Enflasyon rakamları öncesi yeni zirve bekleniyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yarın açıklanacak enflasyon verileri öncesi piyasa katılımcıları son tahminlerini paylaştı. Veriler öncesi, enflasyonun son 24 yılın zirvesini görmesi bekleniyor.

Enflasyon rakamları öncesi yeni zirve bekleniyor

GERÇEK GÜNDEM - AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Kabine Toplantısı'nın ardından "İnşallah yeni yılın ilk aylarıyla birlikte enflasyonun belirgin bir düşüş trendine gireceğini ümit ediyoruz" dedi.

Erdoğan'ın açıklamaları öncesi İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından dün açıklanan verilere göre, İstanbul'da perakende fiyatlarI temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 4,09 artarken, yıllık enflasyon oranı yüzde 99,11'e yükseldi.

SON 24 YILIN ZİRVESİ BEKLENİYOR

Öncü veriler olarak kabul edilen İstanbul enflasyonun ardından Reuters’ın 11 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette, temmuz ayı için yıllık enflasyonun son 24 yılın zirvesi olan yüzde 82,5'e ulaşması bekleniyor.

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin düzenlediği enflasyon anketine göre ise, ankete katılan 20 kurumun medyan beklentisi temmuz ayında enflasyonun aylık yüzde 3,20; yıllık yüzde 81,3 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde oldu.

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan 14 ekonomist, temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,40 artmasını bekliyor. Yıllık enflasyonun ise yüzde 81,42'ye yükseleceği hesaplanıyor.

MERKEZ BANKASI TAHMİNİ

Merkez Bankası enflasyon tahminini 2022 yıl sonu için tahminini yüzde 42,8'den yüzde 60,4'e çıkardı.

ENFLASYON GEÇEN AY YÜZDE 70'E DAYANMIŞTI

TÜİK, enflasyonun haziranda bir önceki aya göre yüzde 4,95 arttığını, yıllık bazda ise yüzde 78,62 olduğunu açıklamıştı.

TÜİK'in resmi enflasyon verilerine alternatif olarak çıkan bağımsız araştırma grubu ENAG'ın açıkladığı enflasyon oranı ise yıllık bazda yüzde 175,55 olmuştu.

ENFLASYON RAKAMLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Temmuz ayı enflasyon oranı 3 Ağustos'ta saat 10:00’da açıklanacak.

Etiketler
Enflasyon TÜİK Türkiye