'

Ancak iki gün sonra Ağbal görevden alınmış; yerine, faiz artırımı kararını ‘operasyon’ olarak niteleyen ve Ağbal’ı manşetten hedef alan Yeni Şafak gazetesinin yazarı Şahap Kavcıoğlu atanmıştı.

Ekonomik kriz kavga başlattı: Yeni Şafak'ın hedefinde BDDK var - Resim : 2

Kavcıoğlu başkanlığındaki Merkez Bankası uzunca bir süre faizi sabit tutarken, Eylül 2021'de Erdoğan'ın 'düşük faiz' ısrarı doğrultusunda dört ay süren faiz indirimi serisine başlamıştı.

Sonraları faiz sabit tutulsa da, dolar/TL şimdilerde 17,90 dolaylarında.

Etiketler
BDDK Yeni Şafak Ekonomik kriz Kavga