Dolardaki hareketi Ruslar mı önledi? l Selçuk Geçer: ‘‘Ruslar, Türkiye'ye 3 milyar dolar getirdi’’

Ekonomist Selçuk Geçer, Türkiye - Rusya ilişkilerinde son dönemde yaşananları değerlendirdi. Rusya'dan Türkiye'ye gelecek para iddialarını değerlendiren Geçer, "Gerçek anlamda rezerv varmış havası yaratılıyor ama öyle bir para yok’’

Dolardaki hareketi Ruslar mı önledi? l Selçuk Geçer: ‘‘Ruslar, Türkiye'ye 3 milyar dolar getirdi’’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son üç yılda üçüncü kez Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Soçi’de görüştü. Diplomatik mütekabiliyet gereği devlet ve hükümet başkanları arasındaki görüşmelerin sırayla ülkelerinde yapılması beklenir ama son dönemde buna pek riayet edilmediği ortada. Bunda Türkiye’nin Rusya’yla çok katmanlı ilişkilerine sahip olmasının rolü büyük. Cumhurbaşkanı Erdoğan da birçok bakanıyla birlikte gittiği son seyahatinde doğalgaz ödeme sisteminin değiştirilmesinden karşılıklı ticaretin arttırılmasına, Türkiye’ye yeni Rus yatırımlarının yapılmasından Akkuyu nükleer santralindeki pürüzlerin giderilmesine kadar çok sayıda gündem maddesini gündeme getirdi.

Son birkaç yıldır Türk Lirası’nın dolar karşısında değer kaybetmesi ve enflasyonun sürekli yükselmesinin neden olduğu hayat pahalılığı ile boğuşan hükümetin uluslararası ambargo altındaki Rusya’dan kaynak aktarımı beklentisi sır değil. Son bir aydır piyasada bu bağlamda bir sır fısıldanıp duruyor: ‘‘Rusya’dan 15 milyar dolar hatta daha yüksek meblağda para gelecek’’.

Ancak bu paranın nasıl geleceği hakkında net bir bilgi verilmiyordu. Kimileri Rusya’nın Hazine kağıtlarına yatırım yapacağını kimileri bazı kamu şirketlerini satın alacağını iddia ediyordu.

‘‘RUSLAR, 15 MİLYAR DOLAR GETİRECEK’’

Bu konuda yeni bir iddia son dönemde dolardaki tahminleri ile öne çıkan ekonomist Selçuk Geçer’den geldi. Geçer önceki gün kendi Youtube hesabında yaptığı yayında Rusya’dan Mersin’de inşaatı süren Akkuyu Nükleer Santrali için 3 milyar dolar kaynağın geldiğini söylerken bu meblağın toplamda 15 milyar dolara bulacağının altını çizdi.

Geçer, ‘‘Geçen hafta net döviz rezervlerine giriş oldu. Rusların yaptığı bir nükleer santral var. Parasal anlamda sıkıntı yaşanıyordu. Kendisi o parayı getirme kararı aldı. Peyderpey getirecek. Toplam ne kadar bu para 15 milyar dolar. Ruslar, 15 milyar dolar getirecek. Kim söylüyor bunu? Rus Rosatom söylüyor. Ne için getiriliyor? Yapılacak ödemeler ve inşaatlar için getirilecek. Şimdiye kadar 3 milyar dolar getirdi. Sayın Nebati nasıl kesin konuşuyor? Geçen haftadan itibaren Türkiye’ye para akışı hızlandı. Nereden gelmiş Rus Rosatom’dan geldi. Swap için mi getirmiş? Hayır. Doğrudan yabancı yatırımcı olarak mı getirmiş? Hayır. Zaten gelmiş olan yatırım’’ dedi.

‘‘REZERV OYUNU YAPILIYOR’’

Hükümetin bu parayı yeni bir doğrudan sermaye aktarımı olarak aktardığını dile getiren Selçuk Geçer, bu tanımlamayı ‘‘illüzyon’’ olarak değerlendirdi.

Ekonomist Selçuk Geçer, ‘‘Bu yanlış, yazık günah. Bu doğrudan sermaye girişi olarak kamuoyuna satılamaz. 3 milyar doların swap haricindeki net rezervlere bir katkısı olmayacak. Bu rezerv oyunu. Gerçek anlamda rezerv varmış havası yaratılıyor ama öyle bir para yok’’ diye konuştu.

Etiketler
Selçuk Geçer Dolar Rusya Para