Diyanet'in fetvası ortalığı karıştırdı: Maaş promosyonu caiz değil mi?

Milyonlarca emeklinin gözü bankaların verdiği promosyonda. Müşteri kapma yarışı sürerken Diyanet'in bir soru üzerine verdiği fetva tartışmalara neden oldu.

Diyanet'in fetvası ortalığı karıştırdı: Maaş promosyonu caiz değil mi?

Türkiye'de Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-kur olmak üzere yaklaşık 14 milyon emekli bulunuyor. Yüksek enflasyon nedeniyle hükümet geçen temmuz ayında emeklilere yüzde 42,35 oranında zam yaptı.

Zamlı maaşların yatmasından sonra kamu ve özel bankalar, emekli maaşları için verdikleri promosyon konusunda tabiri caizse birbirleriyle yarışa girdi. Miktara göre değişkenlik olsa da bankalar, maaşlarını taşıyanlara 7 bin 500 liraya kadar promosyon imkanı sunuyor.

Independent Türkçe'den Abdulhakim Günaydın'ın haberine göre emekliler promosyon için arayışlarını sürdürürken, Diyanet'in konuyla ilgili verdiği yanıt tartışma yarattı.

'FAİZ ŞÜPHESİNDEN TÜMÜYLE UZAK DEĞİL'

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, "Banka promosyonu caiz midir?" sorusuna yanıt verdiği yanıtta şu ifadelere yer verdi:

"Bankaların, kamu veya özel sektörde çalışanlara, çalıştığı kurumlar tarafından maaşlarını kendilerinden almayı tercih etmeleri karşılığında vermiş oldukları promosyonlar, işleyiş bakımından faize tam olarak benzememekle birlikte faiz şüphesinden de tümüyle uzak değildir. Bu itibarla, temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olanların bu parayı kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları için kullanmamaları; bilakis ihtiyaç sahibi fakirlere vermeleri uygun olur."

'ASIL İHTİYAÇ SAHİBİ EMEKLİLER'

Independent Türkçe'ye konuşan Türkiye Emekliler Derneği Ankara Şube Başkanı Fahri Iravul, emeklilerin herkesten çok daha fazla ihtiyaç sahibi konumunda olduğunu söyledi.

Asgari ücretin altında emekli maaşı alan milyonlarca insan olduğunu hatırlatan Iravul, "Asıl ihtiyaç sahibi olan emeklilerdir" dedi.

"Promosyonu almayın, ihtiyaç sahibine verin" gibi bir yaklaşım doğru olmadığını savunan Iravul, "Diyanet bir soru üzerine bu cevabı vermiş. Diyanet bu fetvayı vermeden önce bir aynaya baksın. İnsanları tasarrufa teşvik eden Diyanet daha şimdiden bütçesinden bilmem ne kadar para harcamış. Önce bir kendine baksın sonra emekliye bu parayı almasın desin" diye konuştu.

Etiketler
Banka promosyonları Emekli